Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Drinske mučenke (foto: SŠK)
Drinske mučenke | (foto: SŠK)

God bl. Drinskih mučenk

Cerkev na Slovenskem | 15.12.2022, 09:22 s. Meta Potočnik

Danes goduje pet blaženih Drinskih mučenk, sester redovne skupnosti Hčera Božje ljubezni. Slovenci se še posebej spominjamo s. Krizine Bojanc, ki izhaja iz Zbur pri Šmarjeti in s. Antonije Fabjan, ki je bila rojena in je otroštvo preživela v Malem Lipju pri Žužemberku.

15. decembra 1941 sta v Góraždah mučeniške smrti umrli redovnici Antonija Fabján in Krizína Bojánc. Skupaj z njima so četniki umorili tudi s. Julo Ivanišević, Hrvatico in predstojnico samostana, s. Bernadeto Banja, Madžarko hrvaškega rodu, in s. Berhmano Leidenix, Avstrijko, vse so delovale v manjšem samostanu na Palah pri Sarajevu.

11. decembra leta 1941 so bile na Palah zbrane ob slovenskem duhovniku Franu Ksaverju Mešku, ki jim je v očitni nevarnosti podelil odvezo. Po 65 km prehojeni dolgi poti so jih četniki umorili v Goraždu.

Krizina Bojanc - pri krstu Jožefa je bila rojena v župniji Šmarjeta, Antonija Fabjan pri krstu prav tako Jožefa, pa v Malem Lípju v župniji Hinje. Živeli sta v skupnosti na Palah od koder so sestre decembra 1941 pregnali četniki in jih odpeljali v Goražde, kjer jih je čakala smrt. Kot Drinske mučenke so bile za blažene zazglašene 2011 v Sarajevu.

Da bi naš spomin nanje vedno ostal živ, je danes v župnijski cerkvi v Šmarjeti celodnevno češčenje. Sklenili ga bodo ob 17. uri, ko bo somaševanje vodil letošnji novomašnik Janez Meglen.

Cerkev na Slovenskem
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...