Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Dosedanji predsednik DS Alojz Kovšca. (foto: STA)
Dosedanji predsednik DS Alojz Kovšca. | (foto: STA)

Še zadnji nagovor Alojza Kovšce

Novice | 13.12.2022, 09:13 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Na prvi seji se je sestal sedmi sklic državnega sveta. Najprej so s precejšnjo zamudo in nekaterimi zapleti potrdili mandate novoizvoljenim državnim svetnikom.

Pet pritožb

Novoizvoljeni sklic državnega sveta je uradno nastopil petletni mandat. Nova sestava je bila na volilnih zborih izvoljena 23. in 24. novembra. Svetniki so glasovali o vseh mandatih skupaj, posebej pri tistih, kjer je bil vložen ugovor. Kot je povedal predsedujoči Mandatno-imunitetne komisije Rajko Fajt so prejeli pet pritožb zoper štiri izvoljene državne svetnike, ki pa so bile vse neutemeljene, šlo je za mandate Bojane Potočan, Danijela Kastelica, Tomaža Horvata in Igorja Marentiča.

Klakočar Zupančič verjame v konstruktivno sodelovanje

V 40-članskem državnem svetu je 22 predstavnikov lokalnih in 18 predstavnikov funkcionalnih interesov. Med izvoljenimi svetniki je 17 takšnih, ki so v svetniških klopeh sedeli že v dosedanjem mandatu. Svetnike sta na prvi seji uvodoma nagovorila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in predsednik državnega sveta v iztekajočem se mandatu Alojz Kovšca.. »Danes državni svet povezuje prostor civilne družbe in politike, ter vam, neprofesionalnim politikom omogoča, da v politični prostor prinašate specifična znanja, aktualizirana strokovna znanja ter rešitve,« je dejala Urška Klakočar Zupančič. Verjame, da bodo delovali konstruktivno in v skupno dobro.

Nedvomno smo marsikaj dosegli, marsikaj bi se dalo postoriti še bolje. Sodbo o tem bom prepustil času, volivkam in volivcem, in tudi vam, ki boste od nas prevzeli to odgovorno delo.

Alojz Kovšca o turbulentnem mandatu

Alojz Kovšca pa je dejal, da je za njimi petletni turbulenten mandat, v katerem so se srečevali z novimi izzivi, kot je kriza zaradi covida. Zamenjali so kar nekaj vlad in predsednikov vlad, državni svet pa je po besedah Kovšce deloval tudi takrat, ko je bilo najtežje. »Nedvomno smo marsikaj dosegli, marsikaj bi se dalo postoriti še bolje. Sodbo o tem bom prepustil času, volivkam in volivcem, in tudi vam, ki boste od nas prevzeli to odgovorno delo,« je dodal. Novim svetnicam in svetnikom je med drugim zaželel, da bi njihov mandat potekal mirno, da bi bili pri svojem delu kreativni in bi pogumno zastopali interese tistih, ki so jih izvolili v državni svet.

Bojan Kekec, Jožef Školc in Marko Lotrič
Bojan Kekec, Jožef Školc in Marko Lotrič © STA

Predsednik še ni izvoljen

Po potrditvi mandatov so svetniki prešli na volitve predsednika. A tega v prvem poskusu še niso izvolili, saj noben od kandidatov na tajnem glasovanju ni dobil zadostnega števila glasov. Za izvolitev so namreč potrebni glasovi večine, torej vsaj 21 svetnikov. Svetniki so sicer sprva izbirali med tremi kandidati. Interesna skupina negospodarskih dejavnosti je predlagala Jožefa Školča, interesna skupna lokalnih interesov Bojana Kekca, interesna skupina delodajalcev pa Marka Lotriča.


Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.