Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dosedanji predsednik DS Alojz Kovšca. (foto: STA)
Dosedanji predsednik DS Alojz Kovšca. | (foto: STA)

Še zadnji nagovor Alojza Kovšce

Novice | 13.12.2022, 09:13 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Na prvi seji se je sestal sedmi sklic državnega sveta. Najprej so s precejšnjo zamudo in nekaterimi zapleti potrdili mandate novoizvoljenim državnim svetnikom.

Pet pritožb

Novoizvoljeni sklic državnega sveta je uradno nastopil petletni mandat. Nova sestava je bila na volilnih zborih izvoljena 23. in 24. novembra. Svetniki so glasovali o vseh mandatih skupaj, posebej pri tistih, kjer je bil vložen ugovor. Kot je povedal predsedujoči Mandatno-imunitetne komisije Rajko Fajt so prejeli pet pritožb zoper štiri izvoljene državne svetnike, ki pa so bile vse neutemeljene, šlo je za mandate Bojane Potočan, Danijela Kastelica, Tomaža Horvata in Igorja Marentiča.

Klakočar Zupančič verjame v konstruktivno sodelovanje

V 40-članskem državnem svetu je 22 predstavnikov lokalnih in 18 predstavnikov funkcionalnih interesov. Med izvoljenimi svetniki je 17 takšnih, ki so v svetniških klopeh sedeli že v dosedanjem mandatu. Svetnike sta na prvi seji uvodoma nagovorila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in predsednik državnega sveta v iztekajočem se mandatu Alojz Kovšca.. »Danes državni svet povezuje prostor civilne družbe in politike, ter vam, neprofesionalnim politikom omogoča, da v politični prostor prinašate specifična znanja, aktualizirana strokovna znanja ter rešitve,« je dejala Urška Klakočar Zupančič. Verjame, da bodo delovali konstruktivno in v skupno dobro.

Nedvomno smo marsikaj dosegli, marsikaj bi se dalo postoriti še bolje. Sodbo o tem bom prepustil času, volivkam in volivcem, in tudi vam, ki boste od nas prevzeli to odgovorno delo.

Alojz Kovšca o turbulentnem mandatu

Alojz Kovšca pa je dejal, da je za njimi petletni turbulenten mandat, v katerem so se srečevali z novimi izzivi, kot je kriza zaradi covida. Zamenjali so kar nekaj vlad in predsednikov vlad, državni svet pa je po besedah Kovšce deloval tudi takrat, ko je bilo najtežje. »Nedvomno smo marsikaj dosegli, marsikaj bi se dalo postoriti še bolje. Sodbo o tem bom prepustil času, volivkam in volivcem, in tudi vam, ki boste od nas prevzeli to odgovorno delo,« je dodal. Novim svetnicam in svetnikom je med drugim zaželel, da bi njihov mandat potekal mirno, da bi bili pri svojem delu kreativni in bi pogumno zastopali interese tistih, ki so jih izvolili v državni svet.

Bojan Kekec, Jožef Školc in Marko Lotrič
Bojan Kekec, Jožef Školc in Marko Lotrič © STA

Predsednik še ni izvoljen

Po potrditvi mandatov so svetniki prešli na volitve predsednika. A tega v prvem poskusu še niso izvolili, saj noben od kandidatov na tajnem glasovanju ni dobil zadostnega števila glasov. Za izvolitev so namreč potrebni glasovi večine, torej vsaj 21 svetnikov. Svetniki so sicer sprva izbirali med tremi kandidati. Interesna skupina negospodarskih dejavnosti je predlagala Jožefa Školča, interesna skupna lokalnih interesov Bojana Kekca, interesna skupina delodajalcev pa Marka Lotriča.


Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...