Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Božično drevo in jaslice v Vatikanu (foto: Posnetek zaslona)
Božično drevo in jaslice v Vatikanu | (foto: Posnetek zaslona)

Jutri prižig luči in odkritje jaslic v Vatikanu

Cerkev po svetu | 02.12.2022, 10:48 Marta Jerebič

Medtem ko so po nekaterih mestih že prižgali praznične luči, bodo to ponekod storili ta konec tedna. Na Trgu sv. Petra v Vatikanu bodo božično drevo osvetlili jutri, prav tako bodo odkrili jaslice.

Jaslice iz cedre

Letos 30 metrov visoka srebrna jelka prihaja iz vasi Rosello v pokrajini Abruzzi. Okraske so med drugim pripravili mladi iz tamkajšnje psihiatrične rehabilitacijske ustanove. Za jaslice so tokrat poskrbeli v severnoitalijanskem mestu Sutrio v deželi Furlaniji-Julijski krajini. V celoti so izdelane iz lesa z ročno izrezljanimi figurami iz cedre.

Recikliran les

Les ni bil posekan posebej za figure, temveč je bil recikliran. Jezus, Marija in Jožef imajo klasične poteze, dopolnjujeta pa jih tradicionalni ročno izdelani figuri z omenjenega območja: ena drugi pomaga vstati in se vrniti v jamo, simbolno pa predstavljata solidarnost, ki jo moramo živeti predvsem v gorskih oz. hribovskih okoljih. Jaslice in božično drevo bodo na Trgu sv. Petra do nedelje Jezusovega krsta 8. januarja.

Cerkev po svetu
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...