Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Škof Andrej Saje (foto: Rok Mihevc)
Škof Andrej Saje | (foto: Rok Mihevc)

Škof Saje novi predsednici: Službo opravljajte v blagor vseh državljanov

Novice | 14.11.2022, 12:12 Alen Salihović

Novoizvoljeni predsednici Nataši Pirc Musar je čestital tudi novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje. Zaželel je, da bi odgovorno službo, ki ji je bila zaupana, opravljala v blagor vseh državljank in državljanov naše domovine.

Škof Saje je izrazil željo, da bi kot predsednica države uspešno varovala temeljne človekove pravice, krepila odprt in tvoren dialog med državo in verskimi skupnostmi ter krepila vlogo civilne družbe v demokratičnem procesu naše domovine.

Škofje so sicer pred volitvami zapisali, da od bodočega predsednika pričakujejo, da bo predsednik vseh in si bo v okviru ustavnih pristojnosti z moralno avtoriteto in jasno besedo prizadeval za pravično državo, vladavino prava, celovito spoštovanje človeškega življenja in njegovega dostojanstva od spočetja do njegove naravne smrti. Pričakujejo tudi, da bo posebno skrb namenjal tistim, ki so v najtežjem socialnem položaju, starejšim in vsem tistim, ki živijo na robu družbe. Zavzemati se mora za mlade, družine, delavce ter za ohranjanje slovenske kulturne dediščine in zagovarjati ustavno pravico državljanov do verske svobode ter za civilizacijski pokop vseh žrtev vojnega in povojnega nasilja.

Predsednik Borut Pahor je več stvari naredil prvič. Poleg pogosto omenjenih odprtih vrat predsedniške  je za njim tudi zgodovinska postavitev spomenika vsem žrtvam vojn v Ljubljani in ob polaganju venca letos se je prvič zgodilo, da je na slovesnost povabil predstavnike petih največjih verskih skupnosti v državi. Nova predsednica države dr. Nataša Pirc Musar je v našem soočenju na vprašanje, kako gleda na to gesto odgovorila: »Nedvomno je bila pravilna gesta in mislim, da Slovenija že od osamosvojitve naprej goji lep odnos z vsemi verskimi skupnostmi. Nenazadnje verske veljake videvamo tudi na državnih proslavah, kjer pravilno sedijo v prvi vrsti med politiki z vrha slovenske države. Veste, vse verske skupnosti povezuje ena stvar. To je vera v Boga. In vse politike bi morala povezovati vera v prihodnost Slovenije. Morda bi bila prava pot tudi v smer, da se politika ne vmešava v Cerkev in obratno.«

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.