Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
dr. Nataša Pirc Musar (foto: Daniel Novakovič/STA)
dr. Nataša Pirc Musar | (foto: Daniel Novakovič/STA)

Z odnosom do pokopa žrtev pobojev bo pokazala, ali želi biti predsednica vseh

Slovenija | 14.11.2022, 11:44 Alen Salihović

Publicisti in analitiki ocenjujejo, da je rezultat predsedniških volitev skladen s pričakovanji, napovedmi in ocenami ter brez večjih presenečenj. Poleg zmagovalke Nataše Pirc Musar pa je do neke mere zmagovalec tudi Anže Logar, ki je presegel 400 tisoč glasov. To je v pogovoru za naš radio dejal tudi politični komentator Miran Videtič.

Logar je prodrl na nasprotni pol in dokazal, da se da

Rezultat volitev je realno stanje med levim in desnim političnim polom, ki pa ga je Logar še nekoliko izboljšal prejel je 410.000 glasov. »Če je verjeti analitikom in novinarjem, desnica doseže nekje do 350.000 glasov, in tukaj ta razlika 60.000 glasov. Enostavno je Logar prodrl na nasprotni pol in s tem dokazal, da se vendarle dá z neko profesionalno in s ciljno kampanjo osvojiti veliko več glasov, kot jih v zadnjih letih desnica,« je dejal Videtič.

Bo vnovčil politični kapital?

Pri besedah Logarja, da smo na začetku nečesa velikega, je Videtič, tako kot mnogi drugi, zastrigel z ušesi. »Slišalo se je precej obetavno. Slišalo se je, da bo ta svoj politični kapital, ki ga je zaužil na volitvah, poskušal oplemeniti. Kako, je ta trenutek verjetno vprašanje za milijon dolarjev, pa vendarle kaže na neko zgodbo, kjer Logar ni pripravljen, da že jutri pade v pozabo kot navaden poslanec SDS,« pravi.

S katerimi potezami lahko dokaže, da bo predsednica vseh?

Glede nove predsednice Nataše Pirc Musar pa je spomnil, da je ostrega jezika in da je predstavnica ideološko gledano trde levice, pa vseeno lahko z nekaterimi potezami po besedah Videtiča dokaže, da si bo res prizadevala biti predsednica vseh. »Menim, da ima priložnost že takoj na začetku pokazati, in to je predvsem z zagovarjanjem dostojnega pokopa za žrtve povojnih pobojev. Vidimo, kosti ležijo po vseh koncih, le tam nje, kjer bi morale, to je v grobu. Mislim, da je njena prva možnost se pomakniti v to sredino, kjer se bo pokazala kot predsednica vseh,« je dejal.

Enostavno je Logar prodrl na nasprotni pol in s tem dokazal, da se vendarle dá z neko profesionalno in s ciljno kampanjo osvojiti veliko več glasov, kot jih v zadnjih letih desnica.

O njeni aktivni vlogi

Prepričan je, da se tisti, ki menijo, da Pirc Musar ne bo aktivna, precej motijo. »Sam sem jo primerjal s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanoićem, ki je takoj po volitvah, ko je uspel zmagati, pokazal svoj pravi jaz in se začel vtikati v delo vlade. Precej me spominja nanj, pa tudi po drugi strani na nekdanjega predsednika Danila Türka, predvsem s tega vidika, da ni bil ljudski človek. Tudi zanjo mislim, da ne bo igrala vloge, kot sta jo igrala prvi predsednik Milan Kučan in pa predvsem aktualni predsednik Borut Pahor.«

Miran Videtič
Miran Videtič © Rok Mihevc

Videtič kritičen do Kučana

Miran Videtič je bil tudi kritičen do besed Kučana, ki je dejal, da verjame, da bo Nataša Pirc Musar instituciji predsednika republike znala vrniti ugled in avtoriteto. »Zame so to precej podle besede in jih ne bi pričakoval od Kučana. Kažejo pa na to, da Kučan vendar le pri Pahorju ni imel stalno odprtih vrat, kot jih je imel verjetno pri Türku, in kot jih bo prepričan sem imel tudi pri Nataši Pirc Musar. Na nek način misli, da je Kučanu majčkeno ušla ta frustracija v eter,« je povedal.  Opozarja še, da ni narobe, da nova predsednica »pokoristi izkušnje« njenih predhodnikov, »vendarle pa bi morala predsednica to funkcijo opravljati v neki svoji smeri, po lastnem prepričanju, po lastnih moralnih načelih in podobno«.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...