Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Tatjana Bobnar (foto: STA / Boštjan Podlogar)
Tatjana Bobnar | (foto: STA / Boštjan Podlogar)

Ministrica ob slovesu: Delovala sem v skladu s prisego

Novice | 14.12.2022, 14:48 Tanja Dominko

Državni zbor se je seznanil z odstopom Tatjane Bobnar. Ta je poslance tudi nagovorila. Dejala je, da je sleherni dan delovala v skladu z zaprisego, v kateri je poudarila, da bo spoštovala ustavo in pravni red in ravnala skladno s svojo vestjo in v dobrobit prebivalcev Slovenije. Nato je na kratko pregledala nekatere svoje poteze v tem mandatu, ki ga je danes končala.

Razočaranje nad aktualno vlado

Zdaj že nekdanja ministrica Tatjana Bobnar ni skrivala razočaranja nad aktualno vlado. »Zadnje volitve sem razumela kot poziv volivcev k drugačni politiki, vključujoči, dejansko demokratični. Politiki dialoga, ne oblastne arogance, politiki transparentnosti, ne pa zakulisnih in interesnih dogovarjanj.«

»Vso srečo naši Sloveniji«

Spomnila je na nekatere aktivnosti v svojem mandatu in med drugim omenila: »Začeli smo odstranjevati ograjo ob meji, ki je grobo posegala v življenja obmejnih prebivalcev. Ko bi le to spodbudilo ljudi, da stopimo skupaj in delujemo izključno v javno dobro ter začnemo graditi brez izključevanja. Moj mandat se danes zaključuje, vsem, ki ste mi v tem času stali ob strani in bili v pomoč, se iskreno zahvaljujem in želim vse dobro. Predvsem pa želim vso srečo naši Sloveniji.«

Zadnje volitve sem razumela kot poziv volivcev k drugačni politiki, vključujoči, dejansko demokratični.

Stoji za vsako besedo in odločitvijo

Poudarila je tudi, da stoji za vsako izrečeno besedo in tudi za svojo odločitvijo, da odstopi kot ministrica. Na vprašanje, zakaj z očitki o političnih pritiskih na policijo ni prišla v javnost prej, je dejala, da ni želela, da bi se probleme reševalo v javnosti. Kabinetu novoizvoljene predsednice Nataše Pirc Musar se za zdaj ne bo pridružila, službovala bo očitno v Tacnu, kjer deluje policijska akademija.

Tudi opozicija o odstopu

Gre za prvi odstop katerega od članov aktualne vlade. Resor notranjih zadev bo začasno, do imenovanja novega ministra, vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Seja se je danes nadaljevala s poslanskimi vprašanji in pobudami premieru in članom vladne ekipe. Mimo odstopa ni šlo niti tukaj, poslanko Vido Čadonič Špelič je zanimalo, kako naj bi ta konkreten primer odstopa ministrice pomenil izpolnjevanje predvolilnih obljub o strokovnem kadrovanju. Poslanec SDS Žan Mahnič je predsedniku vlade zastavil vprašanje o „politizaciji slovenske policije", podobno tudi poslanec iz vrst Golobove stranke Gibanje Svoboda Martin Premk.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.