Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Drinske mučenke (foto: SŠK)
Drinske mučenke | (foto: SŠK)

God bl. Drinskih mučenk

Cerkev na Slovenskem | 15.12.2022, 09:22 s. Meta Potočnik

Danes goduje pet blaženih Drinskih mučenk, sester redovne skupnosti Hčera Božje ljubezni. Slovenci se še posebej spominjamo s. Krizine Bojanc, ki izhaja iz Zbur pri Šmarjeti in s. Antonije Fabjan, ki je bila rojena in je otroštvo preživela v Malem Lipju pri Žužemberku.

15. decembra 1941 sta v Góraždah mučeniške smrti umrli redovnici Antonija Fabján in Krizína Bojánc. Skupaj z njima so četniki umorili tudi s. Julo Ivanišević, Hrvatico in predstojnico samostana, s. Bernadeto Banja, Madžarko hrvaškega rodu, in s. Berhmano Leidenix, Avstrijko, vse so delovale v manjšem samostanu na Palah pri Sarajevu.

11. decembra leta 1941 so bile na Palah zbrane ob slovenskem duhovniku Franu Ksaverju Mešku, ki jim je v očitni nevarnosti podelil odvezo. Po 65 km prehojeni dolgi poti so jih četniki umorili v Goraždu.

Krizina Bojanc - pri krstu Jožefa je bila rojena v župniji Šmarjeta, Antonija Fabjan pri krstu prav tako Jožefa, pa v Malem Lípju v župniji Hinje. Živeli sta v skupnosti na Palah od koder so sestre decembra 1941 pregnali četniki in jih odpeljali v Goražde, kjer jih je čakala smrt. Kot Drinske mučenke so bile za blažene zazglašene 2011 v Sarajevu.

Da bi naš spomin nanje vedno ostal živ, je danes v župnijski cerkvi v Šmarjeti celodnevno češčenje. Sklenili ga bodo ob 17. uri, ko bo somaševanje vodil letošnji novomašnik Janez Meglen.

Cerkev na Slovenskem
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...