Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Podpisan dogovor o ustanovitvi Zamejske gospodarske koordinacije (foto: Nebojsa Tejic/STA)
Podpisan dogovor o ustanovitvi Zamejske gospodarske koordinacije | (foto: Nebojsa Tejic/STA)

Dogovor za gospodarsko sodelovanje, da bi ohranili mlade v zamejstvu 

Slovenci po svetu | 14.12.2022, 09:25 Matjaž Merljak

Po zgledu Manjšinske kmetijske koordinacije AGRASLOMAK je zaživela Zamejska gospodarska koordinacija. V Lipici so včeraj dogovor podpisali ministra za gospodarstvo in za zamejstvo Matjaž Han in Matej Arčon ter predstavniki slovenskih gospodarskih organizacij vseh štirih sosednjih držav. Z njihove strani je tudi prišla pobuda, in sicer z namenom medsebojnega povezovanja, mreženja in sodelovanja

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Arčon je v izjavi za naš radio poudaril, da sta pomembna dva vidika: ohranjanje slovenskega kulturnega narodnega prostora in krepitev gospodarskega prostora izven meja matične domovine.

Zamejstvo je naravno gospodarsko zaledje Slovenije, je naglasil minister Han in dodal: "Danes smo naredili nek temelj, ki je bil seveda zgrajen, ni bil pa legaliziran, če lahko temu tako rečem. Danes smo okvirje, v okviru kateri mora matična država finančno pomagati organizacijam izven naše države."

Idejna vodja pobude Felix Wieser iz Avstrije je za naš radio povedal: "Mi imamo namen oblikovati koordinacijski odbor, pobrati vse iniciative v tem prostoru, jih preveriti in pogledati, katere so uresničljive, katere so prave, katere vodijo naprej ... Samo v sodelovanju je možnost uspeti. Soliranje je pokazalo, da nikamor ne pelje."

Tako povežemo slovenske gospodarske organizacije in krepimo gospodarsko sodelovanje.

V Lipici je bil imenovan tudi koordinacijski odbor, ki bo zadolžen za pripravo konkretnega vsakoletnega akcijskega načrta. Slednji bo določal konkretne aktivnosti v korist sodelovanja slovenskega gospodarstva z zamejskim gospodarskimi organizacijami.

Pobuda za ustanovitev tovrstne koordinacije je prišla ravno v času, ko je sodelovanje ključnega pomena. Zamejska gospodarska koordinacija je zasnovana po dobri praksi združenja Agraslomak, ki ima po 10 letih delovanja v zamejstvu že trdne temelje sodelovanja na področju kmetijstva. K ustanovitvi koordinacije sta pomembno doprinesla državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Dejan Židan in državna sekretarka na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.

V koordinaciji so Slovenska gospodarska zveza v Celovcu, Zveza slovenskih društev na Hrvaškem in Slovensko-hrvaški poslovni klub, Slovensko deželno gospodarsko združenje, ki deluje v Italiji, ter Razvojna agencija Slovenska krajina, ki deluje na Madžarskem.

Lipica, Hotel Maestoso.Dogodek ob podpisu dogovora o ustanovitvi Zamejske gospodarske koordinacije.

Minister Han je dejal, da vidi ta koordiniran pristop kot enega izmed odgovorov na vprašanja, »kako lahko dosežemo sinergijo pri spopadanju z izzivi našega časa in priložnostmi, ki nam jih daje okolje, v katerem živimo, kaj moramo storiti doma in kaj izven matične domovine, da bomo lažje obvladali poslovne izzive v skupnem regijskem gospodarskem prostoru.«

Slovensko gospodarstvo je izrazito izvozno usmerjeno, cilje države na področju internacionalizacije pa je minister Han povzel tako: »Do leta 2026 želimo povečati vrednost izvoza z današnjih 36,5 milijarde evrov na 43 milijard evrov, povečati število izvoznih podjetij z današnjih 26.500 na 28.000 ter zmanjšati zaostanek pri deležu vhodnih tujih neposrednih investicij za drugimi državami EU in nenazadnje razširiti slovenske investicije na tujih trgih.« Slovenija realizira kar 30 % svoje trgovinske menjave s sosednjimi državami, za kar so v veliki meri zaslužne tudi zamejske gospodarske organizacije.

Zamejstvo ima vlogo pri spodbujanju meddržavnega sodelovanja in gospodarstva ter regionalnega razvoja obmejnega območja.

Minister Arčon je poudaril, da gre za obojestranski interes: »Pomembno je, da o Slovencih zunaj meja ne razmišljamo le v kontekstu vprašanja, kako jim država lahko pomaga, temveč tudi, kako oni lahko pomagajo matični državi z vzpostavljanjem vezi in ustvarjanjem poslovnih priložnosti.«

Podpis dogovora je odličen zgled medresorskega sodelovanja.

Minister Arčon je za naš radio še dejal, da bo kmalu ustanovljena tudi koordinacija zamejskih krovnih zastopniških organizacij.  

Več v nedeljski oddaji Slovencem po svetu in domovini.

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

O avtorju