Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Danijel Bešič Loredan in Milan Krek (foto: STA)
Danijel Bešič Loredan in Milan Krek | (foto: STA)

Krek Loredanu: Ne zaklepajte se v pisarno

Novice | 13.12.2022, 12:06 Marta Jerebič

Vrstijo se pozivi k odstopu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Da je čas, da odide, meni tudi nekdanji direktor NIJZ Milan Krek. V članku za Portal Plus poudarja, da so nas ministrov odnos do zdravstva in bolnikov, njegove obljube in ukrepi v kratkem času pahnili v globoko zdravstveno krizo, iz katere bo izredno težko priti. Dodaja, naj se ne izgovarja, da za to ni kriv on, ampak politiki pred njim.

"Ne bomo vam zamerili. Če ne gre, pač ne gre."

Minister Loredan, ne zaklepajte se v pisarno. Čas je, da odidete. Ne bomo vam zamerili. Če ne gre, pač ne gre. Tako Milan Krek, ki v članku poudarja, da je pred Loredanovim prihodom zdravstveni sistem dve leti uspešno obvladoval eno največjih epidemij v zadnjem stoletju. Zadnje pol leta pa minister sistem sesuva iz dneva v dan. V nadaljevanju piše: »Ko ste se odločili za kariero ministra, ste morali imeti tudi predloge za rešitev, ne pa da rešitve iščete zdaj, v času mandata, in izgubljate dragoceni čas v brezvladju v zdravstvu. Če boste še naprej eksperimentirali, nas boste porinili v še globljo krizo, za katero bomo plačali visoko ceno. Kakšno, vas seveda ne zanima več, ker takrat prav gotovo ne boste več minister za zdravje.«

Če boste še naprej eksperimentirali, nas boste porinili v še globljo krizo, za katero bomo plačali visoko ceno. Kakšno, vas seveda ne zanima več, ker takrat prav gotovo ne boste več minister za zdravje.

Minister podcenjuje svojo funkcijo

Krek opisuje izkušnjo mlade zdravnice, ki so jo dobesedno čez noč posadili v ambulanto družinske medicine in Loredana sprašuje, ali bi kot ortoped dovolil operirati tej zdravnici ob tem, da bi sam operiral nekoga drugega v drugi sobi. »Vem, da vam to niti na kraj pameti ne bi padlo, za družinsko medicino je pa dobra rešitev. Toliko o vašem spoštovanju stroke in ljudi!« piše Krek, ki Loredanu očita tudi, da vsaj dva dni v tednu dela v zasebni ambulanti, s čimer močno podcenjuje funkcijo ministra. V vodstva bolnišnic imenuje politike, tudi sam kot politik neusmiljeno lomasti po zdravstvu, zato Krek meni, da se ne bi smel več predstavljati kot kolega, ker to že davno ni več.

Krek Loredanu očita tudi, da vsaj dva dni v tednu dela v zasebni ambulanti, s čimer močno podcenjuje funkcijo ministra.

Metoda dela, nedostojna za ministra

Med podatki, ki jih navaja, je tudi ta, da je povprečna plača slovenskega zdravnika zelo blizu povprečni plači zdravnika v Romuniji, ki je po standardu in BDP daleč pod Slovenijo. Nekdanji direktor NIJZ piše še o tem, kako ministrov kabinet vodi že četrta oseba v pol leta, pa tudi o grožnjah: »Jaz sem mislil, da se samo meni to dogaja, da je minister tako grob z menoj po telefonu in mi grozi z sankcijami, če ne bom odstopil. Sedaj, ko ste po telefonu grozili tudi predstavniku sindikata Fides, pa vidim, da je to vaša metoda dela, ki je nedostojna za ministra.« Krek zato meni, da je treba grožnjo Fidesu, da se bo proti zdravnikom in njihovemu sindikatu vodila totalna vojna, jemati zelo resno, na koncu pa dodaja, da tako res ne gre več naprej in da je čas, da Loredan odide.

Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...