Nataša LičenNataša Ličen
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Papež z mladimi pri današnji avdienci (foto: Vatican News)
Papež z mladimi pri današnji avdienci | (foto: Vatican News)

Papež: Bodimo pozorni na vljudne zle duhove!

Novice | 14.12.2022, 11:12 Marjana Debevec

Papež Frančišek zaključuje niz katehez o razločevanju. Danes nas je spodbudil k budnosti. Zli duh namreč čaka na trenutek, ko bomo gotovi vase, ko se nam bo zdelo, da nam vse teče, kot po maslu.

Včasih kdo pravi: prej sem bil slab, potem sem se spreobrnil in sedaj živim dobro. To pa zli duh izkoristi.

Bodimo pozorni na hudiča, ki se zdi lepo vzgojen in vljuden ter neopazno vstopi v naš dom, je dejal papež in dodal: »Ko preveč zaupamo vase in ne v Božjo milost, takrat Zlo najde odprta vrata in si vzame v posest našo hišo. Dragi bratje in sestre, to se nam zdi nemogoče, vendar ni.

Sveti oče je izpostavil, da je Gospod sam v evangelijih vztrajal pri dejstvu, da je »dober učenec buden« in ne drema, temveč ostaja »buden in pripravljen opravljati svojo dolžnost«.

Spomnil se je na Jezusov opomin: »Vaša ledja naj bodo opasana in vaše svetilke goreče ... blagor tistim služabnikom, ki jih gospodar najde budne, ko pride.« To je, je rekel papež, »misel kristjanov, ki pričakujejo končni Gospodov prihod; lahko pa ga razumemo tudi kot običajen odnos v življenju

Čuječnost je znamenje modrosti, je predvsem znamenje ponižnosti, ki je glavna pot krščanskega življenja.

Na žalost nam izkušnja to potrjuje. Vsak lahko to potrdi, če pomisli na lastno preteklost. Ni dovolj dobro razločevati in se prav odločiti. Treba je ostati buden. Budnost je znamenje modrosti in ponižnosti, ki je temeljna pot krščanskega življenja.«

Papež nas je pri avdienci še spodbudil, naj božič preživimo skromno. Tisto, kar bomo prihranili, pa namenimo za trpeče ljudi v Ukrajini.

Papež med nagovorom
Papež med nagovorom © Vatican News

Novice