Nataša LičenNataša Ličen
Andrej JermanAndrej Jerman
Marcel KrekMarcel Krek
Marko Juhant ima široko občinstvo, dragocene so tudi številne njegove knjige v pomoč vzgoji in spremljanju naših otrok ter mladih.  (foto: Nataša Ličen)
Marko Juhant ima široko občinstvo, dragocene so tudi številne njegove knjige v pomoč vzgoji in spremljanju naših otrok ter mladih. | (foto: Nataša Ličen)

Marko Juhant: Doživetja so najlepši dar

Za življenje | 12.11.2022, 13:27 Nataša Ličen

Dogaja se, da imajo otroci po družinah že vse. Kaj in kako potem izbrati pravo darilo, pozornosti ob dobrih možeh, ki bodo obdarovali v decembru? S tem vprašanjem smo začeli novembrsko srečanje z Markom Juhantom, specialnim pedagogom. Težko bomo zgrešili, če se ob obdarovanjih držimo tradicije. Lahko izbiramo med nekaj sladkega, nekaj uporabnega in nekaj za igro.

»Morda bi si želeli le višji rang tehnologije in podobno«, je razlagal Marko, »mi pa si želimo boljših odnosov

Izbirajmo darila iz področij, ki najstnikom nekaj dodajo, nekaj prinesejo. Doživetja so najlepši dar, kar enkrat doživiš in nosiš s seboj vse življenje.

»Lahko kupimo vstopnico za predstavo, film, nastop komikov in podobno. Kupimo lahko dve vstopnici, da s seboj lahko povabijo prijatelja in jih seveda na predstavo zapeljemo ter ob koncu pridemo iskat. Treba pa jih je pustiti same. Jim prepustiti doživetje, sproščenost

Kontakt Marka Juhanta.

V oddaji smo dobili vprašanji o spanju, kako uspavati dvoletno deklico?

»Deklica je druga od treh. Ima sindrom srednjega otroka, borila se je za mesto pri mami že ob prvem, ob rojstvu najmlajšega pa spet. Zbuja se verjetno zaradi občutka strahu. Potrebuje veliko potrditve, vsak dan ji namenite vsaj nekaj časa, ki pa je samo zanjo. Mama naj ji nameni vso pozornost, lahko gresta ven, na sprehod. Deklica mora doživeti, da ima mamico lahko še vedno samo zase.«

Pogovor z Markom Juhantom v oddaji Za življenje.

Se zgodi, da brez dotika ne preživimo.

Če se otrok ponoči zbuja in joče, ga ne puščajte samega. Vsakič pristopite, ga pomirite z božanjem, mu tiho prigovarjajte. Otrok se nauči, da vedno pridete, a se nauči počakati.

Vedno, ko je v družini več otrok, se najde tudi dovolj ljubezni. Nikoli ni problem najti dovolj ljubezni, je pa problem najti čas.

Veliko je danes jeznih otrok. Mnogi ne znajo potrpeti, počakati. Tega jih lahko učimo tudi z igrami, kakršna je pihanje milnih mehurčkov. Lahko jim pomagamo pri preusmerjanju njihove pozornosti k stvarem, ki jih zanimajo in so v njih spretni.

Za življenje