Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
dr. Nataša Pirc Musar (foto: Rok Mihevc)
dr. Nataša Pirc Musar | (foto: Rok Mihevc)

Dr. Nataša Pirc Musar je zmagovalka predsedniških volitev

Novice | 13.11.2022, 20:33 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Po vsej Sloveniji so se natanko ob 19. uri zaprla vrata več kot 3000 volišč, na katera se je lahko odpravilo približno 1,7 milijona volilnih upravičencev in v drugem krogu predsedniških volitev med dvema kandidatoma izbiralo novega predsednika oz. predsednico republike. Po več kot 90 odstotkov preštetih glasovnic je v vodstvu Nataša Pirc Musar.

Volivci so lahko glas oddali ali za dr. Anžeta Logarja ali za dr. Natašo Pirc Musar.

Med prvimi koraki bosta po napovedih Nataše Pirc Musar sestava ekipe in razmislek o tem, koga najprej povabiti v predsedniško palačo in kam na prvi obisk v tujino.

"S temi prvimi koraki bom seveda povedala, kakšno pot si bom skupaj z ekipo začrtala," je pojasnila. "Lahko vam namignem, da bo eden mojih prvih korakov ta, da bom v predsedniško palačo povabila vse predsednike parlamentarnih strank," je dejala.

Meni namreč, da je čas, da nehamo gledati v preteklost, da se obrnemo v prihodnost, da se poenotimo o strateških temah.

"Le tako bo lahko Slovenija dosegla cilje, ki si jih je zadala. Zdi se, da včasih malce nazaduje zaradi teh strankarskih prepirov. Moja drža skozi celo življenje mi omogoča marsikomu povedati, česar sicer ne bi želel slišati, pa čeprav je iz istega svetovnonazorskega spektra," je pojasnila.

"Volivci imajo vedno prav, odločili so se, kakor so se odločili. To voljo v demokraciji vedno spoštujemo in se že veselim nadaljnjega političnega dela," pa je dejal Anže Logar.

Na novinarsko vprašanje, kaj ga čaka v prihodnje, je odgovoril, da bo najprej počakal, da bodo vsi glasovi prešteti, nato pa se bo odločil. Logar je tudi vesel, da je današnja volilna udeležba višja kot v prvem krogu predsedniških volitev. To po njegovi oceni priča, da je kampanja za predsednika v Sloveniji prebudila dodatno zanimanje za politično razpravo. "To je bila kampanja za," je še dejal Logar.

Predsedniška kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar
Predsedniška kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar © Daniel Novakovic/STA

Predsednik Pahor se veseli sodelovanja z naslednico ali naslednikom

Predsednik republike Borut Pahor je po oddaji svojega glasu na volišču pred Gasilskim domom Trnovo dejal, da se veseli sodelovanja z naslednico ali naslednikom. Ob deveti uri zvečer namerava poklicati novo predsednico ali predsednika republike in v neformalnem pogovoru začeti načrt tranzicije do 22. decembra, ko bo ta formalna.

Nasvetov za zmagovalca današnjega drugega kroga predsedniških volitev nima, saj je prepričan, da sta oba kandidata že med kampanjo ugotovila, da je funkcija predsednika zahtevno, a lepo delo.

Po desetih letih Pahor s položaja odhaja zadovoljen, saj se mu zdi, da mu je uspelo veliko od tega, kar si je zamislil. Želel je biti predsednik vseh, tudi tistih, ki ga niso sprejemali. Pri tem ga je vodil moto, da je naloga državnika iskati prijatelje povsod po svetu.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...