Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Manca HribarManca Hribar
Borut Pahor (foto: ARO)
Borut Pahor | (foto: ARO)

Predsednik Pahor bo sinu Jožeta Pučnika vročil red za izredne zasluge

Novice | 17.12.2022, 12:41 Alen Salihović

Predsednik Republike Borut Pahor bo v ponedeljek na slovesnosti v Predsedniški palači vročil najvišje državno odlikovanje, red za izredne zasluge, s katerim je bil junija 2006 posthumno odlikovan dr. Jože Pučnik. Odlikoval ga je tedanji predsednik republike dr. Janez Drnovšek, družina pokojnega dr. Pučnika pa odlikovanja doslej ni želela sprejeti. Odlikovanje bo prevzel Gorazd Pučnik, sin Jožeta Pučnika.

Kot je Pahor povedal za Radio Ognjišče, je večkrat izrazil željo, da bi Pučnikova družina prevzela odlikovanje. A so bili do zdaj do tega vedno rezervirani, saj so se Pučniku, v času ko je bil še živ, godile krivice, "ki so bile mogoče malček več kot samo običajne", in da zaradi tega od države tega odlikovanja ne želijo prevzeti.

Odlikovanje je bilo od leta 2015 razstavljeno na častnem mestu v predsedniški palači, v dvorani, ki jo je predsednik Pahor poimenoval po Pučniku.

Odločitev o poimenovanju dvoran po štirih izmed očetov slovenske politične pomladi in državnosti - Francetu Bučarju, Janezu Drnovšku, Ivanu Omanu in Jožetu Pučniku - je predsednik Pahor sprejel ob 25. obletnici plebiscita, 26. decembra 2015, kot izkaz hvaležnosti in počastitev spomina nanje in njihove zapuščine, so zapisali v predsednikovem uradu.

Novice
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...