Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Božično drevo in jaslice v Vatikanu (foto: Posnetek zaslona)
Božično drevo in jaslice v Vatikanu | (foto: Posnetek zaslona)

Jutri prižig luči in odkritje jaslic v Vatikanu

Cerkev po svetu | 02.12.2022, 10:48 Marta Jerebič

Medtem ko so po nekaterih mestih že prižgali praznične luči, bodo to ponekod storili ta konec tedna. Na Trgu sv. Petra v Vatikanu bodo božično drevo osvetlili jutri, prav tako bodo odkrili jaslice.

Jaslice iz cedre

Letos 30 metrov visoka srebrna jelka prihaja iz vasi Rosello v pokrajini Abruzzi. Okraske so med drugim pripravili mladi iz tamkajšnje psihiatrične rehabilitacijske ustanove. Za jaslice so tokrat poskrbeli v severnoitalijanskem mestu Sutrio v deželi Furlaniji-Julijski krajini. V celoti so izdelane iz lesa z ročno izrezljanimi figurami iz cedre.

Recikliran les

Les ni bil posekan posebej za figure, temveč je bil recikliran. Jezus, Marija in Jožef imajo klasične poteze, dopolnjujeta pa jih tradicionalni ročno izdelani figuri z omenjenega območja: ena drugi pomaga vstati in se vrniti v jamo, simbolno pa predstavljata solidarnost, ki jo moramo živeti predvsem v gorskih oz. hribovskih okoljih. Jaslice in božično drevo bodo na Trgu sv. Petra do nedelje Jezusovega krsta 8. januarja.

Cerkev po svetu
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...