Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Marko Juhant ima široko občinstvo, dragocene so tudi številne njegove knjige v pomoč vzgoji in spremljanju naših otrok ter mladih.  (foto: Nataša Ličen)
Marko Juhant ima široko občinstvo, dragocene so tudi številne njegove knjige v pomoč vzgoji in spremljanju naših otrok ter mladih. | (foto: Nataša Ličen)

Marko Juhant: Doživetja so najlepši dar

Za življenje | 12.11.2022, 13:27 Nataša Ličen

Dogaja se, da imajo otroci po družinah že vse. Kaj in kako potem izbrati pravo darilo, pozornosti ob dobrih možeh, ki bodo obdarovali v decembru? S tem vprašanjem smo začeli novembrsko srečanje z Markom Juhantom, specialnim pedagogom. Težko bomo zgrešili, če se ob obdarovanjih držimo tradicije. Lahko izbiramo med nekaj sladkega, nekaj uporabnega in nekaj za igro.

»Morda bi si želeli le višji rang tehnologije in podobno«, je razlagal Marko, »mi pa si želimo boljših odnosov

Izbirajmo darila iz področij, ki najstnikom nekaj dodajo, nekaj prinesejo. Doživetja so najlepši dar, kar enkrat doživiš in nosiš s seboj vse življenje.

»Lahko kupimo vstopnico za predstavo, film, nastop komikov in podobno. Kupimo lahko dve vstopnici, da s seboj lahko povabijo prijatelja in jih seveda na predstavo zapeljemo ter ob koncu pridemo iskat. Treba pa jih je pustiti same. Jim prepustiti doživetje, sproščenost

Kontakt Marka Juhanta.

V oddaji smo dobili vprašanji o spanju, kako uspavati dvoletno deklico?

»Deklica je druga od treh. Ima sindrom srednjega otroka, borila se je za mesto pri mami že ob prvem, ob rojstvu najmlajšega pa spet. Zbuja se verjetno zaradi občutka strahu. Potrebuje veliko potrditve, vsak dan ji namenite vsaj nekaj časa, ki pa je samo zanjo. Mama naj ji nameni vso pozornost, lahko gresta ven, na sprehod. Deklica mora doživeti, da ima mamico lahko še vedno samo zase.«

Pogovor z Markom Juhantom v oddaji Za življenje.

Se zgodi, da brez dotika ne preživimo.

Če se otrok ponoči zbuja in joče, ga ne puščajte samega. Vsakič pristopite, ga pomirite z božanjem, mu tiho prigovarjajte. Otrok se nauči, da vedno pridete, a se nauči počakati.

Vedno, ko je v družini več otrok, se najde tudi dovolj ljubezni. Nikoli ni problem najti dovolj ljubezni, je pa problem najti čas.

Veliko je danes jeznih otrok. Mnogi ne znajo potrpeti, počakati. Tega jih lahko učimo tudi z igrami, kakršna je pihanje milnih mehurčkov. Lahko jim pomagamo pri preusmerjanju njihove pozornosti k stvarem, ki jih zanimajo in so v njih spretni.

Za življenje
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...