Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Mladi v Stični (foto: Rok Mihevc)
Mladi v Stični | (foto: Rok Mihevc)

Česa si želijo mladi iz obeh strani meje?

Novice | 19.11.2022, 06:17 Marjana Debevec

Mladi iz obeh Goric – slovenske in italijanske – si želijo, da bi taizejsko evropsko srečanje mladih leta 2025, ko bosta Nova Gorica in Gorica Evropska prestolnica kulture, potekalo pri njih. Začetek priprav na ta dogodek bo današnje skupno bedenje pred jutrišnjim praznikom Kristusa Kralja vesoljstva.

Prvič se bodo zbrali mladi iz koprske in goriške škofije. Želijo si namreč globljega povezovanja, obenem pa bodo praznovali jutrišnji svetovni dan mladih, ki letos poteka po škofijah. Primož Erjavec, ki je odgovoren za pastoralo mladih, nam je povedal, da bo vsaka skupnost – slovenska in italijanska – pripravila del programa. »Dobili se bomo na trgu v Novi gorici, ki je trg obeh Goric. Za nas je to Trg Evrope, za njih je to Piazza Transalpina. To je na železnici, kjer je bila včasih stroga meja, zdaj pa povezuje obe gorici

Program bo neke vrste poskus mednarodnosti, je povedal Erjavec. Po manjših skupinah se bodo predstavili in nato v teh skupinah krenili na romanje proti konkatedrali. »Vmes bomo nosili križ svetovnega dneva mladih, vsaka skupina nekaj časa. Imeli bodo tudi čas za odgovoriti na razne izzive, recimo, kaj bi potrebovala naša mesta, kaj so Božji dotiki v našem življenju, kaj so izzivi in kaj bi radi položili pred Jezusa.«

Ko bodo mladi prišli do cerkve, se bo začela molitvena vigilija. »Oba škofa, goriški Redaelli in koprski Bizjak, bosta mlade nagovorila. Potem bomo imeli molitveno vigilijo s slavljenjem ob križu vsi skupaj pred Jezusom, da res prosimo, da je z nami, da je za mlade pomemben, da mu bomo sledili kot učitelju,« je za naš radio še povedal Primož Erjavec.

Svetovni dan mladih sicer vsake tri leta poteka na vesoljni ravni. Prihodnje leto ga bodo v Lizboni pripravili mladi iz Portugalske.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.