Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Ljubljanski župan Zoran Janković (foto: Nebojša Tejič / STA)
Ljubljanski župan Zoran Janković | (foto: Nebojša Tejič / STA)

Za kaj vse je odgovoren ljubljanski župan?

Slovenija | 16.11.2022, 14:28 Marjana Debevec

Pred nedeljskimi lokalnimi volitvami je še danes možno oddati prijavo za glasovanje na domu zaradi bolezni. Prav tako do danes lahko tisti, ki jim je bila odvzeta prostost, sporočijo, če želijo prihodnjo nedeljo na referendumih glasovati po pošti. Medtem se kampanja pred lokalnimi volitvami v teh dneh stopnjuje. Oglasil se je tudi Zbor za republiko.

Župan prezira svetost življenja

V Zboru za republiko ob peti zaporedni kandidaturi Zorana Jankovića za ljubljanskega župana ugotavljajo, da se v zgodovino mesta ne bo zapisal samo po trajanju svoje oblasti, ampak tudi po odsotnosti osebne morale, politične higiene ter osebne in splošne kulture. Spomnili so na afero z zaposlenimi v Lekarni, pa tudi na ne pokop ižanskih Romov. Prepričani so, da dosedanji župan prezira svetost življenja, s svojimi političnimi nastopi pa razpihuje nestrpnost in sovraštvo. Starejšim je zaradi urejanja mestnega prometa okrnjen dostop do trgovskih in gostinskih lokalov, do tržnice in cerkva. Opozorili so tudi na zdravstveno oskrbo meščanov, ki je tik pred zlomom, in na dejstvo, da ni dolgoročne ureditve železniškega in cestnega prometa.

Njegova odgovornost ...

V Zboru za republiko so prepričani, da je Zoran Janković odgovoren za trajno ogrožanje temeljev Uršulinske cerkve, za ne izgradnjo NUK-II, za propadanje stadiona, ki je del Plečnikove dediščine, za onemogočanje delovanja Zgodovinskega arhiva Ljubljane ter za spodkopavanje možnosti kulturnega delovanja in uveljavljanja mladih.

...za trajno ogrožanje temeljev Uršulinske cerkve, za ne izgradnjo NUK-II, za propadanje stadiona, za onemogočanje delovanja Zgodovinskega arhiva Ljubljane ter za spodkopavanje možnosti kulturnega delovanja in uveljavljanja mladih.

Kdo je največja žrtev komercializacije Ljubljane?

Opozorili so tudi na gradnjo podzemne garaže na tržnici, kar ne onečašča samo za Slovence svetega kulturnega prostora, kjer je stal nekdanji ljubljanski licej, ampak tudi na odnos do tamkajšnjega nekdanjega pokopališča, ostankov stare meščanske arhitekture ter obrambnih naprav. Zato meščane in slovenske državljane pozivajo, da pred županovo komercializacijo Ljubljane zaščitijo njeno največjo žrtev: slovensko kulturo v najširšem smislu besede.

Zato meščane in slovenske državljane pozivajo, da pred županovo komercializacijo Ljubljane zaščitijo njeno največjo žrtev: slovensko kulturo v najširšem smislu besede.

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.