Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Denar (foto: pixabay.com)
Denar | (foto: pixabay.com)

Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji znova višje, v evrskem območju so padle

Slovenija | 30.11.2022, 16:14 Helena Križnik

Slovenski in evropski statistični urad sta razgrnila najnovejša inflacijska gibanja. Javnost je bila ob tem pozorna predvsem na morebitne prve znake popuščanja inflacijskih pritiskov. Resnejšega umirjanja še ni pričakovati.

Na Gospodarski zbornici Slovenije so nekoliko presenečeni

Letna inflacija pri nas je bila v novembru pri 10 odstotkih, potem ko se je oktobra prvič po nekaj mesecih spustila pod to mejo. Tokrat so nanjo najbolj vplivale cene prehranskih izdelkov. Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin zvišale za slab odstotek. Na Gospodarski zbornici Slovenije so nekoliko presenečeni, nam je povedal glavni analitik Bojan Ivanc. »Pričakovali smo 0,7-odstotno inflacijo, dejansko je bila 0,9-odstotna.«

Še bolj je presenetila struktura same mesečne inflacije, torej katere cene so porasle in katere so tiste, ki so najbolj prispevale k njihovi povprečni rasti. »Slovenski statistični urad je objavil, da so to cene naftnih derivatov, ki so se v mesecu oktobru pretežno cenile.«

Kako Ivanc razlaga te podatke? »Slovenski statistični urad običajno potrebuje približno tri tedne od zaznave spremembe cen reguliranih goriv do tega, da to vnese v statistiko, kar pomeni, da bi se cene naftnih derivatov lahko močno pocenile v decembru.« Po Ivančevih besedah se lahko zgodi, da bo takrat mesečna inflacija celo deflacija.

Na Nizozemskem in v Luksemburgu novembra z deflacijo

Kaj se medtem dogaja v območju evra? Po prvih ocenah je novembra na letni ravni prav tako zabeležilo 10-odstotno inflacijo. Spomnimo - oktobra je znašala 10,6 odstotka. To pomeni, da so cene življenjskih potreščin celo nekoliko padle. »Številne evropske države so v novembru uvedle določene ukrepe, vezane na zajezitev cen, ki so bile nižje od aktualno tržnih. To je vplivalo na deflacijo. Visoko deflacijo so imeli na Nizozemskem, v Luksemburgu, kar je prispevalo celo k nižjim cenam v novembru na ravni območja evra. Približno za 0,1-odstotne točke so bile nižje,« je spomnil Ivanc.

Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde je prav ta teden dejala, da čeprav si želi, da bi se inflacija čim prej začela umirjati, inflacijska gibanja vrha vseeno še niso dosegla. »Verjetno smo blizu vrha, če ga bomo ponovili, ne bo bistveno višji od tistega, v oktobru.« Zelo veliko bo odvisno od nadaljnjih potez članic evrske skupine, je poudaril Ivanc.

Slovenija, Evropska Unija, Novice
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.