Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Rožni vrt v Arboretumu Volčji Potok (foto: Arboretum)
Rožni vrt v Arboretumu Volčji Potok | (foto: Arboretum)

Arboretum Volčji Potok prejel Priznanje vrtne odličnosti

Slovenija | 07.11.2022, 08:58 Marta Jerebič

Svetovna zveza društev ljubiteljev vrtnic je 3. 11. 2022 Arboretumu Volčji Potok podelila Priznanje vrtne odličnosti (WFRS Award of Garden Excellence). Prejmejo ga rožni vrtovi z najboljšim vzdrževanjem in predstavitvijo vrtnic. Slovesnost podelitve je bila v Adelaidi v Avstraliji, kjer je potekal svetovni kongres Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic, so sporočili iz Arboretuma.

Predlagateljici za priznanje iz Italije in Luksemburga
Svetovni kongres poteka vsako tretje leto in na njem med drugim preučijo kandidature za Priznanje vrtne odličnosti. Podelijo jih največ deset, saj morajo predlagani rozariji zadostiti številnim pogojem, ki jih je postavila svetovna zveza. Rožne vrtove Arboretuma Volčji Potok sta za priznanje predlagali visoki funkcionarki svetovne zveze iz nacionalnih društev iz Italije in Luksemburga. Rožni vrt ne more sam sebe predlagati za priznanje.

Priznanje je v imenju Slovenije prevzela Beatrice Halter, predstavnica nemškega Društva švicarskih prijateljev vrtnic. Slovensko društvo na svetovnem kongresu v Adelaidi namreč ni imelo predstavnika. Na fotografiji stojijo (od leve proti desni) predsednica svetovne zveze Henrianne de Briey, ga. Beatrice Halter, izvršni direktor svetovne zveze Derek Lawrence in predsednik komisije za priznanja Daniel Boulens.

Podelitev prizanja v Adelaidi
Podelitev prizanja v Adelaidi © Markus Brunsing

Pogoji za priznanje
Pogoji, da sme rozarij kandidirati za priznanje vrtne odličnosti, so, da je dovolj obsežen in tako vzdrževan, da so vrtnice v njem predstavljene v najboljši možni luči. Rožni vrt mora biti lep in privlačen, odprt za javnost, ki jo mora izobraževati in povečevati njeno zanimanje za vrtnice. Poleg naštetih kriterijev prinašajo točke redno in kakovostno vzdrževanje ter uspešno posredovanje informacij o vrtnicah (interpretacija). Sorte morajo biti točno določene in označene bodisi s tablicami ali s pomočjo digitalne aplikacije – v rozariju Arboretuma Volčji Potok uporabljajo oboje.

Šteje tudi raznolikost in popolnost zbirke vrtnic in to, kakšen vpliv ima rožni vrt na javnost. Zagotovljen mora biti še osnovni servis za obiskovalce, vključno za tiste, ki so gibalno ovirani, in prometna dostopnost. Pri vseh kriterijih je dobil Arboretum Volčji Potok odlično ali prav dobro oceno.

Arboretum v družbi najboljših rožnih vrtov
S tem priznanjem je Arboretum Volčji Potok vstopil v družbo najboljši rožnih vrtov na svetu. Do letos je to priznanje v Evropi prejelo 27 rozarijev. Priznanje ni podeljeno enkrat za vedno. Če pade kakovost vzdrževanja pod pričakovano mejo, svetovna zveze priznanje tudi odvzame.

Arboretum Volčji Potok bo od Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic prejel plaketo, ki je namenjena temu, da se jo vgradi ob vhodu v vrt. Javna predstavitev in odkritje plakete sta vedno povezana z javno prireditvijo in slovesnostjo. Po vsej verjetnosti bo to v času cvetenja vrtnic v letu 2023, so še sporočili iz Arboretuma Volčji Potok.

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...