Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Vstajenjska procesija (foto: STA / Tamino Petelinšek)
Vstajenjska procesija | (foto: STA / Tamino Petelinšek)

Bo prišlo do poenotenja datuma velike noči?

Cerkev po svetu | 23.11.2022, 12:55 Marta Jerebič

Pravoslavni in katoliški voditelji si prizadevajo za poenotenje datuma velike noči, poroča televizijska agencija Romereports, ki navaja, da je o tem v nedavnem intervjuju v Turčiji govoril carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej.

Do 16. stoletja sta obe cerkvi veliko noč obhajali na isti datum in jo postavljali na nedeljo po spomladanskem enakonočju.

Po uvedbi gregorijanskega koledarja pa so vse katoliške države sprejele gregorijanski koledar, pravoslavne pa so še naprej uporabljale julijanskega. Papež Frančišek je že leta 2015 govoril o sodelovanju pri izbiri enega datuma za obe cerkvi. Pravoslavni in katoliški voditelji si prizadevajo poenotiti datume do leta 2025, ko bomo obeležili 1700. obletnico prvega nicejskega koncila.

 

 

Cerkev po svetu
Jože Dežman (photo: STA) Jože Dežman (photo: STA)

Jože Dežman prejel odpoved

Jože Dežman, nekdanji direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije, je, kot je sporočil, v torek prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi. Dežman je bil po ustanovitvi Muzeja novejše in sodobne ...

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Papež Frančišek je v bolnišnici

Vatikanski tiskovni urad oziroma tiskovni predstavnik Svetega sedeža Matteo Bruni je sporočil, da so papeža Frančiška sprejeli v univerzitetni bolnišnici Gemelli v Rimu na že prej načrtovanih ...

 (photo: )  (photo: )

Nabožne ljudske pesmi

V sklopu letošnjega 18. radijskega misijona pod geslom "Ko se temelji reda podirajo" je bila temu primerno oblikovana tudi oddaja o ljudski glasbi.