Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
p. Marko Ivan Rupnik pri ustvarjanju mozaika na Zaplazu (foto: ARO)
p. Marko Ivan Rupnik pri ustvarjanju mozaika na Zaplazu | (foto: ARO)

Izjava provinciala slovenskih jezuitov v zvezi s p. Markom Ivanom Rupnikom

Slovenija | 06.12.2022, 12:29 Uredništvo Radia Ognjišče

V teh dneh smo lahko v različnih medijih zasledili članke o patru Marku Ivanu Rupniku, ki naj bi pred skoraj 30 leti domnevno psihično in fizično zlorabil najmanj tri redovnice ljubljanske skupnosti Loyola. Vodstvo jezuitske Družbe Jezusove v Rimu je zoper p. Rupnika v času preiskave uvedla previdnostne ukrepe, ki so še vedno v veljavi. Gre za to, da ne sme spovedovati, biti duhovni vodja in voditi duhovnih vaj. Prav tako se ne sme več javno pojavljati brez dovoljenja njegovega nadrejenega.

Provincial slovenskih jezuitov, p. Miran Žvanut, je v izjavi za Radio Ognjišče povedal, da mediji o tem žal, kot vedno, poročajo precej napihnjeno, tudi z veliko neresnice. P. Žvanut poudarja, da p. Rupnik že več let živi izven Slovenije, tako da sam kot provincial ni neposredno vključen v to preiskavo.

Izjavo provinciala slovenskih jezuitov, p. Mirana Žvanuta, objavljamo v celoti:

V zadnjih dneh smo lahko v različnih medijih zasledili članke o p. Marku Ivanu Rupniku. Žal kot vedno precej napihnjeno, tudi z veliko neresnice.

Dikasterij za nauk vere je leta 2021 res prejel pritožbo zoper p. Marka Ivana Rupnika in zaprosil Družbo Jezusovo za uvedbo predhodne preiskave tega primera. To je pač normalna procedura. Pritožba ni prišla s strani redovnic, kar nekateri mediji lažno navajajo.

Družba Jezusova je za preiskavo imenovala zunanjega preiskovalca (redovnika iz drugega reda) in več ljudi je bilo povabljenih, da pričajo. Končno poročilo je bilo predstavljeno Dikasteriju za nauk vere in po preučitvi rezultatov preiskave je Dikasterij za nauk vere ugotovil, da je treba obravnavana dejstva šteti za zastarela in je zato primer zaključil letos v začetku oktobra.

V okviru predhodne preiskave pa so bili zoper p. Marka Ivana Rupnika sprejeti previdnostni ukrepi, ponavljam, to so previdnostni ukrepi in nikakršne sankcije ali prepovedi s strani Vatikana, kar zasledimo v medijih. Previdnostni ukrepi so pač nekaj običajnega, ko pride do takšnih ali podobnih obtožb zoper redovnika.

Torej Dikasterij za nauk vere ni proti p. Marku Ivanu Rupniku sprejel nikakršnih sankcij, samo obvestil je Družbo Jezusovo, da je primer zastaral.

P. Marko Ivan Rupnik živi že preko 20 let izven Slovenije, tako da kot provincial sam nisem neposredno vključen v to preiskavo. Zanj je trenutno odgovoren delegat mednarodnih hiš v Rimu, ki pa me seveda obvešča o dogajanju in predvidevam, da me bo v primeru kakršnihkoli novih informacij tudi o tem obvestil.

Naj poudarim, da Družba Jezusova resno vzame vsako pritožbo proti enemu od svojih članov in tudi ta pritožba je bila zelo resno vzeta. Poslanstvo Družbe Jezusove pa je tudi poslanstvo sprave in iskanja resnice in verjamem, da bodo osebe, ki jim je zaupano reševanje tega primera, tudi prišle do resnice.

Slovenija
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...