Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Miran Videtič (foto: Rok Mihevc)
Miran Videtič | (foto: Rok Mihevc)

Videtič: Slovenija potrebuje odločnega predsednika, ki ni v krempljih omrežij

Novice | 11.11.2022, 13:06 Alen Salihović

Volilna napoved, ki jo je za Večer in Dnevnik pripravila agencija Ninamedia, kaže, da bo rezultat na volitvah tesen. Prednost Nataše Pirc Musar pred Anžetom Logarjem namreč znaša le dobri dve odstotni točki. Pri tem bo pomembno vlogo igrala volilna udeležba - nižja ko bo, bolj ugoden bi bil lahko rezultat za Logarja. Ob sklepu kampanje smo poklicali političnega komentatorja Mirana Videtiča.

Kaj vas je v tej kampanji presenetilo?

Pravzaprav nič. Enostavno smo videli nadaljevanje tistega, kar se je začelo z leve strani, s strani Nataše Pirc Musar je samo tarča druga. Če je bil to logično v prvem krogu Brglez, ker se je šlo za primat na levici, pa so se tokrat vsi topovi te fabrike proizvajanja političnih akterjev osredotočili na Logarja, ki pa mu zanimivo niso, ne samo v drugem krogu, ampak tudi v celotni kampanji mogli najti nič drugega kot članstvo v SDS in potem posledično seveda povezovanja z Janšo. Pri Nataši Pirc Musar je mogoče edino rahlo presenečenje to, kako lahkotno se vzamejo besede Pirc Musar, kar se tiče nekih dogodkov v preteklosti oziroma njenega delovanja. Na žalost nimamo novinarjev v državi, ki bi preverjali, kaj se je zares dogajalo in ki bi postavljali neprijetna vprašanja. Mogoče je tukaj izjema lahko Bojan Požar, ki je znan raziskovalni novinar. Kaj več pa nismo dobili. Paradoksalno je ravno strani RTV, kjer je tak krik in vpitje prevzema televizije in radia s strani SDS, da potem človek ne razume, če so ga res prevzeli, zakaj vsaj oni niso poročali o nekih potencialnih nečednostih Nataše Pirc Musar.

Kaj svetujete volivcem?

To kar sem že povedal mislim, da ravno za vaš medij. Naj pustijo besede. Besede so lahko sladke, lažne in ne vem, kaj vse še zraven, najpogledajo delovanje v preteklosti teh dveh kandidatov. Na ena strani Anžeta Logarja, na drugi strani Nataše Pirc Musar. Naj pogledajo tudi primerne izkušnje obeh kandidatov za tako funkcijo, predvsem tukaj mislim na tisto, kjer predsednik države ima več pristojnosti, to sta zunanja in varnostna politika. In mislim, da bo potem odločitev precej lahka.

Gre za pomembne volitve v nedeljo?

Da, vsake volitve, ki so, so pomembne, vsaj tako je razumeti obe strani. Še posebej tisti novi obrazi, ki prihajajo, akterji, ki jih delajo vedno dramatizirajo o neki pomembnosti. Menim, da so te volitve pomembne ravno toliko kot so bile pred nekaj leti ali pa od prvih demokratičnih volitev naprej. Je pa res, da je stanje v svetu tako, da potrebujemo odločnega predsednika, ki ni v krempljih kakšnih omrežij.

Novice
Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor) Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor)

Prava ladja na oratoriju na Suhorju

V polnem teku po vsej Sloveniji potekajo oratoriji in tako je bilo v začetku julija tudi na Suhorju. Bil pa je nekaj posebnega, saj so animatorji zgradili pravo ladjo.

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...