Jože Bartolj
Andrej Jerman
Petra Stopar
Srečanje muslimanskih starešin s papežem (foto: Vatican News)
Srečanje muslimanskih starešin s papežem | (foto: Vatican News)

Papež muslimanom: Postavimo človeka pred ideje

05.11.2022, 09:49 Marjana Debevec

Petkovo popoldne je papež v Brahrajnu posvetil srečanju s svetom muslimanskih starešin in pripadnikom različnih krščanskih cerkva. Bog miru nikoli ne vodi v vojno, nikoli ne spodbuja nasilja, je bil jasen sveti v nagovoru muslimanskim voditeljem. Kristjanom pa je spregovoril o edinosti in skupnem pričevanju v tem svetu.

Moramo se srečevati med seboj, da bomo pred ideje postavili osebe, je svetu muslimanskih starešin dejal sveti oče. V človeštvu, ki je vedno bolj ranjeno, v katerem zaznavamo strah, so prav verski voditelji poklicani biti srce, ki povezuje celotno telo in duša, ki vliva upanje. Vse zlo, ki danes vlada v svetu, po papeževem prepričanju izhaja iz zavračanja Boga in brata. Zato jim je predlagal dve poti: molitev in bratstvo. »Ne smemo izbirati bližnjic, ki so nedostojne Najvišjega,« je dejal papež Frančišek in posebej obsodil trgovino z orožjem.

Ne več naši in vaši

»Ob vseh teh tragičnih dogajanjih, ko svet sledi silam moči in denarja, smo mi starešine z modrostjo starejših in očetov poklicani spomniti, da je treba Boga in bližnjega postaviti pred vsako drugo stvar ter da nas bosta rešili le presežnost in bratstvo,« je bil jasen sveti oče. Po njegovih besedah je prišel čas, ko ne smemo imeti v srcu le naših ljudi, ampak se moramo obrniti k celotnemu človeštvu, ki prebiva na tej zemlji.

Papež Frančišek in imam al-Tayeb
Papež Frančišek in imam al-Tayeb © Vatican News

Na srečanju so spregovorili tudi predstavniki muslimanov. Ob papežu je sedel imam univerze Al Azhar al-Tayeb, ki je velik pobudnik dialoga s Katoliško Cerkvijo in nasploh spodbuja pot bratstva v svetu. Že na forumu za dialog med Vzhodom in Zahodom pa je pozval tudi k približevanju sunitov in šiitov – vejama v islamu, ki sta pogosto v hudih konfliktih. Imamo odprto srce in ponujamo roko našim bratom šiitom, je preroško dejal al-Tayeb.

Edinost v različnosti

Sledilo je še ekumensko molitveno srečanje za mir. V katedrali Gospe Arabije so se zbrali številni predstavniki različnih krščanskih cerkva. Papež jim je dejal, da današnji čas zahteva nove binkošti, ki bodo spodbudile korake k edinosti v ohranjanju različnosti. »Ne moremo resnično pričevati Boga Ljubezen, če nismo zedinjeni med nami«, je poudaril.

Srečanje pripadnikov različnih krščanskih cerkva
Srečanje pripadnikov različnih krščanskih cerkva © Vatican News

Molitev sta skupaj vodila s karizmatičnim patriarhom Bartolomejem, s katerim sta si tudi vzajemno poljubila naprsni križ in zbranim podelila blagoslov.

Papež in patriarh Bartolomej
Papež in patriarh Bartolomej © Vatican News

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Novice
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...