Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Volitve za župana in občinski svet (foto: Rok Mihevc)
Volitve za župana in občinski svet | (foto: Rok Mihevc)

Slavili neodvisni kandidati, med strankami SLS

Slovenija | 21.11.2022, 08:28 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Lokalne volitve so ob slabi udeležbi prinesle zmagovalca v prvem krogu v 165 občinah, od tega v šestih oz. polovici mestnih. V teh položaj ostajajo Zoran Janković v Ljubljani, Nuška Gajšek na Ptuju in Aleš Bržan v Kopru. V 47 občinah bo medtem o zmagovalcu odločal drugi krog volitev 4. decembra.

Slaba volilna udeležba

Tokratne lokalne volitve je sicer zaznamovala ena najnižjih volilnih udeležb, na volišča se je po nedokončnih podatkih odpravilo 47,43 odstotka volilnih upravičencev.

Ljubljana: Šestič Janković

V Ljubljani tako trdno v sedlu tudi po 16 letih ostaja Zoran Janković, ki so ga volivci že šestič izvolili v prvem krogu. "Želel sem si večje udeležbe, vedel pa sem, da bo nizka," je v odzivu dejal Janković. Razloge v tem, da "imamo volitve vsako nedeljo in so ljudje naveličani", hkrati pa so mu ankete napovedovale veliko prednost. Napoveduje pa, da bo v mestnem svetu v koalicijska pogajanja stopil z Gibanjem Svoboda in SD.

Ptuj: Nuška Gajšek

Tudi na Ptuju je prepričljivo slavila dosedanja županja Nuška Gajšek. "Čakajo nas štiri težka in pestra leta. Ne bo lahko, vsaj glede na globalne razmere. Vendar imamo nek način dela, vzpostavili smo odnose in komunikacijo, zato upam, da bomo na tem gradili," je dejala ob izvolitvi. Med pomembnejšimi projekti navaja obnovo kanalizacijskega in vodovodnega sistema ter obnovo osnovne šole Breg.

Slovenj Gradec: Tilen Klugler

Na čelu mestne občine Slovenj Gradec ostaja Tilen Klugler, ki ni imel protikandidata. Prepričan je, da bodo z ekipo poskrbeli za še en dober, razvojno naravnan mandat. Med najpomembnejše projekte novega mandata uvršča spremembo občinskega prostorskega načrta z vizijo razvoja občine v naslednjih desetletjih.

Velenje: Peter Dermol

Občino Velenje bo tudi v novem mandatu vodil Peter Dermol, ki se je na funkcijo župana zavihtel po nadomestnih županskih volitvah pred dvema letoma. Ob znanih rezultatih je izrazil prepričanje, da je Velenje na dobri poti - poti povezovanja, solidarnosti in spoštovanja. Med drugim napoveduje takojšnje reševanje problematike primarnega zdravstva.

Koper: Aleš Bržan

Volivci so nov mandat zaupali tudi dosedanjem županu Kopra Alešu Bržanu, ki rezultat, kot je zatrdil, jemlje z veliko odgovornostjo. "Čakajo nas še štiri leta trdega dela, da dokažemo, da se da narediti še veliko več," je dejal v odzivu na vnovično zmago pred izzivalcem Borisom Popovičem.

Drugi krog v 47 občinah

Volivci so sicer po delnih neuradnih izidih ponoven mandat zaupali 137 aktualnim županom, ki bodo funkcijo opravljali tudi v prihodnje. V 51 občinah novi župani niso imeli nobenega protikandidata. Petim županom, ki funkcijo opravljajo že vse od leta 1994, so volivci podelili še osmi mandat na čelu občin. Še eden od "večnih" županov, celjski Bojan Šrot, pa si bo za izvolitev prizadeval v drugem krogu. Ta bo sicer potreben v 47 občinah, od tega v šestih mestnih.

Tudi na tokratnih volitvah so sicer v največji meri slavili neodvisni županski kandidati. Med strankami primat na lokalni ravni po številu županov še vedno zaseda zunajparlamentarna SLS, med parlamentarnim je najuspešnejša SDS.

Drugi krog tudi v Mariboru, Kranju, Celju, Novi Gorici, Murski Soboti, Krškem

V Mariboru se bosta pomerila aktualni župan Saša Arsenovič in znova nekdanji župan Franc Kangler. V Kranju so volivci v drugi krog poslali dosedanjega župana Matjaža Rakovca in Iva Bajca. Drugi krog lokalnih volitev bo tokrat potreben tudi v Celju. Volivci so tja poslali aktualnega župana Šrota, ki občino vodi že 24 let, in Matijo Kovača. V Novi Gorici sta se v drugi krog uvrstila sedanji župan Klemen Miklavčič in Samo Turel. Andrej Mešič in Damjan Anželj se bosta pomerila v Murski Soboti. V najmlajši mestni občini Krško, kjer se dosedanji župan ni potegoval za nov mandat, pa bodo volivci v drugem krogu izbirali med Dušanom Šiškom in Janezom Kerinom.

Slavili neodvisni kandidati, med strankami najuspešnejša SLS

Tudi na tokratnih volitvah so sicer v največji meri slavili neodvisni županski kandidati. Med strankami primat na lokalni ravni po številu županov še vedno zaseda zunajparlamentarna SLS, med parlamentarnim je najuspešnejša SDS. V strankah so sicer po večini zadovoljni z doseženim rezultatom, manj pa z volilno udeležbo. Prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je dejal, da je po trenutnih rezultatih SDS že petič zapored zmagovalka po seštevku mestnih in občinskih svetnikov. Ocenil je, da bo stranka vsaj dosegla, če ne presegla rezultate z volitev pred štirimi leti. Tudi v NSi z optimizmom gledajo na dosežene rezultate. Po besedah podpredsednika stranke Janeza Ciglerja Kralj pa bi si glede na pomen lokalnih volitev za skupno prihodnost želeli predvsem višje volilne udeležbe.

 

Slovenija, Politika
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.