Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Vstajenjska procesija (foto: STA / Tamino Petelinšek)
Vstajenjska procesija | (foto: STA / Tamino Petelinšek)

Bo prišlo do poenotenja datuma velike noči?

Cerkev po svetu | 23.11.2022, 12:55 Marta Jerebič

Pravoslavni in katoliški voditelji si prizadevajo za poenotenje datuma velike noči, poroča televizijska agencija Romereports, ki navaja, da je o tem v nedavnem intervjuju v Turčiji govoril carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej.

Do 16. stoletja sta obe cerkvi veliko noč obhajali na isti datum in jo postavljali na nedeljo po spomladanskem enakonočju.

Po uvedbi gregorijanskega koledarja pa so vse katoliške države sprejele gregorijanski koledar, pravoslavne pa so še naprej uporabljale julijanskega. Papež Frančišek je že leta 2015 govoril o sodelovanju pri izbiri enega datuma za obe cerkvi. Pravoslavni in katoliški voditelji si prizadevajo poenotiti datume do leta 2025, ko bomo obeležili 1700. obletnico prvega nicejskega koncila.

 

 

Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...