Petra StoparPetra Stopar
Slovenski škofje (foto: SŠK)
Slovenski škofje | (foto: SŠK)

Škofje hvaležni za poštene ljudi, mir v soseščini, pomoč beguncem in srečanje v Beltincih

Slovenija | 06.11.2022, 09:07 Andrej Šinko

Prvo nedeljo po prazniku vseh svetih obhajamo zahvalno nedeljo. Cerkev z opozarjanjem na pomen zahvale in hvaležnosti Bogu, stvarstvu in ljudem prebuja in krepi osnovo v medsebojnih odnosih in jim daje novo kakovost. Slovenski škofje so se ob tem duhovnikom ter drugim, ki na različne načine delujejo po župnijah, zahvalili za opravljeno delo, pa tudi za vse darove.

Praznik zahvale je dan hvaležnosti in zahvaljevanja, vendar ne le za letino in pridelke, ki jih je dala narava, ampak tudi za druge darove, kot so spoznanje, svoboda, dobrota, dom, čas in vera. Zahvala zaokrožuje naša življenja, vse, kar smo in kar imamo. Najvišja oblika zahvale za kristjane pa je daritev svete maše, kjer se Bogu, Očetu zahvaljujemo za vse, kar nam je bilo podarjeno.

Slovenski škofje so se ob že omenjenem zahvalili tudi za nekatere druge stvari. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore med drugimi tistim, ki si prizadevajo, da bi bilo v naši državi več poštenja in pravičnosti, več pripravljenosti za resnico, več demokracije, več medsebojnega spoštovanja in skrbi za skupno dobro.

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl za vso duhovno in molitveno podporo, pa tudi dobra dela, ki jih opravijo ljudje. Novomeški škof Andrej Saje se je zahvalil za vsa nova spoznanja in odkritja, tudi medicinska, mir v naši soseščini, ki v današnjem času ni samoumeven, pa tudi za različno pomoč beguncem iz Ukrajine.

Celjski škof Maksimiljan Matjaž se je med drugim zahvalil za darove, ki jih imamo kot posamezniki, ki nas delajo medsebojno odvisne, tako pa je po njegovih besedah lažje graditi bratsko občestvo, ki se podpira, spodbuja in si odpušča. Koprski škof Jurij Bizjak je poudaril, da so naši dnevi napolnjeni z uslugami različnih ljudi, ki nas obdajajo. Biti hvaležen pa po njegovih besedah pomeni priznavanje ljubezni in naklonjenosti.

Murskosoboški škof Peter Štumpf je med drugim hvaležen za uspešno srečanje Hrvatov, Madžarov in Slovencev pretekli mesec v Beltincih, ki je zares prijateljsko vernike treh narodov popeljalo na skupno pot vere in miru. Zahvale slovenskih škofov naj bodo tudi spodbuda za vse nas, da razmislimo za kaj smo hvaležni, ob tem pa pogosteje rečemo: »Hvala.«

Njihove celotne nagovore lahko preberete tukaj.

Na zahvalno nedeljo razmišlja v Duhovnem nagovoru upokojeni nadškof Marjan Turnšek.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.