Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Janez Janša na forumu IDU (foto: Forum IDU)
Janez Janša na forumu IDU | (foto: Forum IDU)

»Putin pospešil širitev Nata«

Novice | 09.12.2022, 12:28 Marjana Debevec Slovenska tiskovna agencija

Predsednik SDS Janez Janša se v Washingtonu udeležuje več srečanj konservativcev, med drugim foruma Globalnega zavezništva desne sredine, ki ga je avgusta imenovalo za častnega člana svetovalnega odbora. Včeraj se je udeležil razprave o vojni v Evropi in obnovi ozemeljske celovitosti Ukrajine.

Le trije voditelji verjeli, da se bo Ukrajina borila

Janša je na okrogli mizi desnosredinskih političnih strokovnjakov, aktivistov in voditeljev sveta govoril o nujnosti nadaljnje širitve zveze Nato. Dejal je, da so na začetku le trije evropski voditelji verjeli, da se bo Ukrajina borila in da Rusija ne bo Ukrajine zavzela v desetih dneh. Za neuspeh Rusije sta po njegovem zaslužna dva pomembna faktorja: enoten in močen odziv Ukrajine in reforma vojske pod nekdanjim ukrajinskim predsednikom Porošenkom.

Putin po Janševih besedah pospešil širitev Nata

Janša je opozoril tudi na nekatere strateške napake. Ena izmed teh je bila blokada pristopnih pogajanj Ukrajine in Gruzije v NATO leta 2008. Če se namreč ne širi NATO, potem se širi nekdo drug, je dejal Janša. Politično gledano je Putin po njegovih besedah pospešil širitev Nata. Pred letom dni namreč ni nihče verjel, da se bo Finska pridružila NATU. Poleg tega, prvič v zgodovini potekajo resne razprave, kako uskladiti orožarsko logistiko v Evropi, ki se je izkazala za velik problem, je še dejal Janša, ki bo danes gost na sprejemu pred jutrišnjo gala večerjo Kluba mladih newyorških republikancev.

Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...