Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Borut Pahor (foto: ARO)
Borut Pahor | (foto: ARO)

Predsednik Pahor bo sinu Jožeta Pučnika vročil red za izredne zasluge

Novice | 17.12.2022, 12:41 Alen Salihović

Predsednik Republike Borut Pahor bo v ponedeljek na slovesnosti v Predsedniški palači vročil najvišje državno odlikovanje, red za izredne zasluge, s katerim je bil junija 2006 posthumno odlikovan dr. Jože Pučnik. Odlikoval ga je tedanji predsednik republike dr. Janez Drnovšek, družina pokojnega dr. Pučnika pa odlikovanja doslej ni želela sprejeti. Odlikovanje bo prevzel Gorazd Pučnik, sin Jožeta Pučnika.

Kot je Pahor povedal za Radio Ognjišče, je večkrat izrazil željo, da bi Pučnikova družina prevzela odlikovanje. A so bili do zdaj do tega vedno rezervirani, saj so se Pučniku, v času ko je bil še živ, godile krivice, "ki so bile mogoče malček več kot samo običajne", in da zaradi tega od države tega odlikovanja ne želijo prevzeti.

Odlikovanje je bilo od leta 2015 razstavljeno na častnem mestu v predsedniški palači, v dvorani, ki jo je predsednik Pahor poimenoval po Pučniku.

Odločitev o poimenovanju dvoran po štirih izmed očetov slovenske politične pomladi in državnosti - Francetu Bučarju, Janezu Drnovšku, Ivanu Omanu in Jožetu Pučniku - je predsednik Pahor sprejel ob 25. obletnici plebiscita, 26. decembra 2015, kot izkaz hvaležnosti in počastitev spomina nanje in njihove zapuščine, so zapisali v predsednikovem uradu.

Novice
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...