Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ogenj, toplina, premislek, življenje (foto: Larry White / Pixabay)
Ogenj, toplina, premislek, življenje | (foto: Larry White / Pixabay)

Življenje, v katerem lahko marsikaj popravimo

Naš pogled | 20.12.2022, 14:30 Nataša Ličen

Naš pogled kot »desnopisoča«, tokrat prvič pišem z levo. Bilo bi lažje, zame trenutno vsekakor, če bi izziv preskočila, saj ne da nisem imela v mislih te opcije, toda, če bi vedno vse preudarili, skrbno načrtovali, vnaprej premislili o sleherni možni oviri, se zato marsičemu tudi odrekli, bi to sploh še bilo življenje? V polnosti in zaupanju? Ne iluzorno, slepega predajanja, ampak pristne človeške vere vanj.

Življenje, ki je skrivnostno, nedoumljivo, veličastno, tudi zaradi tega, ker nimamo uvida, kaj vse nas na poti v naslednji uri, mesecih, desetletjih, čaka. In, še dobro. Sicer bi v strahu in zakrčeni čakali na neizogibno.

Življenje pa bi ušlo. Uči nas, da so lekcije, tiste ki jih doživimo, se nam zgodijo, ki tako ali drugače posežejo v utečeno, ena tistih prvinskih sil, zaradi katere se izostri kompas naših odločitev.

Če le nismo iz vrste posameznikov, ki radi kljubujejo, za vsako ceno.

In, kakšne so bile lekcije leta 2022?

H koncu gre, dnevi si bodi sicer sledili, kot vsi doslej, neoziraje se na menjavo števila, a v našem časovnem dojemanju se del za nas odmerjenega tu-zemeljskega končuje, in, ali je v njem mnogo reči, ki bi jih danes, zdaj storili drugače? Premišljujete, kaj vse bi se lahko zgodilo, a se ni?

Življenje je skrivnostno, nedoumljivo, veličastno, tudi zaradi tega, ker nimamo uvida, kaj vse nas na naši poti v naslednji uri, mesecih, desetletjih, čaka.

Zapravljene priložnosti, spregledani nasmehi, vljudne pozornosti? Danes vemo, da tistega ne bi smeli reči, tega ne narediti, česa tretjega ne zavreči, opustiti? Ali na drugi strani, vemo, da bi bilo bolje, če bi sprejeli, se drugače odločili, ... in tako naprej. Koliko vsega je bilo, kar bi danes v istih razmerah, z že znanimi izkušnjami, naredili drugače.

A to je življenje.

Kot nogomet, najpomembnejša postranska stvar na svetu, množica izjemnih strokovnjakov in igralcev, kot smo občudovali v zadnjih tednih, do potankosti "naštudira" igro, predvidi vsak gib, pa se na igrišču še vedno zgodijo presenečenja. In to kakšna.

Življenje ne gre v kalup. Ni iz takšne snovi.

Časovnega stroja, popravil za nazaj nimamo, imamo pa izkušnje, dobre in grenke, imamo spoznanja, nove uvide, zaradi katerih pa je lahko novo enoletno obdobje boljše, bolj polno, bolj izrabljeno in doživeto. Bolj humano, prijazno, z več hvaležnosti.

Kot rečeno, časovnega stroja s katerim bi lahko popravljali za nazaj nimamo, imamo pa življenje, v katerem pa lahko marsikaj popravimo za naprej.

Leto, v katerem se bomo sicer spet kdaj odločili »neprav«, naredili, česar bolje, da ne bi.

Seveda, lahko je tudi vse ostalo, bolj tvegano, drzno, če je to vaša izbira.

Pred božičnimi prazniki želim te polnosti življenja vsem nam, da bi si dovolili živeti, ga preizkušali, okušali, gradili odnose, jih popravljali, si dovolili veselja, čudenja in več hvaležnosti.

Življenje toliko da in daje vedno znova. Če le zmoremo zaživeti v dušni preprostosti, nismo največji, smo pa nepogrešljivi del večjega, in če zmoremo živet z vsemi preizkušnjami, bolečino, razočaranji, a vendar v zavedanju, kako nekaj velikega nam je dano - življenje, bo le-to tudi v novem letu dalo mnogo in ga bo vredno do-živeti.

Blagoslovljene praznike.

Naš pogled
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...