Nataša LičenNataša Ličen
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Vseslovenska razstava jaslic (foto: Viktor Žiri)
Vseslovenska razstava jaslic | (foto: Viktor Žiri)

Z jaslicami pripravimo bivališče v svojih srcih

Cerkev na Slovenskem | 19.12.2022, 09:08 Alen Salihović

Društvo ljubiteljev jaslic Slovenije je po enoletnem premoru zopet pripravilo vseslovensko razstavo jaslic. Tokrat v Žireh, v galeriji DPD Svoboda v sodelovanju z tamkajšnjo občino, kulturnim društvom in župnijo. Dogodka so se udeležili gostje iz Bergama v Italiji, ki na Brezjah postavljajo neapeljske jaslice.

Razstavo je odprl in blagoslovil p. Robert Bahčič, predsednik Društva ljubiteljev jaslic, ki je tudi nagovoril zbrane. »Postavljanje jaslic ima zares visok in svet pomen. Jaslice nam pomagajo, da se Kristus ob vsakem božiču znova rodi v nas. Globok smisel jasličarstva je ravno ta, da pripravimo Kristusu jasli in bivališče v svojih srcih. Postavljanje jaslic naj bo vedno pobožnost, jaslice same pa, kakor, da Bog prihaja k nam v goste. Jaslice so blagovest ljubezni, sporočajo nam, da je svet, ki ga je Bog tako ljubil, poslal nanj svojega sina, odrešenika Jezusa. Jaslice so blagovest miru.«

Vseslovenska razstava jaslic
Vseslovenska razstava jaslic © Viktor Žiri

V Sloveniji je sicer letos ponovno večje število razstav jaslic, med njimi pa je v Žireh najpomembnejša oz. osrednja. Sicer pa si je mogoče največ jaslic ogledati v muzeju jaslic na Brezjah.

Vseslovenska razstava jaslic
Vseslovenska razstava jaslic © Viktor Žiri

Postavljanje jaslic naj bo vedno pobožnost, jaslice same pa, kakor, da Bog prihaja k nam v goste.

Vseslovenska razstava jaslic
Vseslovenska razstava jaslic © Viktor Žiri

Vseslovenska razstava jaslic
Vseslovenska razstava jaslic © Viktor Žiri

Cerkev na Slovenskem
Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL) Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL)

Ste vi morda ta otrok?

Vprašanje je Lidiji Šket Kamenšek zastavil mentor pri sklepu študija ob pisanju diplomske naloge, ko je Lidija želela pisati in raziskovati svet otrok, ki se na svet in doživljanje okolja odzivajo ...