Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Miran Videtič (foto: Rok Mihevc)
Miran Videtič | (foto: Rok Mihevc)

Videtič: Slovenija potrebuje odločnega predsednika, ki ni v krempljih omrežij

Novice | 11.11.2022, 13:06 Alen Salihović

Volilna napoved, ki jo je za Večer in Dnevnik pripravila agencija Ninamedia, kaže, da bo rezultat na volitvah tesen. Prednost Nataše Pirc Musar pred Anžetom Logarjem namreč znaša le dobri dve odstotni točki. Pri tem bo pomembno vlogo igrala volilna udeležba - nižja ko bo, bolj ugoden bi bil lahko rezultat za Logarja. Ob sklepu kampanje smo poklicali političnega komentatorja Mirana Videtiča.

Kaj vas je v tej kampanji presenetilo?

Pravzaprav nič. Enostavno smo videli nadaljevanje tistega, kar se je začelo z leve strani, s strani Nataše Pirc Musar je samo tarča druga. Če je bil to logično v prvem krogu Brglez, ker se je šlo za primat na levici, pa so se tokrat vsi topovi te fabrike proizvajanja političnih akterjev osredotočili na Logarja, ki pa mu zanimivo niso, ne samo v drugem krogu, ampak tudi v celotni kampanji mogli najti nič drugega kot članstvo v SDS in potem posledično seveda povezovanja z Janšo. Pri Nataši Pirc Musar je mogoče edino rahlo presenečenje to, kako lahkotno se vzamejo besede Pirc Musar, kar se tiče nekih dogodkov v preteklosti oziroma njenega delovanja. Na žalost nimamo novinarjev v državi, ki bi preverjali, kaj se je zares dogajalo in ki bi postavljali neprijetna vprašanja. Mogoče je tukaj izjema lahko Bojan Požar, ki je znan raziskovalni novinar. Kaj več pa nismo dobili. Paradoksalno je ravno strani RTV, kjer je tak krik in vpitje prevzema televizije in radia s strani SDS, da potem človek ne razume, če so ga res prevzeli, zakaj vsaj oni niso poročali o nekih potencialnih nečednostih Nataše Pirc Musar.

Kaj svetujete volivcem?

To kar sem že povedal mislim, da ravno za vaš medij. Naj pustijo besede. Besede so lahko sladke, lažne in ne vem, kaj vse še zraven, najpogledajo delovanje v preteklosti teh dveh kandidatov. Na ena strani Anžeta Logarja, na drugi strani Nataše Pirc Musar. Naj pogledajo tudi primerne izkušnje obeh kandidatov za tako funkcijo, predvsem tukaj mislim na tisto, kjer predsednik države ima več pristojnosti, to sta zunanja in varnostna politika. In mislim, da bo potem odločitev precej lahka.

Gre za pomembne volitve v nedeljo?

Da, vsake volitve, ki so, so pomembne, vsaj tako je razumeti obe strani. Še posebej tisti novi obrazi, ki prihajajo, akterji, ki jih delajo vedno dramatizirajo o neki pomembnosti. Menim, da so te volitve pomembne ravno toliko kot so bile pred nekaj leti ali pa od prvih demokratičnih volitev naprej. Je pa res, da je stanje v svetu tako, da potrebujemo odločnega predsednika, ki ni v krempljih kakšnih omrežij.

Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...