Rok MihevcRok Mihevc
Škof Andrej Saje (foto: Rok Mihevc)
Škof Andrej Saje | (foto: Rok Mihevc)

Škof Saje novi predsednici: Službo opravljajte v blagor vseh državljanov

Novice | 14.11.2022, 12:12 Alen Salihović

Novoizvoljeni predsednici Nataši Pirc Musar je čestital tudi novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje. Zaželel je, da bi odgovorno službo, ki ji je bila zaupana, opravljala v blagor vseh državljank in državljanov naše domovine.

Škof Saje je izrazil željo, da bi kot predsednica države uspešno varovala temeljne človekove pravice, krepila odprt in tvoren dialog med državo in verskimi skupnostmi ter krepila vlogo civilne družbe v demokratičnem procesu naše domovine.

Škofje so sicer pred volitvami zapisali, da od bodočega predsednika pričakujejo, da bo predsednik vseh in si bo v okviru ustavnih pristojnosti z moralno avtoriteto in jasno besedo prizadeval za pravično državo, vladavino prava, celovito spoštovanje človeškega življenja in njegovega dostojanstva od spočetja do njegove naravne smrti. Pričakujejo tudi, da bo posebno skrb namenjal tistim, ki so v najtežjem socialnem položaju, starejšim in vsem tistim, ki živijo na robu družbe. Zavzemati se mora za mlade, družine, delavce ter za ohranjanje slovenske kulturne dediščine in zagovarjati ustavno pravico državljanov do verske svobode ter za civilizacijski pokop vseh žrtev vojnega in povojnega nasilja.

Predsednik Borut Pahor je več stvari naredil prvič. Poleg pogosto omenjenih odprtih vrat predsedniške  je za njim tudi zgodovinska postavitev spomenika vsem žrtvam vojn v Ljubljani in ob polaganju venca letos se je prvič zgodilo, da je na slovesnost povabil predstavnike petih največjih verskih skupnosti v državi. Nova predsednica države dr. Nataša Pirc Musar je v našem soočenju na vprašanje, kako gleda na to gesto odgovorila: »Nedvomno je bila pravilna gesta in mislim, da Slovenija že od osamosvojitve naprej goji lep odnos z vsemi verskimi skupnostmi. Nenazadnje verske veljake videvamo tudi na državnih proslavah, kjer pravilno sedijo v prvi vrsti med politiki z vrha slovenske države. Veste, vse verske skupnosti povezuje ena stvar. To je vera v Boga. In vse politike bi morala povezovati vera v prihodnost Slovenije. Morda bi bila prava pot tudi v smer, da se politika ne vmešava v Cerkev in obratno.«

Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...