Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Vstajenjska procesija (foto: STA / Tamino Petelinšek)
Vstajenjska procesija | (foto: STA / Tamino Petelinšek)

Bo prišlo do poenotenja datuma velike noči?

Cerkev po svetu | 23.11.2022, 12:55 Marta Jerebič

Pravoslavni in katoliški voditelji si prizadevajo za poenotenje datuma velike noči, poroča televizijska agencija Romereports, ki navaja, da je o tem v nedavnem intervjuju v Turčiji govoril carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej.

Do 16. stoletja sta obe cerkvi veliko noč obhajali na isti datum in jo postavljali na nedeljo po spomladanskem enakonočju.

Po uvedbi gregorijanskega koledarja pa so vse katoliške države sprejele gregorijanski koledar, pravoslavne pa so še naprej uporabljale julijanskega. Papež Frančišek je že leta 2015 govoril o sodelovanju pri izbiri enega datuma za obe cerkvi. Pravoslavni in katoliški voditelji si prizadevajo poenotiti datume do leta 2025, ko bomo obeležili 1700. obletnico prvega nicejskega koncila.

 

 

Cerkev po svetu
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...