Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Žiga Franc Markuš v imenu slovenskih skavtov sprejema Luč miru iz Betlehema (foto: Posnetek zaslona)
Žiga Franc Markuš v imenu slovenskih skavtov sprejema Luč miru iz Betlehema | (foto: Posnetek zaslona)

Luč miru je že v Sloveniji

Novice | 12.12.2022, 08:47 Marjana Debevec

Skavti iz Slovenije so v soboto na Dunaju prevzeli Luč miru iz Betlehema. Plamen so ponesli v svoja ognjišča, kjer so ga včeraj sprejemali vsi stegi v Sloveniji. Sprejemne slovesnosti so se udeležili predstavniki skavtov iz vse Evrope, ki so vsak v svojem jeziku prebrali letošnjo poslanico. V imenu slovenskih skavtov je plamen sprejel Žiga Franc Markuš iz stega Šentilj 1, predala pa mu ga je uradna nosilka 2022 Sarah Noska iz avstrijskega Linza.

Skavti v letošnji poslanici opozarjajo na vojno, nesreče, stiske in osamljenost. Ob vsem, kar se dogaja, se nam zdi, da ne moremo nič storiti, so zapisali.Objavljamo celotno poslanico:

"Kaj ti je, da spiš? Vojna, stiske, bolezni, nesreče, osamljenost... Kaj pa ti? Se bojiš? Živiš, kakor da se nič ni zgodilo? Seveda, težko nam je, ko vidimo, kaj vse se dogaja in se nam zdi, da ne moremo nič. Pa vendar je že iskra dovolj, da vname ogenj, in kaplja dovolj, da ga pogasi. Zbudi se! Božič je. Naj ti ne bo vseeno za temo v svetu. Ni ti treba spremeniti vsega, naredi eno dobro delo, pospravi sobo, skuhaj komu kavo, spusti avto predse. Ko boš premaknil sebe, boš obrnil svet. Zaneti iskro, naj v tebi zasije Luč. Vstani in sveti."

Letošnja luč miru, ki jo spremlja geslo »Vstani in sveti!«, bo v tem tednu poromala v nekatere državne in občinske ustanove ter v številne domove po Sloveniji. Danes dopoldne jo bodo sprejeli v državnem zboru.

Niso ostali smo pri besedah

Tudi v letošnjem letu bodo 10‒20 % sredstev namenili v Sklad Sv. Lucije, ki je v osnovi namenjen pomoči ob zdravstvenih težavah in socialnih stiskah članov skavtov.
S preostankom zbranih sredstev v dobrodelni akciji Luč miru iz Betlehema bodo podprli šolanje otrok v Liberiji ter pomagali družinam v stiski v Sloveniji:

Misijon v Liberiji

Polovico teh sredstev bodo namenili misijonu v Liberiji, kjer Sabina Kern (bivša skavtska voditeljica v Kranju 1), vodi šolo in skupnost Cenacolo. V misijonu skrbijo za sirote in bolne otroke ter opravljajo veliko delo na področju osnovnega izobraževanja in zdravstvene oskrbe. Prav zaradi sredstev, zbranih v dobrodelni akciji, bo njihova šola preživela tudi to šolsko leto in sprejela še nekaj dodatnih otrok.

Pomoč družinam v stiski

Drugo polovico pa so se odločili nameniti slovenskim družinam, ki se ob naraščajočih stroških in draginji vse pogosteje znajdejo v globokih finančnih stiskah. S pomočjo Karitasa ali Centrov za socialno delo bodo darove namenili najbolj potrebnim in jim vsaj nekoliko omilili prihajajočo zimo in pomlad.

Kako lahko pomagamo z darovi ob prejemu Luči miru?

Sredstva lahko neposredno darujete skavtom ob prejemu plamena Luči miru iz Betlehema v vašem kraju, ali pa s poslanim SMS sporočilom LUC5 ali LUC10 na 1919 in prispevali boste 5 ali 10 EUR v dobrodelne namene.

Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Telemacha, A1 in T-2. Splošni pogoji SMS donacij so dostopni na SMS-DONACIJE

Lahko pa svoje darove nakažete tudi prek banke na TRR:
Številka poslovnega računa: SI56 0214 0001 1096 119
odprt pri NLB, Čopova 3, 1000 LjubljanaPoslanica 2022
Poslanica 2022 © Skavti

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...