Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Gospod bo prišel!

Papež in Sveti sedež | 28.11.2022, 09:46 Tone Gorjup

Papež Frančišek je v nagovoru pri opoldanski molitvi ob božji besedi prve adventne nedelje z okna Apostolske palače opozoril na zagotovilo iz Matejevega evangelija, da Gospod pride. Naša naloga je, da se vprašamo, da skušamo ugotoviti: Kako Gospod prihaja? ter Kako ga prepoznati in sprejeti? Papež nas vse skupaj vabi, naj skušamo prepoznati njegovo navzočnost v vsakdanjem življenju.

Vaš Gospod bo prišel

»Vaš Gospod bo prišel. Vaš Gospod bo prišel. To je temelj našega upanja, je tisto, kar nas podpira tudi v najtežjih in najbolj bolečih trenutkih našega življenja: Bog prihaja. Bog je blizu in pride. Tega nikoli ne pozabimo! Gospod vedno pride, nas obišče, postane naš bližnji,« tako papež, ki je še spomnil, da se bo Gospod vrnil ob koncu časov in nas zbral pri sebi.

Pozorni, budni, čuječi

»Naša naloga je, da čakamo, da smo čuječi, budni. Iz zgodovine odrešenja, od Noetovih časov naprej, se lahko naučimo, da nam je blizu v vsakdanjih stvareh. Pri delu, ki ga opravljamo, v naključnih srečanjih, v tistih, ki potrebujejo pomoč ... tudi takrat, ko se naveličamo vsakdanje sivine in monotonosti. Biti moramo pozorni, budni, čuječi, da bi ga ga lahko prepoznali in sprejeli. Odkrivati moramo božjo navzočnost v vsakdanjem življenju.«

Sem pozoren na to, kar se dogaja v moji bližini? Ali pa sem raztresen, pustim, da me premamijo ponudbe tega sveta.

Zakaj in kako živim?

Papež nam predlaga, da se večkrat vprašamo: »Zakaj živim? Kako živim? Sem pozoren na to, kar se dogaja v moji bližini? Ali pa sem raztresen, pustim, da me premamijo ponudbe tega sveta.« Za zgled pa nam ponuja Marijo in Nazareta, ženo pričakovanja, ki je prepoznala njegov mimohod in ga sprejela v svoje telo, v svoje življenje.

Papež in Sveti sedež
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...