Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek ob jaslicah iz Gvatemale (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek ob jaslicah iz Gvatemale | (foto: Vatican Media)

Ob božičnem drevesu razmišljajmo o koreninah, ob jaslicah se ustavimo v tišini in molitvi

Svet | 03.12.2022, 21:29 Helena Križnik

V Vatikanu so prižgali luči na božičnem drevesu in odkrili jaslice. 30 metrov visoko srebrno jelko so tokrat pripeljali iz italijanske pokrajine Abruci, okraske zanjo so izdelali varovanci tamkajšnje psihiatrične rehabilitacijske ustanove. Jaslice z ročno izrezljanimi figurami iz cedre, ki so na ogled na Trgu svetega Petra, prihajajo iz še ene italijanske dežele, Furlanije - Julijske krajine. Tiste, ki stojijo v dvorani Pavla VI., je prispevala Gvatemala. Papež Frančišek se slovesnosti ob tej priložnosti, ki je minila v deževnem vremenu, ni udeležil, a je pred tem sprejel delegacije krajev, ki so darovali božične simbole.

Sveti oče se je zahvalil vsem, ki so pomagali, da bodo lahko božično drevo in jaslice v prazničnem času občudovali romarji z vsega sveta. »Drevo in jaslice sta znamenji, ki še naprej navdušujeta male in velike,« je opozoril.

Brez korenin nimamo trdnih temeljev

»Drevo nas s svojimi lučkami spominja na Jezusa, ki prihaja, da bi razsvetlil naše temine, naše bivanje, ki je pogosto zaprto v senco greha, strahu in bolečine,« je poudaril papež Frančišek. Spodbuja nas tudi k razmisleku o naših koreninah tako v življenju kot v veri, ki jih moramo varovati. Brez njih namreč nimamo trdnih temeljev, brez njih tudi ne moremo rasti, zoreti, vzdržati pretresov in biti opora.

V tišini in molitvi se lahko zbližamo z Bogom

Jaslice nam po besedah svetega očeta v svojem pristnem uboštvu pomagajo znova odkriti resnično bogastvo božiča. Opominjajo nas, naj ohranjamo trenutke tišine in molitve, da se lahko zbližamo z Bogom, ki nas tako ljubi, da z nami deli našo človeškost in nas nikoli ne pusti samih.

Svet, Novice
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

RTV Slovenija. (photo: STA) RTV Slovenija. (photo: STA)

Dan, ko so Čebine prišle v Ljubljano

Golobova vlada, ki jo sestavljajo poleg Svobodnjakov še SD, Levica s sateliti iz civilne družbe in ostanki Koalicije ustavnega loka, je v enem letu - kot sami pravijo - poskrbela, da smo spet ...