Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Knjiga Na spletni prižnici (foto: Sinisa Kanizaj)
Knjiga Na spletni prižnici | (foto: Sinisa Kanizaj)

Te knjige ne posojajte drugim, ker je ne boste dobili nazaj

Slovenija | 22.11.2022, 11:01 Rok Mihevc

Tako je na predstavitvi nove knjige Martina Goloba bralke in bralce opozorila voditeljica Bernarda Žarn, ki je vodila njeno predstavitev na novinarski konferenci Založbe Družina. Ko se je pripravljala na njo, je knjigo zaradi časovne stiske želela preleteti za občutek, a je povedala, da se to ni dalo in jo je prebrala v eni noči. »Na spletni prižnici« bo »bestseller«, je še napovedala. Na predstavitvi so sodelovali tudi direktor Založbe Družina Tone Rode, avtor Lojze Grčman in Martin Golob.

Direktor Tone Rode o najpomembnejšem letošnjem projektu založbe

"Knjiga mi predstavlja izredno veselje. Ko smo se pred 5 leti odločili, da bomo v okviru resne založbe vstopili širše v medijski svet in skupaj z Aleteio zastavili ta veder pogled na svet in prepričali ljudi, da je krščansko življenje vir trajne sreče, nismo pričakovali, da bo v ta projekt vstopilo toliko dobrih ljudi. Zelo zgodaj pa je tudi Martin Golob to zgodbo zapeljal v neslutene poti in ji dal svojega osebnega žara, veselja in navdušenja, ki ga še kako potrebujemo. Knjiga pomeni razširjenje naše dejavnosti v sklopu Aleteie in je najpomembnejši projekt založbe v letošnjem letu. Pomembna je tudi dobrodelna nota vsake prodane knjige."

Tone Rode, Martin Golob, Bernarda Žarn in Lojze Grčman
Tone Rode, Martin Golob, Bernarda Žarn in Lojze Grčman © Sinisa Kanizaj

Avtor Lojze Grčman o ideji za knjigo

"Ideja za knjigo ni vzklila, ampak se je razvila čisto organsko. Martin je naš sodelavec in posnele je že stoti vlog. Praviloma so bili odmevni in so generirali nastope tudi v drugih medijih. Knjiga ima podnaslov misli in spodbude, ki jih vsi potrebujemo v tem svetu, da slišimo kaj lepega v poplavi slabih novic ali pol resnic. Če bi Martin vedel, kako bo vse skupaj izgledalo, bi verjetno rekel ne. Zanj je mogoče te pozornosti že malo preveč, zato se mu zahvaljujem, da je bil pripravljen za sodelovanje, ki že rojeva in bo rodilo plodne sadove."

Knjiga ima podnaslov misli in spodbude, ki jih vsi potrebujemo v tem svetu, da slišimo kaj lepega v poplavi slabih novic ali pol resnic.

Martin Golob o dvomih in strahovih

"Nisem si predstavljal vse te medijske pozornosti, pogovorov in srečanj. Mislil sem, da bom pač odgovarjal na vprašanja, to že znam. In da se potem knjiga izda. Na koncu sem imel pomislek, kaj če bi tole ustavili, nekako mi je postalo nerodno. Ne da bi bil proti ali da bi zanikal to, kar piše v knjigi. Včasih je pač težko biti izpostavljen in dvignjen nad množico. Če si strelovod, se v tebe strela in ni vedno luštno. Največja potrditev, da gre v pravo smer, imata poleg mojih staršev, ki so jo prebrali pred oblikovanjem, nadškof Stanislav Zore, ki me je poklical in jo pohvalil in mentor pri moji diplomski nalogi Bogdan Dolenc, ki je knjigo natančno prežvečil in dal prijetno potrditev."

Všeč mi je, da sem lahko govoril o svoji lepi izkušnji iz svoje domače družine. O družini res rad govorim, o tem, da sem rastel na kmetiji skupaj s petimi brati in staršema. Od njiju sem dobil vso potrebno modrost, delovne navade, vzgojo, ki so najlepša dediščina za življenje, ki ga živim.

Martin Golob
Martin Golob © Sinisa Kanizaj

Martin Golob o naslovu knjige

"Ko sem bil gost pri Zvezdani Mlakar, sem se ji na koncu lepe oddaje zahvalil, ker mi je omogočila največjo prižnico. Kadarkoli sem bil po medijih, so mi te oddaje omogočile neko prižnico, prostor, kjer sem lahko govoril kot duhovnik in je toliko in toliko ljudi to slišalo. Spletna prižnica pa zato, ker sem v času epidemije močno deloval s prenosi svetih maš po Facebooku in na sploh zaradi vloganja in sporočil preko interneta. To ni hvala ali izpostavljanje sebe kot vzorca, ker v nobenem primeru nisem popoln, bi pa želel, da bi knjiga nekoga nagovorila in mu dala vedeti, da vera ni slaba, da smo v Cerkvi ljudje, ki se trudimo, smo grešni in Boga potrebujemo, da bi bili boljši. Želim, da bralce nagovori, da je lepo moliti in iti k maši. Take čisto življenjske zadeve."

Slovenija
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...