Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenski škofje (foto: Slovenska škofovska konferenca)
Slovenski škofje | (foto: Slovenska škofovska konferenca)

Škofje od bodočega predsednika pričakujejo, da bo predsednik vseh

| 11.11.2022, 12:16 Alen Salihović

Pred nedeljskim drugim krogom volitev predsednika republike se izteka volilna kampanja, ob polnoči bo začel veljati volilni molk. Do tedaj imata predsedniška kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar še priložnost za prepričevanje volivcev, naj v nedeljo pridejo na volišča in oddajo glas za enega izmed njiju. K oddaji glasu so v izjavi z naslovom »Razumno in odgovorno. Udeležba na volitvah je državljanska dolžnost«, pozvali tudi slovenski škofje.

Izjavo objavljamo v celoti

Pred volitvami predsednika republike se slovenski škofje obračamo na vas, dragi verniki in obenem tudi na vse ljudi dobre volje in plemenito misleče ljudi, ter vas vabimo, da se jih v nedeljo, 13. novembra 2022, udeležite. Od bodočega predsednika pričakujemo, da bo predsednik vseh in si bo v okviru ustavnih pristojnosti z moralno avtoriteto in jasno besedo prizadeval za pravično državo, vladavino prava, celovito spoštovanje človeškega življenja in njegovega dostojanstva od spočetja do njegove naravne smrti. Pričakujemo tudi, da bo posebno skrb namenjal tistim, ki so v najtežjem socialnem položaju, starejšim in vsem tistim, ki živijo na robu družbe. Zavzemati se mora za mlade, družine, delavce ter za ohranjanje slovenske kulturne dediščine in zagovarjati ustavno pravico državljanov do verske svobode ter za civilizacijski pokop vseh žrtev vojnega in povojnega nasilja.

Zavzemati se mora za mlade, družine, delavce ter za ohranjanje slovenske kulturne dediščine in zagovarjati ustavno pravico državljanov do verske svobode ter za civilizacijski pokop vseh žrtev vojnega in povojnega nasilja.Sedanje razmere v Sloveniji, Evropi in po svetu pogosto povzročajo zaskrbljenost, strah in negotovost, zato mora biti predsednik avtoriteta, ki povezuje, si prizadeva za dialog ter spodbuja različne pobude, pluralnost in si v novi geopolitični situaciji prizadeva za mir, sožitje med narodi ter varnost državljanov. Izvolimo človeka, ki bo svojim delovanjem ustvarjal ozračje medsebojnega razumevanja, solidarnosti ter deloval za Slovenijo upanja in poštenja.

Udeležba na volitvah je državljanska in krščanska dolžnost, saj gre za odgovornost za skupno dobro vseh prebivalcev naše domovine in države Slovenije. Ne more nam biti vseeno, kakšno je in kakšno bo v prihodnje politično, gospodarsko, socialno in duhovno stanje v domovini. Posebej vse katoličane vabimo, da se v nedeljo v čim večjem številu udeležijo volitev in razumno ter odgovorno oddajo svoj glas.

Novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje
Predsednik SŠK

Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...