Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Kitajska zastava (foto: Pixabay)
Kitajska zastava | (foto: Pixabay)

Kitajska komunistična oblast uporablja internet za utrjevanje diktature

Svet | 04.12.2022, 16:19 Helena Križnik

Ničelna toleranca do covida-19 je pred kratkim sprožila množične proteste na Kitajskem. Oblasti so zato malenkost omilile omejitve za zajezitev širjenja novega koronavirusa in napovedale spremembe strategije v boju z njim. Svetovna zdravstvena organizacija je odločitev Pekinga pozdravila. So pa ob tem znova prišli na dan podatki o hudem nadzoru in prijemih, ki so jim podvrženi prebivalci azijske velesile in jih ne bi pričakovali v resničnem življenju, med njimi je poseben sistem socialnih kreditnih točk. Gre pravzaprav za to, da komunistična partija tudi prek tehnologije prepoznavanja obrazov in sumljivega obnašanja ocenjuje vedenje ljudi ter jih nato ali nagradi ali kaznuje.

Komunistična partija na Kitajskem se zaveda minljivosti

Komunistična partija, ki vodi Kitajsko, se zaveda, da bo prišel čas, ko se bo morala posloviti z vrha države, je za naš radio opozoril gostujoči raziskovalec Centra za mirovne in varnostne študije na Univerzi Kalifornije v San Diegu v ZDA dr. Igor Kovač.

»Kitajska komunistična partija zato uporablja tudi zelo latentne vzvode nadziranja svojih prebivalcev. Nismo namreč leta 1989, ko je lahko zelo ostro in s fizičnim nasiljem zatrla proteste,« je ugotavljal dr. Kovač, a dodal, da je vsekakor tudi danes zelo učinkovita.

»Poslužuje se namreč vse moderne tehnologije, da služi svojim idejam in se ohranja na oblasti.«

Če se bodo protesti nadaljevali, lahko njihov val pljuskne marsikam

Tega so se, tako dr. Kovač, ob arabski pomladi ustrašili diktatorji na Arabskem polotoku. »Ugašali so internet. Kitajska oblast medtem uporablja internet, da utrjuje svojo diktaturo.«

Dr. Kovač tako za zdaj ne vidi možnosti, da bi v azijski velesili po zadnjih shodih prišlo do demokratičnih sprememb. »Možno pa je, da se bodo protesti nadaljevali, če komunistična oblast v boju s covidom-19 ne bo ubrala drugačne taktike. Potem lahko ta val pljuskne marsikam,« je ocenil dr. Kovač.

Svet, Novice
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...