Petra MalenšekPetra Malenšek
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Blagoslov je imeti svoj kos zemlje.  (foto: PixaBay)
Blagoslov je imeti svoj kos zemlje. | (foto: PixaBay)

Marko Ušeničnik: Imeti zemljo je velik privilegij. Poln izzivov, a veliko bolje kot živeti rutino brez srca.

Via positiva | 17.11.2022, 18:00 Nataša Ličen

Glasbenik, ki je pred leti z družino začel resneje obdelovati zemljo in oživljati kmetijo v okolici Šentjerneja. Žita lastne pridelave predelajo v testenine, ki so primerne tudi za zahtevnejše jedce in za tiste z zdravstvenimi posebnostmi. Vsaka preizkušnja prinese kakšno spoznanje in novo odločitev, pravi Marko in je hvaležen prav za vsako. Dela s srcem. Njegovi dnevi so polni, je učitelj glasbenega pouka, zborovodja, organist, poučuje občasno tudi klavir in kitaro ter kmetuje.

Če naučiva otroke delati, pa da bodo znali spoštovati, da hrana ne raste v trgovini, bo svoj namen dosežen.

Z navdušenjem in neomajno energijo so se lotili dela, ob koncih tedna se iz Gorenjske, kjer živijo, peljejo na Dolenjsko, zavihajo rokave in delajo.
Marko pravi: »Vsakemu delu se želim predati z vsem srcem. V glasbi iščem stik z urejenostjo, s harmonijo. Enako je z zemljo, težko gledam, koliko se jo pozida vsako leto ali koliko kmetij propade, ker ljudje ne vidijo več smisla v tem.«

Pogovor z Markom Ušeničnikom v oddaji "Via positiva."

Marko Ušeničnik je po poklicu glasbenik, a tudi predan kmetovalec
Marko Ušeničnik je po poklicu glasbenik, a tudi predan kmetovalec © NL

Z ženo pa sva si rekla, skušajva kaj narediti, najprej da se sama naučiva kmetovati in da bova midva imela odnos do zemlje, do prednikov, do hrane, nenazadnje je danes pomembno kakšno hrano ješ, in če si jo sam pridelaš, veš kaj imaš. Res pa je, da je potrebnega kar nekaj odrekanja, kar nekaj prostega časa gre za to.

Dostikrat bi šli z družino lahko kam na izlet, pa smo na Dolenjskem in delamo. Vendar vidim, da ima tudi to veliko vrednost. Otroci imajo čut, da je treba, ko čaka delo, združiti moči.

Testenine Tok dobr
Testenine Tok dobr © osebni arhiv

»Določene stvari tudi že znajo narediti, ki se jih drugače ne bi naučili. Imeti zemljo je bogastvo. Spoznavaš naravo, Stvarnika, procese v naravi, včasih gre po načrtih, drugih ne, treba se je znajti, iskati tisoč in en način. Ravno ta proces, da se vsako leto kaj novega naučimo, je veliko boljši, kot če človek živi v rutinah brez srca.«

18. novembra 2022 bomo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk

Več preberite še na tej povezavi: https://www.nasasuperhrana.si/

Marko Ušeničnik s svojo družino pridela žita iz katerih izdelajo odlične testenine z blagovno znamko Tok dobr
Marko Ušeničnik s svojo družino pridela žita iz katerih izdelajo odlične testenine z blagovno znamko Tok dobr © PixaBay

»Ko gremo na Dolenjsko, v naravo, srce kar samo zapoje, morda tudi zaradi spremembe dela, ko se lahko prepustiš, si oddahneš od vsega in takrat zaživiš kot človek, ker nisi pod stresom, pod nobenimi normami, ampak delaš tisto, kar z veseljem delaš in ne more biti drugače, kot da srce zapoje.«

»Sem hvaležen svojim staršem in staršem svoje žene, da so imeli pristen in globok odnos do zemlje, ker so bili življenjsko povezani s tem, da so živeli od svoje zemlje in od tega, kar so pridelali.

Marko v akciji .-)
Marko v akciji .-) © Osebni arhiv

Povezanost pomaga ohraniti zdravo kmečko pamet, ki je danes velikokrat manjka.

»Samo želim si, da bi tudi moji otroci ohranili to povezanost z zemljo. Ne gre toliko za pridelek, pa za kakšne dobičke, gre preprosto za to, da si povezan z okoljem, kjer vidiš, da ima vsaka rastlina svoje mesto, svojo vlogo, vsaka živalca tudi. In, tu nekje smo mi, to je lep življenjski prostor, kjer se vse skupaj dopolnjuje.«

Harmonija, tako kot v glasbi in si rečem, kako lepo bo šele v nebesih, če je že tu tako lepo Bog ustvaril, da vse tako lepo sobiva in se dopolnjuje. Si želim, da bi to znal vedno občudovati.

»Od začetnega navdušenja, ko sva se spustila v to zgodbo, ni bilo tako enostavno. Ko danes pogledam nazaj, kdo morda reče, o, krasno, kako lepo vam je to uspelo, pa vendarle vidim mnogokrat preznojene roke, neuspehe, tudi polno izobraževanj, ko človek išče. Se večkrat počutim kot nekdo, ki ne vidi niti koraka naprej. Ni gotovosti, je pa nek občutek, ki ga imava z ženo, da je to, kar delava, prav. Je prvinsko, vredno našega truda in energije, in če nam je Bog dal tudi te talente, da zmoremo, pa da smo zdravi, skoraj ne moremo, da ne bi.«

 

Testenine Tok dobr
Testenine Tok dobr © osebni arhiv

Via positiva
Tradicionalna maša na 1. šolski dan za Zavod sv. Stanislava (photo: Marjana Debevec) Tradicionalna maša na 1. šolski dan za Zavod sv. Stanislava (photo: Marjana Debevec)

Veselje, skrbi in mnogo pozitivnih spodbud

Današnji prvi šolski dan so nekateri pričakali z veseljem, drugi z žalostjo v srcu, tretji prestrašeni, prav vsi pa radovedni, kaj jim bo prineslo novo šolsko leto. Pri prvošolcih in dijakih prvih ...

Ljubljanska tržnica (photo: STA) Ljubljanska tržnica (photo: STA)

Zaščitimo Plečnikovo Ljubljano

Na ministrstvu za naravne vire in prostor bo v četrtek potekala druga ustna obravnava o gradbenem dovoljenju za gradnjo garažne hiše pod ljubljansko tržnico. Ljubljanski mestni svetnik Aleš Primc ...

Milena Miklavčič (photo: Tatjana Splichal - Družina) Milena Miklavčič (photo: Tatjana Splichal - Družina)

Od danes že lahko oddate svoj podpis za življenje

Volivci lahko od danes oddajo podpis pod dve referendumski in dve zakonodajni pobudi. Pobudniki referenduma o urejanju trga dela in o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bodo lahko 40.000 ...

Ovca (photo: Annette Meyer / Pixabay) Ovca (photo: Annette Meyer / Pixabay)

Rok Jeras: »Naši hlevi so postali bolnišnica«

Bolezen modrikastega jezika se izjemno hitro širi, predvsem rejci ovc se soočajo z velikimi izgubami. Novih uradnih podatkov na strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ni, ...

Glasen pozdrav in široki nasmehi otrok iz vrtca Montessori, ki deluje v Zavodu A M Slomška  (photo: Rok Mihevc) Glasen pozdrav in široki nasmehi otrok iz vrtca Montessori, ki deluje v Zavodu A M Slomška  (photo: Rok Mihevc)

Teden vzgoje 2025: Pedagogi upanja, romarji upanja

»Menim, da je prišel čas, v katerem se vsi zavedamo, da šola ni le institucija izobraževanja, temveč je še kako tudi prostor vzgoje. Mlade nekdo vzgaja. Tako kot puščava srka vodo, tudi mladi ...

Ustvarjanje lukt na delavnici v Ankaranu (photo: Matjaž Merljak) Ustvarjanje lukt na delavnici v Ankaranu (photo: Matjaž Merljak)

Zlata lutkovna in gledališka delavnica

Krščanska kulturna zveza (KKZ) iz Celovca je letos že 50-ič pripravila Gledališko in lutkovno delavnico. V Ankaranu se je zbralo okoli 140 gledaliških igralcev, lutkarjev ter njihovih mentoric in ...