Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Trg sv. Petra in smreka, Vatikan (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Trg sv. Petra in smreka, Vatikan | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež: Potrebno je sprejeti presenečenja življenja, tudi krize

Papež in Sveti sedež | 18.12.2022, 13:45 Alen Salihović

Papež Frančišek je, na današnjo zadnjo nedeljo pred svetim večerom in božičem, zbrane na Trgu sv. Petra povabil, naj po zgledu sv. Jožefa sprejmejo presenečenja Boga. Po poročanju slovenskega uredništva Vatican News je sveti oče opozoril še, da je sv. Jožef po tem, ko se je zbudil, razumel, da se največje sanje vsakega Izraelca, biti Mesijev oče, uresničujejo njemu na popolnoma nepričakovan način.

"Bratje in sestre, kaj nam spregovori Jožef danes? Tudi mi imamo svoje sanje in morda ob Božiču mislimo še bolj o njih, skupaj govorimo o njih. Morda objokujemo nekatere razblinjene sanje in vidimo, da je potrebno najboljša pričakovanja soočiti z nepričakovanimi in presenetljivimi situacijami. Ko se to zgodi, nam Jožef pokaže pot. Ni za popustiti negativnim čustvom kot sta jeza in zapiranje vase. To je namreč napačna pot! Potrebno je sprejeti presenečenja življenja, tudi krize, a biti pri tem pozorni, da ko smo v krizi, ne smemo izbrati v naglici po instinktu, ampak dati vse na rešeto in kot Jožef »premisliti vse stvari« (prim. v. 20) ter se zanašati na temeljni kriterij, ki je Božje usmiljenje. Ko se preživlja krizo, ne da bi popustili želji po zapreti se vase, jezi ali strahu, ampak se ima vrata odprta za Boga, bo On lahko posredoval. On je izvedenec v spreminjanju krize v sanje. Da, Bog odpre krizo za nove poglede, ki jih morda mi nismo pričakovali, kot to on zna. Bratje in sestre, gre za obzorje Boga, ki je presenetljivo, a vsekakor veliko obširnejše in lepše od našega," je dejal sveti oče.

Papež in Sveti sedež, Novice
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...