Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Srečanje muslimanskih starešin s papežem (foto: Vatican News)
Srečanje muslimanskih starešin s papežem | (foto: Vatican News)

Papež muslimanom: Postavimo človeka pred ideje

Novice | 05.11.2022, 09:49 Marjana Debevec

Petkovo popoldne je papež v Brahrajnu posvetil srečanju s svetom muslimanskih starešin in pripadnikom različnih krščanskih cerkva. Bog miru nikoli ne vodi v vojno, nikoli ne spodbuja nasilja, je bil jasen sveti v nagovoru muslimanskim voditeljem. Kristjanom pa je spregovoril o edinosti in skupnem pričevanju v tem svetu.

Moramo se srečevati med seboj, da bomo pred ideje postavili osebe, je svetu muslimanskih starešin dejal sveti oče. V človeštvu, ki je vedno bolj ranjeno, v katerem zaznavamo strah, so prav verski voditelji poklicani biti srce, ki povezuje celotno telo in duša, ki vliva upanje. Vse zlo, ki danes vlada v svetu, po papeževem prepričanju izhaja iz zavračanja Boga in brata. Zato jim je predlagal dve poti: molitev in bratstvo. »Ne smemo izbirati bližnjic, ki so nedostojne Najvišjega,« je dejal papež Frančišek in posebej obsodil trgovino z orožjem.

Ne več naši in vaši

»Ob vseh teh tragičnih dogajanjih, ko svet sledi silam moči in denarja, smo mi starešine z modrostjo starejših in očetov poklicani spomniti, da je treba Boga in bližnjega postaviti pred vsako drugo stvar ter da nas bosta rešili le presežnost in bratstvo,« je bil jasen sveti oče. Po njegovih besedah je prišel čas, ko ne smemo imeti v srcu le naših ljudi, ampak se moramo obrniti k celotnemu človeštvu, ki prebiva na tej zemlji.

Papež Frančišek in imam al-Tayeb
Papež Frančišek in imam al-Tayeb © Vatican News

Na srečanju so spregovorili tudi predstavniki muslimanov. Ob papežu je sedel imam univerze Al Azhar al-Tayeb, ki je velik pobudnik dialoga s Katoliško Cerkvijo in nasploh spodbuja pot bratstva v svetu. Že na forumu za dialog med Vzhodom in Zahodom pa je pozval tudi k približevanju sunitov in šiitov – vejama v islamu, ki sta pogosto v hudih konfliktih. Imamo odprto srce in ponujamo roko našim bratom šiitom, je preroško dejal al-Tayeb.

Edinost v različnosti

Sledilo je še ekumensko molitveno srečanje za mir. V katedrali Gospe Arabije so se zbrali številni predstavniki različnih krščanskih cerkva. Papež jim je dejal, da današnji čas zahteva nove binkošti, ki bodo spodbudile korake k edinosti v ohranjanju različnosti. »Ne moremo resnično pričevati Boga Ljubezen, če nismo zedinjeni med nami«, je poudaril.

Srečanje pripadnikov različnih krščanskih cerkva
Srečanje pripadnikov različnih krščanskih cerkva © Vatican News

Molitev sta skupaj vodila s karizmatičnim patriarhom Bartolomejem, s katerim sta si tudi vzajemno poljubila naprsni križ in zbranim podelila blagoslov.

Papež in patriarh Bartolomej
Papež in patriarh Bartolomej © Vatican News

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Protest kmetov (photo: STA) Protest kmetov (photo: STA)

Po vsej Sloveniji jutri protest kmetov!

Slovenski kmetje imajo dovolj. Jutri ob 13. uri po državi pripravljajo opozorilni shod. Sindikat kmetov Slovenije je na svoji spletni strani objavil lokacije zbora kmetov in kontaktne osebe, prav ...

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Preozka vrata za Frančiška

Zakaj papež Frančišek po izvolitvi pred desetimi leti ni šel v Apostolsko palačo? Zakaj tako pogosto ponavlja: molite zame? In kje je vzrok, da je religija spet postala svetovna kategorija? O tem ...

Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas) Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas)

Ponekod se do hiš pride samo z oslom

Slovenska karitas je tudi letos v postni čas vstopila z dobrodelno akcijo, ki nosi naslov »Ne pozabimo«. To lahko vsak izmed nas jemlje kot prijazen opomnik, da v vsakdanu ne pozabljamo na ljudi v ...