Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Argentinski nogometaš Lionel Messi (foto: STA / Xinhua)
Argentinski nogometaš Lionel Messi | (foto: STA / Xinhua)

»Vedel sem, da mi ga bo Bog podaril.«

Svet | 19.12.2022, 07:54 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

V finalu nogometnega svetovnega prvenstva v Katarju je Argentina po streljanju enajstmetrovk premagala Francijo in po letih 1978 v svoji domovini in leta 1986 v Mehiki tretjič slavila naslov prvakov. Na krilih predstav najboljšega igralca mundiala Lionela Messija in ostalih bo v Argentini slavje trajalo še nekaj dni.

"Vedel sem, da mi ga bo Bog podaril."

Argentinci so dobrih 36 let čakali na tretji naslov svetovnega prvaka in zlati pokal. Včeraj ga je dvignil najboljši nogometaš prvenstva Messi, nazadnje ga je v zrak od njegovih rojakov dvignil Diego Maradona. "Noro je, da se je vse odvilo takole. Tako zelo sem si želel ta naslov. Vedel sem, da mi ga bo Bog podaril. Ves čas sem imel občutek, da se bo zgodilo tako," je po obračunu dejal Messi, ki se po doseženem golu običajno pokriža in pokaže proti nebu.

Messijev zadnji mundial

"Trpeli smo, a uspeli. Komaj čakamo, da se vrnemo v domovino in se na lastne oči prepričamo, kako noro je tam vzdušje," je še dodal 35-letni zvezdnik Paris Saint-Germaina. Večkrat je med prvenstvom v Katarju poudaril, da bo to njegov zadnji mundial. Naslednji bo čez slaba štiri leta v ZDA, Kanadi in Mehiki.

Vedel sem, da mi ga bo Bog podaril. Ves čas sem imel občutek, da se bo zgodilo tako.

Vedno pripravljen odgovor Argentine

Selektor Argentine Lionel Scaloni je v Katarju postal peti najmlajši trener z naslovom svetovnega prvaka. Po tekmi je naslov posvetil vsem navijačem in skupini nogometašev, ki jih je vodil v Katarju. "Nikoli si nisem predstavljal, da bomo po brezhibni predstavi tako zelo trpeli. Neverjetno, ampak očitno ima ta zasedba vedno pripravljen odgovor." Argentina je po Španiji pred 12 leti šele druga reprezentanca, ki je SP začela s porazom, a na koncu slavila naslov.

"Messijeva Argentina se je v Katarju dotaknila neba"

V Argentini je po zadnji enajstmetrovki Montiela izbruhnilo nepopisno veselje. Milijoni so v domovini proslavljali naslov svoje reprezentance, po uspešno izvedeni najstrožji kazni Montiela za 4:2 po strelih z bele pike pa veselju ni bilo meja. "Svetovni prvaki! Messijeva Argentina se je v Katarju dotaknila neba," je zapisal argentinski časnik La Nacion. Navijači v Buenos Airesu so se množično zbirali okoli ikoničnega obeliska na aveniji 9 de Julio in razvnela se je nezadržna argentinska fiesta za zgodovinsko zmago sinjemodrih v finalu prvenstva.

Veselo je bilo tudi na Prešernovem trgu v Ljubljani
Veselo je bilo tudi na Prešernovem trgu v Ljubljani © tomamate.si

Zaprte trgovine, ustavljen promet

Območje je bilo že prej zaprto za promet, avtobusi so prenehali voziti, trgovine so se zaprle pred 12. uro, ko je po lokalnem času poljski sodnik Szymon Marciniak zapiskal začetek tekme. Na lep poletni dan so na južni polobli v Buenos Airesu in drugih mestih od poldneva naprej ponujali javni ogled finala na velikih zaslonih, medtem ko so bari in restavracije ponujali posebne ponudbe za ogled nogometa.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...