Jože Bartolj
Andrej Jerman
Petra Stopar
Sveta maša v Bahrajnu (foto: Vatican Media)
Sveta maša v Bahrajnu | (foto: Vatican Media)

Papež med mašo v Bahrajnu: Na sovraštvo je treba odgovoriti z ljubeznijo

05.11.2022, 12:04 Andrej Šinko

Papež Frančišek je tretji dan obiska v Bahrajnu daroval sveto mašo. Na osrednjem stadionu v Awaliju se je zbralo približno 30 tisoč vernikov in romarjev iz več kot 100 držav. V homiliji je spodbudil, da naj ljubimo, vedno in vse, ob tem pa dodal, da je nujno presekati spiralo maščevanja in nasilja ter graditi svet miru in bratstva.

Papež Frančišek je sveto mašo daroval za mir in pravičnost. V homiliji je poudaril, da nas Gospod vabi, da pogumno živimo univerzalno bratstvo, vztrajamo v dobrem, tudi ko nas doleti zlo. To po besedah Svetega očeta od nas terja, da smo sposobni ljubiti tudi sovražnika. Tako na zemljo prinesemo odsev nebes, pogled in srce Očeta, ki ne dela razlik, je po poročanju Radia Vatikan dejal papež.

Papež Frančišek med mašo
Papež Frančišek med mašo © Divisione Produzione Fotografica

Opozoril je tudi na kontradiktornost besed preroka Izaije, ki o Mesiji pravi: »Oblast se bo širila in miru ne bo konca.« Na drugi strani pa v našem svetu pogosto vidimo, da bolj ko se išče oblast, bolj je ogrožen mir, je dejal papež in dodal, da je prerok pojasnil, da je Mesija, ki prihaja močan, a ne kot voditelj, ki vodi vojno in nadvladuje druge, ampak kot »Knez miru«.

Ob tem je dodal: »Prihajalo bo do trenj, trenutkov napetosti, konfliktov, razlik v pogledih, a kdor sledi Knezu miru, mora vedno težiti k miru. Miru pa ni mogoče vzpostaviti, če se na eno slabo besedo odgovori s še hujšo, če enemu udarcu sledi drugi. Ne, treba je prekiniti verigo zla. To je treba nujno storiti. Razbiti spiralo nasilja, nehati gojiti zamero, prenehati se pritoževati in se smiliti samemu sebi. Treba je ostati v ljubezni. Vedno. To je Jezusova pot, da bi slavili Boga v nebesih in gradili mir na zemlji. Ljubiti vedno.«

Sveti oče med mašo v Bahrajnu
Sveti oče med mašo v Bahrajnu © Divisione Produzione Fotografica


Papež Frančišek je pojasnil, da Jezus ve, da se v naših odnosih odvija vsakodnevni boj med ljubeznijo in sovraštvom. In da tudi v nas vsak dan pride do spopada med svetlobo in temo, med mnogimi dobrimi nameni in željami ter grešno krhkostjo, ki pogosto dobi premoč in nas potegne v slaba dela.

Prav tako trpi, ko vidi v današnjem času v mnogih delih sveta izvajanje moči, ki se hrani z zatiranjem in nasiljem, ki hoče razširiti svoj prostor z omejevanjem prostora drugih, vsiljevanjem svoje prevlade in omejevanjem temeljnih svoboščin, zatiranjem šibkih. Vendar pa je Jezus po besedah Svetega očeta jasen, nikoli ne smemo odgovarjati z nasiljem, ampak vztrajati v dobrem in ljubezni.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež , Teme , Novice
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...