Maja Morela
Jakob Čuk
Marta Jerebič
Vstajenjska procesija (foto: STA / Tamino Petelinšek)
Vstajenjska procesija | (foto: STA / Tamino Petelinšek)

Bo prišlo do poenotenja datuma velike noči?

23.11.2022, 12:55 Marta Jerebič

Pravoslavni in katoliški voditelji si prizadevajo za poenotenje datuma velike noči, poroča televizijska agencija Romereports, ki navaja, da je o tem v nedavnem intervjuju v Turčiji govoril carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej.

Do 16. stoletja sta obe cerkvi veliko noč obhajali na isti datum in jo postavljali na nedeljo po spomladanskem enakonočju.

Po uvedbi gregorijanskega koledarja pa so vse katoliške države sprejele gregorijanski koledar, pravoslavne pa so še naprej uporabljale julijanskega. Papež Frančišek je že leta 2015 govoril o sodelovanju pri izbiri enega datuma za obe cerkvi. Pravoslavni in katoliški voditelji si prizadevajo poenotiti datume do leta 2025, ko bomo obeležili 1700. obletnico prvega nicejskega koncila.

 

 

Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Štuhec pred referendumsko nedeljo

Danes je še zadnji dan referendumske kampanje, ko je mogoče volivce nagovarjati, kako naj glasujejo. Najbolj intenzivna je bila kampanja o noveli zakona o RTVS, v kateri se je v veliki meri ...

Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...