Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Jože Andolšek (foto: osebni arhiv)
Jože Andolšek | (foto: osebni arhiv)

Naš gost: misijonar Jože Andolšek

Naš gost | 08.11.2022, 11:51 Jure Sešek

V sobotni oddaji Naš gost smo gostili salezijanskega duovnika, ki je svoje življenje v največji meri posvetil delu z mladimi na Avstrijskem Koroškem. V domačem Boštanju, ob zgledu staršev in v toplini družine in župnijskega zavetja je dozorela odločitev »postati don Boskov duhovnik«.

Trikotnik njegovega dela: Slovenija, Avstrijska Koroška in misijoni

Več kot štirideset let je bil katehet na Slovenski gimnaziji, kot duhovnik pa v slovenski skupnostih v župniji sv. Cirila in Metoda v Celovcu, ter v Špitalu ob Dravi. Vsi, ki poznajo njegovo delo, vedo tudi, da je Jože Andolšek misijonar. Ob naših akcijah »Dobroti dajemo glas« in Pustna Sobotna iskrica, smo mu pred leti nadeli naziv »misijonar na daljavo«, saj s svojim predanim delom za misijone vztrajno širi misijonsko zavest ne le na Avstrijskem Koroškem, ampak tudi v Sloveniji. V Etiopijo pošilja prostovoljce, medicinsko osebje, predavatelje, vodi mnoge dobrodelne akcije, s katerimi, ob pomoči različnih organizacij zbira sredstva za uboge v misijonskih deželah.


Zadnja leta je njegovo misijonarsko srce zazrto predvsem v Etiopijo, kjer salezijanski bratje in sestre opravljajo celo vrsto plemenitih dejanj. Ob njegovih obiskih v Etiopiji, filmih in po izkušnji potreb, s katerimi se srečujejo revni, je že pred leti začel organizirano zbirati pomoč za otroke in mladino. Vedno znova poudarja, da je vodilo njegovih prizadevanj trud za ohranjanje dostojanstva vsakega človeka.

V oddaji je pripovedoval kako je tekla njegova pot, kakšna je bila in je razlika med učnim sistemom v Avstriji in Sloveniji. Spomnil se je »dogodivščin«, ki jih je bil, kot duhovnik in profesor med mladimi v Celovcu, deležen, ko je s skupinami otrok bival v Sloveniji. Razlika je bila in je precejšnja.

Jože Andolšek predan misijonarskemu poslanstvu
Jože Andolšek predan misijonarskemu poslanstvu © osebni arhiv

Iskrena hvaležnost sobratov in otrok

Lepi so spomini na Pustno Sobotno iskrico in darove poslušalcev Radia Ognjišče, ki so bili takrat namenjeni za hrano otrok v Gambeli. Še danes so otroci in mladina deležni vsakodnevnih obrokov v salezijanskih šolah. Zaradi dobrote radijskih poslušalcev! Jože Andolšek vedno znova poudarja iskreno hvaležnost sobratov in otrok v salezijanskih ustanovah.

Vabilo k sveti maši in na dobrodelni koncert

Oddaja je bila tudi primeren dodatek vabilu, ki ga lahko slišimo v teh dneh. Soorganizatorji, med katerimi je tudi Misijonsko središče Slovenije, namreč vabijo k sveti maši in na dobrodelni koncert, ki se bo v soboto, 12. novembra, odvil pri frančiškanih v Ljubljani. Ob devetnajstih bo sveta maša, sledil pa bo koncert z misijonskimi pričevanji. Glasbeno bodo dobrodelni večer obogatili: mezzosopranistka Bernarda Fink, bas baritonist Marcos Fink, organistka Polona Gantar in župnijski pevski zbor p. Hugolina Sattnerja, pod dirigentskim vodstvom dr. Matjaža Barba. Iskreno vabljeni!

Naš gost
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...