Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek ob jaslicah iz Gvatemale (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek ob jaslicah iz Gvatemale | (foto: Vatican Media)

Ob božičnem drevesu razmišljajmo o koreninah, ob jaslicah se ustavimo v tišini in molitvi

Svet | 03.12.2022, 21:29 Helena Križnik

V Vatikanu so prižgali luči na božičnem drevesu in odkrili jaslice. 30 metrov visoko srebrno jelko so tokrat pripeljali iz italijanske pokrajine Abruci, okraske zanjo so izdelali varovanci tamkajšnje psihiatrične rehabilitacijske ustanove. Jaslice z ročno izrezljanimi figurami iz cedre, ki so na ogled na Trgu svetega Petra, prihajajo iz še ene italijanske dežele, Furlanije - Julijske krajine. Tiste, ki stojijo v dvorani Pavla VI., je prispevala Gvatemala. Papež Frančišek se slovesnosti ob tej priložnosti, ki je minila v deževnem vremenu, ni udeležil, a je pred tem sprejel delegacije krajev, ki so darovali božične simbole.

Sveti oče se je zahvalil vsem, ki so pomagali, da bodo lahko božično drevo in jaslice v prazničnem času občudovali romarji z vsega sveta. »Drevo in jaslice sta znamenji, ki še naprej navdušujeta male in velike,« je opozoril.

Brez korenin nimamo trdnih temeljev

»Drevo nas s svojimi lučkami spominja na Jezusa, ki prihaja, da bi razsvetlil naše temine, naše bivanje, ki je pogosto zaprto v senco greha, strahu in bolečine,« je poudaril papež Frančišek. Spodbuja nas tudi k razmisleku o naših koreninah tako v življenju kot v veri, ki jih moramo varovati. Brez njih namreč nimamo trdnih temeljev, brez njih tudi ne moremo rasti, zoreti, vzdržati pretresov in biti opora.

V tišini in molitvi se lahko zbližamo z Bogom

Jaslice nam po besedah svetega očeta v svojem pristnem uboštvu pomagajo znova odkriti resnično bogastvo božiča. Opominjajo nas, naj ohranjamo trenutke tišine in molitve, da se lahko zbližamo z Bogom, ki nas tako ljubi, da z nami deli našo človeškost in nas nikoli ne pusti samih.

Svet, Novice
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.