Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež o tem, zakaj žensko duhovništvo ni sprejemljivo

Papež in Sveti sedež | 01.12.2022, 13:05 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je v novem obširnem pogovoru za ameriško jezuitsko revijo znova dotaknil vprašanj ženskega duhovništva. Po njegovem gre pri tem za teološki problem. Zavračanje mašniškega posvečevanja žensk ni diskriminacija, saj se dostojanstvo žensk neposredno odraža v Cerkvi. Žal pa Cerkev »prepogosto ne zna« razložiti tega načela v katehezi.

V Cerkvi obstajata petrinsko in marijansko načelo, je pojasnil sveti oče: posvečene službe so povezane s petrinskim načelom, ženske pa so dodeljene marijanskemu načelu, ki je po njegovem še pomembnejše. Papež je poudaril tudi pomen žensk na upravnih položajih. Prepričan je namreč, da položaji v Vatikanu, na katere so imenovali ženske, delujejo bolje.

Med drugim je ženske postavil na pet od šestih mest za laike v vatikanskem ekonomskem svetu. Poleg tega je namestnica vatikanskega guvernerja ženska. »Ko ženska vstopi v politiko ali kaj vodi, to običajno počne bolje,« je zatrdil sveti oče. Po njegovih besedah je med ekonomisti veliko žensk, ki konstruktivno prenavljajo gospodarstvo.

Papež in Sveti sedež
Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc) Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Izčrpan duhovnik ne more voditi ljudi

Vatikanu je nedavno potekal simpozij o trajni formaciji duhovnikov. Udeležilo se ga je tudi nekaj slovenskih duhovnikov, med njimi Martin Zlobko.

Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar) Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar)

Bog na Magdalenino posredovanje uslišuje

Župnijsko cerkev v Sodražici so sinoči napolnili romarji iz domače dekanije in od drugod, ki so se zbrali pri sveti maši ob 128. obletnici smrti Božje služabnice Magdalene Gornik. Pred dobrima ...

Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto) Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto)

Predstavniki treh cerkva na srečanju v Novem mestu

Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je včeraj ob nedavni 31. obletnici ustanovitve SŠK sprejel evangeličanskega škofa Leona Novaka, superintendenta Binkoštne ...