Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ljubljanski župan Zoran Janković (foto: Nebojša Tejič / STA)
Ljubljanski župan Zoran Janković | (foto: Nebojša Tejič / STA)

Za kaj vse je odgovoren ljubljanski župan?

Slovenija | 16.11.2022, 14:28 Marjana Debevec

Pred nedeljskimi lokalnimi volitvami je še danes možno oddati prijavo za glasovanje na domu zaradi bolezni. Prav tako do danes lahko tisti, ki jim je bila odvzeta prostost, sporočijo, če želijo prihodnjo nedeljo na referendumih glasovati po pošti. Medtem se kampanja pred lokalnimi volitvami v teh dneh stopnjuje. Oglasil se je tudi Zbor za republiko.

Župan prezira svetost življenja

V Zboru za republiko ob peti zaporedni kandidaturi Zorana Jankovića za ljubljanskega župana ugotavljajo, da se v zgodovino mesta ne bo zapisal samo po trajanju svoje oblasti, ampak tudi po odsotnosti osebne morale, politične higiene ter osebne in splošne kulture. Spomnili so na afero z zaposlenimi v Lekarni, pa tudi na ne pokop ižanskih Romov. Prepričani so, da dosedanji župan prezira svetost življenja, s svojimi političnimi nastopi pa razpihuje nestrpnost in sovraštvo. Starejšim je zaradi urejanja mestnega prometa okrnjen dostop do trgovskih in gostinskih lokalov, do tržnice in cerkva. Opozorili so tudi na zdravstveno oskrbo meščanov, ki je tik pred zlomom, in na dejstvo, da ni dolgoročne ureditve železniškega in cestnega prometa.

Njegova odgovornost ...

V Zboru za republiko so prepričani, da je Zoran Janković odgovoren za trajno ogrožanje temeljev Uršulinske cerkve, za ne izgradnjo NUK-II, za propadanje stadiona, ki je del Plečnikove dediščine, za onemogočanje delovanja Zgodovinskega arhiva Ljubljane ter za spodkopavanje možnosti kulturnega delovanja in uveljavljanja mladih.

...za trajno ogrožanje temeljev Uršulinske cerkve, za ne izgradnjo NUK-II, za propadanje stadiona, za onemogočanje delovanja Zgodovinskega arhiva Ljubljane ter za spodkopavanje možnosti kulturnega delovanja in uveljavljanja mladih.

Kdo je največja žrtev komercializacije Ljubljane?

Opozorili so tudi na gradnjo podzemne garaže na tržnici, kar ne onečašča samo za Slovence svetega kulturnega prostora, kjer je stal nekdanji ljubljanski licej, ampak tudi na odnos do tamkajšnjega nekdanjega pokopališča, ostankov stare meščanske arhitekture ter obrambnih naprav. Zato meščane in slovenske državljane pozivajo, da pred županovo komercializacijo Ljubljane zaščitijo njeno največjo žrtev: slovensko kulturo v najširšem smislu besede.

Zato meščane in slovenske državljane pozivajo, da pred županovo komercializacijo Ljubljane zaščitijo njeno največjo žrtev: slovensko kulturo v najširšem smislu besede.

Slovenija
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...