Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Gospod bo prišel!

Papež in Sveti sedež | 28.11.2022, 09:46 Tone Gorjup

Papež Frančišek je v nagovoru pri opoldanski molitvi ob božji besedi prve adventne nedelje z okna Apostolske palače opozoril na zagotovilo iz Matejevega evangelija, da Gospod pride. Naša naloga je, da se vprašamo, da skušamo ugotoviti: Kako Gospod prihaja? ter Kako ga prepoznati in sprejeti? Papež nas vse skupaj vabi, naj skušamo prepoznati njegovo navzočnost v vsakdanjem življenju.

Vaš Gospod bo prišel

»Vaš Gospod bo prišel. Vaš Gospod bo prišel. To je temelj našega upanja, je tisto, kar nas podpira tudi v najtežjih in najbolj bolečih trenutkih našega življenja: Bog prihaja. Bog je blizu in pride. Tega nikoli ne pozabimo! Gospod vedno pride, nas obišče, postane naš bližnji,« tako papež, ki je še spomnil, da se bo Gospod vrnil ob koncu časov in nas zbral pri sebi.

Pozorni, budni, čuječi

»Naša naloga je, da čakamo, da smo čuječi, budni. Iz zgodovine odrešenja, od Noetovih časov naprej, se lahko naučimo, da nam je blizu v vsakdanjih stvareh. Pri delu, ki ga opravljamo, v naključnih srečanjih, v tistih, ki potrebujejo pomoč ... tudi takrat, ko se naveličamo vsakdanje sivine in monotonosti. Biti moramo pozorni, budni, čuječi, da bi ga ga lahko prepoznali in sprejeli. Odkrivati moramo božjo navzočnost v vsakdanjem življenju.«

Sem pozoren na to, kar se dogaja v moji bližini? Ali pa sem raztresen, pustim, da me premamijo ponudbe tega sveta.

Zakaj in kako živim?

Papež nam predlaga, da se večkrat vprašamo: »Zakaj živim? Kako živim? Sem pozoren na to, kar se dogaja v moji bližini? Ali pa sem raztresen, pustim, da me premamijo ponudbe tega sveta.« Za zgled pa nam ponuja Marijo in Nazareta, ženo pričakovanja, ki je prepoznala njegov mimohod in ga sprejela v svoje telo, v svoje življenje.

Papež in Sveti sedež
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...