Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Ministrica Tanja Fajon (foto: STA / Bor Slana)
Ministrica Tanja Fajon | (foto: STA / Bor Slana)

Prva na zagovoru Tanja Fajon

Politika | 10.11.2022, 13:36 Rok Mihevc STA

Poslanke in poslanci na izredni seji obravnavajo prvo interpelacijo v tem mandatu. Doletela je zunanjo ministrico Tanjo Fajon, kateri SDS očita zlorabo diplomatsko-konzularne mreže in kršitev zakona o zunanjih zadevah. Uspeh interpelacije je malo verjeten, saj je za to potrebnih 46 glasov, ki jih predlagateljica nima.

SDS: Odpoklic nesorazmeren ukrep

SDS Fajonovi očita zlorabo predstavništev v tujini za zbiranje podpisov v podporo predsedniški kandidatki Nataši Pirc Musar. Objava je bila diskriminatorna do ostalih kandidatov, ki za to možnost niso vedeli, je poudaril poslanec Franc Breznik. Ministrici očitajo tudi odpoklic veleposlanika Toneta Kajzerja, ki je razkril zlorabo, ki da je bil nesorazmeren ukrep, saj se o tem Fajonova ni posvetovala s predsednikom Borutom Pahorjem. »Kar ima za posledico izgubljeno zaupanje v institucijo pravne države in zaradi dejanj pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministrice na tem področju.«

Bistvo te interpelacije je po njegovih besedah tudi v tem, da za njo stojijo tisti, ki so Slovenijo branili s svojimi življenji, ki so odgovorni do volivcev in demokracije. Tako je po prepričanju SDS deloval tudi veleposlanik Kajzer, ki je bil zaradi tega in drugačnega razmišljanja sankcioniran. »To je oblika svobode, ki se prodaja pod nesvobodo v Republiki Sloveniji.«

Poslanec SDS Franc Brezni
Poslanec SDS Franc Brezni © STA / Bor Slana

Tanja Fajon: Populistična politična kampanja

Da gre pri interpelaciji za preusmerjanje pozornosti z neprimernega ravnanja veleposlanika in nekdanjega trikratnega predsednika vlade, pa je v zagovoru poudarila ministrica Fajonova. Znova je zavrnila očitke in pojasnila, da je v depeši, ki jo je veleposlanik poslal predsedniku SDS Janezu Janši, ta pa jo je objavil na Twitterju, prošnja kandidatke za predsednico republike, naj se na veleposlaništvih objavi njen naslov z namenom zbiranja podpisov volivcev. "Vsem nam je jasno, da interpelacija nima osnove in da gre zgolj za napad, s katerim si opozicija ustvarja populistično politično kampanjo. Zunanja politika ne bi smela postati predmet notranjepolitičnih preigravanj.« Interpelacijo vidi tudi kot priložnost za razpravo, kakšno diplomacijo si pravzaprav želimo.

NSi: Zakaj je bilo obvestilo zapakirano v depešo?

Za njeno razrešitev bodo po napovedih poleg SDS glasovali tudi v NSi. »Ključno vprašanje je, zakaj obvestilo o zbiranju podpisov samo za Natašo Pirc Musar in ne tudi za ostale kandidate, ki so kandidirali. Zakaj je bilo obvestilo zapakirano v depešo in, pozor, kje je zakonska podlaga za to?,« je opozoril poslanec Jožef Horvat. V NSi zunanji ministrici očitajo tudi, da zunanje politike ne vodi proaktivno. Med razlogi, da bodo podprli interpelacijo, je tudi odnos s sosednjimi državami ter neaktivna vloga slovenske diplomacije v vojni v Ukrajini.

Zakaj je bilo obvestilo zapakirano v depešo in, pozor, kje je zakonska podlaga za to?

Koalicija: Neutemeljeni očitki

V koaliciji pa so poudarili, da so očitki proti Fajonovi neutemeljeni in napovedali podporo ministrici. Razpravo so z nekaj tviti pospremili tudi v uradu predsednika republike in spomnili, da je Pahor odpoklic Kajzerja ocenil za nesorazmeren ukrep.

Politika
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...