Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež na letalu v pogovoru z novinarji (foto: Vatican News)
Papež na letalu v pogovoru z novinarji | (foto: Vatican News)

V katerem primeru se bo papež odpovedal položaju?

Papež in Sveti sedež | 18.12.2022, 11:39 Alen Salihović

Mediji, tudi Vatican News, danes poročajo, da je papež Frančišek že ob začetku mandata takratnemu državnemu tajniku Tarcisiu Bertoneju izročil pismo v katerem je izjavil, da se bo odpovedal papeževanju v primeru, ko bo zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov nesposoben opravljati službo. Za to potezo se je odločil tudi papež Pavel VI. Frančišek je to povedal v pogovoru za španski dnevnik ABC. Napovedal je tudi, da bo v roku dveh let na čelo enega od dikasterijev imenoval žensko.

Odstop je že podpisal

»Podpisal sem že odstop. Takrat je bil državni sekretar Tarcisio Bertone. Podpisal sem in mu rekel: Za primer nesposobnosti iz zdravstvenih ali drugih razlogov, tu je moj odstop. Ga že imate. Ne vem, komu ga je kardinal Bertone potem predal, ampak dal sem mu ga,« je v pogovoru dejal Frančišek. Kot je dodal, tega javno še ni povedal.

Bertone je bil vatikanski državni sekretar v letih od 2006 do 2013. Argentinec Jorge Maria Bergoglio je bil za papeža imenovan 13. marca 2013, izbral si je ime Frančišek.

Papež je sicer v pogovoru napovedal, da bo na čelo enega od dikasterijev imenoval žensko. »Eno imam v mislih za dikasterij, kjer se bo položaj izpraznil čez dve leti. Nobene ovire ni za to, da bi ženska vodila dikasterij, ki ga lahko vodi laik,« je dodal sveti oče.

O zlorabah: Pošastno

Spregovoril je tudi zlorabah v Cerkvi. Dejal je, da so vsi primeri zelo boleči, z mnogimi žrtvami se je tudi srečal. »To so ljudje, ki so jih uničili tisti, ki naj bi jim pomagali zoreti in rasti. To je zelo težko. Tudi če bi šlo samo za en primer, je pošastno, da te ta oseba, ki naj bi te pripeljala do Boga, uniči.«

Papež in Sveti sedež, Novice
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...