Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež o tem, zakaj žensko duhovništvo ni sprejemljivo

Papež in Sveti sedež | 01.12.2022, 13:05 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je v novem obširnem pogovoru za ameriško jezuitsko revijo znova dotaknil vprašanj ženskega duhovništva. Po njegovem gre pri tem za teološki problem. Zavračanje mašniškega posvečevanja žensk ni diskriminacija, saj se dostojanstvo žensk neposredno odraža v Cerkvi. Žal pa Cerkev »prepogosto ne zna« razložiti tega načela v katehezi.

V Cerkvi obstajata petrinsko in marijansko načelo, je pojasnil sveti oče: posvečene službe so povezane s petrinskim načelom, ženske pa so dodeljene marijanskemu načelu, ki je po njegovem še pomembnejše. Papež je poudaril tudi pomen žensk na upravnih položajih. Prepričan je namreč, da položaji v Vatikanu, na katere so imenovali ženske, delujejo bolje.

Med drugim je ženske postavil na pet od šestih mest za laike v vatikanskem ekonomskem svetu. Poleg tega je namestnica vatikanskega guvernerja ženska. »Ko ženska vstopi v politiko ali kaj vodi, to običajno počne bolje,« je zatrdil sveti oče. Po njegovih besedah je med ekonomisti veliko žensk, ki konstruktivno prenavljajo gospodarstvo.

Papež in Sveti sedež
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...