Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Škof Andrej Saje (foto: Rok Mihevc)
Škof Andrej Saje | (foto: Rok Mihevc)

Škof Saje: Zagovarjam ničelno toleranco do vsake vrste zlorab

Slovenija | 16.12.2022, 15:20 Uredništvo Radia Ognjišče

V različnih medijih lahko te dni znova zasledimo članke o p. Marku Ivanu Rupniku, ki naj bi pred skoraj 30 leti domnevno psihično in fizično zlorabil najmanj tri redovnice ljubljanske skupnosti Loyola. Na primer se je v pogovoru za Radio Ognjišče odzval predsednik Slovenske škofovske konference dr. Andrej Saje.

Spomnimo, da je provincial slovenskih jezuitov p. Miran Žvanut že pred dnevi povedal, da mediji o obtožbah glede p. Marka Ivana Rupnika poročajo »precej napihnjeno, tudi z veliko neresnice«. Dodal je, da je vodstvo Družbe Jezusove v Rimu zoper p. Rupnika v času preiskave uvedlo previdnostne ukrepe, ki še vedno veljajo.

Predsednik SŠK in novomeški škof dr. Andrej Saje je v pogovoru za naš radio, v katerem se oziramo na dogodke v Cerkvi v Sloveniji v iztekajočem se letu, na vprašanje o primeru p. Rupnika povedal: »Zagovarjam ničelno toleranco do vsake vrste zlorab, ne glede na to, koliko je kdo star ali na drugo okoliščino. Glede patra Marka Rupnika sem gotov, da bodo jezuiti opravili vse potrebne postopke in prišli tudi do resnice in pravične odločitve in da bodo o tem tudi obvestili javnost. Izražam sočutje in podporo vsem žrtvam zlorab in kakršnegakoli drugega nasilja. Žrtve nikoli niso krive.«

Pogovor s škofom, v katerem odgovarja na vprašanja o izzivih Cerkve v Sloveniji v teh časih, o tem, kaj je zaznamovalo leto 2022 ter o pričakovanjih za naslednje leto, bomo objavili na praznični nedelji, 25. decembra 2022 in 1. januarja 2023, ob 8.00.

Slovenija
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...