Matjaž Merljak
Marko Zupan
Marta Jerebič
Donald Trump (foto: Pixabay)
Donald Trump | (foto: Pixabay)

Se bo Donald Trump znova podal v predsedniško tekmo?

12.11.2022, 05:30 Helena Križnik

Sporočil bom nekaj velikega. To je tik pred vmesnimi volitvami v ZDA napovedal nekdanji predsednik Donald Trump. Tako je še spodbudil ugibanja, da se bo znova podal v tekmo za funkcijo, ki jo je že opravljal. Nekateri predstavniki republikancev niso zadovoljni, upajo, da novica, ki naj bi jo razkril v kratkem, ne bo povezana z njegovo morebitno kandidaturo. Krivijo ga namreč za to, da stranki sredi mandata demokrata Joea Bidna v Beli hiši ni uspelo osvojiti res trdne večine v zveznem kongresu.

Bo namigom sledila tudi dejanska razglasitev kandidature?

Trump je v zadnjem času že večkrat namignil, da se želi leta 2024 vrniti na čelo svetovne velesile. Razglasitev, da se bo potegoval za republikansko nominacijo, je bila zaradi javnomnenjskih raziskav, ki so pred vmesnimi volitvami napovedovale velik uspeh republikancev, vse bolj pričakovana. »Če bi v zveznem kongresu prišlo do tako imenovanega rdečega vala, bi si Trump po vsej verjetnosti tudi pripel zasluge za zmago in bi najavil kandidaturo. Zdaj je to malenkost manj verjetno, ni pa nemogoče,« je za naš radio ugotavljal gostujoči raziskovalec Centra za mirovne in varnostne študije na Univerzi Kalifornije v San Diegu dr. Igor Kovač.

DeSantis Trumpu dodobra premešal štrene

Veliko bo odvisno od odločitve Rona DeSantisa, ki se je na Floridi obdržal na guvernerskem položaju, pri čemer je presenetila močna podpora, s katero je slavil. »Florida danes ni več tako imenovana razdeljena oziroma mešana država prav zaradi guvernerja DeSantisa, ki je tam pometel z demokrati in se s tem tudi nekako ustalil znotraj republikanske stranke.«

DeSantisa zato mnogi že vidijo kot enega glavnih republikanskih kandidatov za Bidnovega naslednika. Za zdaj pušča odprte možnosti. Trump pa ga je že posvaril pred tem korakom, češ da bo tako škodoval stranki. »Trump je pred štirimi leti podprl DeSantisa in prav zaradi njega je DeSantis takrat zmagal. V zadnjem mesecu je med njima prišlo do nesoglasij, a če se DeSantis odloči za kandidaturo, bo hkrati na nek način tudi Trumpova izbira, zato bi ta moral biti zadovoljen,« je opozoril dr. Kovač.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Novice
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...