Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Dr. Lučka Kajfež Bogataj (foto: STA / Nebojša Tejić)
Dr. Lučka Kajfež Bogataj | (foto: STA / Nebojša Tejić)

Da podnebni vrh gosti afriška država, je pomemben vidik letošnje konference

Svet | 07.11.2022, 14:17 s. Meta Potočnik

V egiptovskem Šarm el Šejku poteka 27. konferenca Združenih narodov o podnebnih spremembah. Generalni sekretar Antonio Guterres opozarja, da smo priča podnebnemu kaosu, saj se spremembe dogajajo s katastrofalno hitrostjo.

Slovenija se segreva še hitreje kot Evropa

To opažamo tudi v naši državi. V 30 letih se je povprečna temperatura v Evropi dvignila za približno 1,5 stopinje, a še hitreje od celotne Evrope se segreva Slovenija. Vrha se udeležuje tudi predsednik republike Borut Pahor, ki bo danes nagovoril svetovne voditelje. Kaj svet upravičeno pričakuje od konference?

Prilagajanj ni, čas se izteka

Po besedah klimatologinje Lučke Kajfež Bogataj bodo udeleženci med drugim naslovili ukrepe za prilagajanje podnebnim spremembam, vključno z izgubami in škodami, zaveze za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in zaveze za dvig podnebnega financiranja, predvsem za najbolj ranljive države. »Že nekaj časa je jasno, da se svet ne premika v pravi smeri zmanjševanja rabe fosilnih goriv, po drugi strani pa so posledice podnebnih sprememb vse hujše. Prilagajanj pa tudi še ni, zato se čas nekako izteka.«

Že nekaj časa je jasno, da se svet ne premika v pravi smeri zmanjševanja rabe fosilnih goriv, po drugi strani pa so posledice podnebnih sprememb vse hujše.

Velik spekter pogajanj

Dejstvo, da dogodek gosti afriška država, je pomemben vidik letošnje podnebne konference. Afrika je namreč celina, ki ustvari le tri odstotke svetovnih izpustov toplogrednih plinov, hkrati pa letno zaradi podnebnih sprememb izgubi med sedem in 15 milijard dolarjev. Do leta 2030 se bo ta številka, če se stvari ne spremenijo, dvignila na 50 milijard. Afriške države sredstev za spopad s tem izzivom nimajo. »Istočasno se bi morale države zediniti, kako finančno pomagati državam v razvoju, ki najbolj občutijo posledice podnebnih sprememb, niso pa zanje toliko krive kot razvite države. Imamo velik spekter pogajanj.«

Dvotedenska konferenca

Udeleženci bodo tudi pregledali izvedbo ciljev zmanjšanja emisij oz. nacionalno določenih prispevkov ter dolgoročnih podnebnih strategij, za kar so se zavezali na lanskem zasedanju COP26 v Glasgowu. Ti vsebujejo prednostno ukrepanje za zmanjševanje emisij v kritičnem desetletju do leta 2030. Konferenca bo potekala dva tedna, predvidoma do 18. novembra.

Svet, Hrana in okolje