Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Frančišek (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež o tem, zakaj žensko duhovništvo ni sprejemljivo

Papež in Sveti sedež | 01.12.2022, 13:05 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je v novem obširnem pogovoru za ameriško jezuitsko revijo znova dotaknil vprašanj ženskega duhovništva. Po njegovem gre pri tem za teološki problem. Zavračanje mašniškega posvečevanja žensk ni diskriminacija, saj se dostojanstvo žensk neposredno odraža v Cerkvi. Žal pa Cerkev »prepogosto ne zna« razložiti tega načela v katehezi.

V Cerkvi obstajata petrinsko in marijansko načelo, je pojasnil sveti oče: posvečene službe so povezane s petrinskim načelom, ženske pa so dodeljene marijanskemu načelu, ki je po njegovem še pomembnejše. Papež je poudaril tudi pomen žensk na upravnih položajih. Prepričan je namreč, da položaji v Vatikanu, na katere so imenovali ženske, delujejo bolje.

Med drugim je ženske postavil na pet od šestih mest za laike v vatikanskem ekonomskem svetu. Poleg tega je namestnica vatikanskega guvernerja ženska. »Ko ženska vstopi v politiko ali kaj vodi, to običajno počne bolje,« je zatrdil sveti oče. Po njegovih besedah je med ekonomisti veliko žensk, ki konstruktivno prenavljajo gospodarstvo.

Papež in Sveti sedež