Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Danijel Bešič Loredan in Milan Krek (foto: STA)
Danijel Bešič Loredan in Milan Krek | (foto: STA)

Krek Loredanu: Ne zaklepajte se v pisarno

Novice | 13.12.2022, 12:06 Marta Jerebič

Vrstijo se pozivi k odstopu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Da je čas, da odide, meni tudi nekdanji direktor NIJZ Milan Krek. V članku za Portal Plus poudarja, da so nas ministrov odnos do zdravstva in bolnikov, njegove obljube in ukrepi v kratkem času pahnili v globoko zdravstveno krizo, iz katere bo izredno težko priti. Dodaja, naj se ne izgovarja, da za to ni kriv on, ampak politiki pred njim.

"Ne bomo vam zamerili. Če ne gre, pač ne gre."

Minister Loredan, ne zaklepajte se v pisarno. Čas je, da odidete. Ne bomo vam zamerili. Če ne gre, pač ne gre. Tako Milan Krek, ki v članku poudarja, da je pred Loredanovim prihodom zdravstveni sistem dve leti uspešno obvladoval eno največjih epidemij v zadnjem stoletju. Zadnje pol leta pa minister sistem sesuva iz dneva v dan. V nadaljevanju piše: »Ko ste se odločili za kariero ministra, ste morali imeti tudi predloge za rešitev, ne pa da rešitve iščete zdaj, v času mandata, in izgubljate dragoceni čas v brezvladju v zdravstvu. Če boste še naprej eksperimentirali, nas boste porinili v še globljo krizo, za katero bomo plačali visoko ceno. Kakšno, vas seveda ne zanima več, ker takrat prav gotovo ne boste več minister za zdravje.«

Če boste še naprej eksperimentirali, nas boste porinili v še globljo krizo, za katero bomo plačali visoko ceno. Kakšno, vas seveda ne zanima več, ker takrat prav gotovo ne boste več minister za zdravje.

Minister podcenjuje svojo funkcijo

Krek opisuje izkušnjo mlade zdravnice, ki so jo dobesedno čez noč posadili v ambulanto družinske medicine in Loredana sprašuje, ali bi kot ortoped dovolil operirati tej zdravnici ob tem, da bi sam operiral nekoga drugega v drugi sobi. »Vem, da vam to niti na kraj pameti ne bi padlo, za družinsko medicino je pa dobra rešitev. Toliko o vašem spoštovanju stroke in ljudi!« piše Krek, ki Loredanu očita tudi, da vsaj dva dni v tednu dela v zasebni ambulanti, s čimer močno podcenjuje funkcijo ministra. V vodstva bolnišnic imenuje politike, tudi sam kot politik neusmiljeno lomasti po zdravstvu, zato Krek meni, da se ne bi smel več predstavljati kot kolega, ker to že davno ni več.

Krek Loredanu očita tudi, da vsaj dva dni v tednu dela v zasebni ambulanti, s čimer močno podcenjuje funkcijo ministra.

Metoda dela, nedostojna za ministra

Med podatki, ki jih navaja, je tudi ta, da je povprečna plača slovenskega zdravnika zelo blizu povprečni plači zdravnika v Romuniji, ki je po standardu in BDP daleč pod Slovenijo. Nekdanji direktor NIJZ piše še o tem, kako ministrov kabinet vodi že četrta oseba v pol leta, pa tudi o grožnjah: »Jaz sem mislil, da se samo meni to dogaja, da je minister tako grob z menoj po telefonu in mi grozi z sankcijami, če ne bom odstopil. Sedaj, ko ste po telefonu grozili tudi predstavniku sindikata Fides, pa vidim, da je to vaša metoda dela, ki je nedostojna za ministra.« Krek zato meni, da je treba grožnjo Fidesu, da se bo proti zdravnikom in njihovemu sindikatu vodila totalna vojna, jemati zelo resno, na koncu pa dodaja, da tako res ne gre več naprej in da je čas, da Loredan odide.

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.