Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež Frančišek: Advent nas vabi naj odvržemo maske

Svet | 04.12.2022, 15:51 Helena Križnik

V adventnem času je eden od naših glavnih sopotnikov v bogoslužnih besedilih Janez Krstnik. Na njegov lik se je v tokratnem opoldanskem nagovoru v Vatikanu osredotočil papež Frančišek. Skušal je razložiti, kakšna je skrivnost tega strogega in radikalnega moža, ki je na prvi pogled celo trd in sposoben vzbujati strah. Kakšno sporočilo nam z njim pošilja Cerkev?

Janez Krstnik je pravzaprav mož, ki je alergičen na dvoličnost in domišljavost, po njegovem predstavljata veliko nevarnost, je poudaril papež Frančišek. S tem nam daje misliti, je dodal.

»Morda gledamo na druge od zgoraj navzdol, misleč, da smo boljši od njih, da obvladujemo svoje življenje, da vsak dan ne potrebujemo Boga, Cerkve, bratov, pozabljamo pa, da lahko od zgoraj navzdol bližnjega gledamo le takrat, ko mu je treba pomagati vstati,« je bil jasen sveti oče.

Z Jezusom lahko vedno začnemo znova

Advent je čas milosti, je še opozoril. Vabi nas, naj odvržemo maske. »Vsak od nas ima svoje maske. Postavimo se v vrsto s ponižnimi, da se tako osvobodimo domišljavosti, zaradi katere verjamemo, da smo samozadostni, da gremo in se spovemo svojih grehov ter prejmemo Božje odpuščanje in prosimo za odpuščanje tistega, ki smo ga razžalili.«

Tako se po papeževih besedah začne novo življenje. Za nov korak namreč ni nikoli prepozno, le pogumni moramo biti in ne smemo pozabiti, da je Jezus z nami, da čaka na nas in se nas nikoli ne naveliča.

Molite za mir

Po molitvi Angelovega češčenja je papež spomnil, da bomo ta četrtek obhajali praznik Brezmadežne in da lahko njeni priprošnji izročimo naše molitve za mir, zlasti za trpeče ljudi v Ukrajini. Hkrati se je zahvalil vsem, ki podpirajo današnji molitveni dan in zbiranje sredstev za pomoč Cerkvi v vzhodni Evropi.

Svet, Novice
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...