Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Predsednik republike Borut Pahor. (foto: Jure Makovec/STA)
Predsednik republike Borut Pahor. | (foto: Jure Makovec/STA)

Borut Pahor v številkah

Slovenija | 06.11.2022, 06:00 Rok Mihevc STA

Čez teden dni bomo volivke in volivci izbirali novega predsednika republike. Aktualni Borut Pahor se s tega mesta poslavlja po desetih letih. V tem času je državo vodilo pet vlad s štirimi različnimi predsedniki, na čelu Državnega zbora pa se je zvrstilo sedem predsednikov.

1600 govorov

Pahor je svoj prvi mandat nastopil leta 2012, ko je v drugem krogu prejel 67 odstotkov glasov. Pet let pozneje je prepričal 53 odstotkov volivcev. Je četrti predsednik republike v zgodovini Slovenije in po Milanu Kučanu drugi, ki je bil na tej funkciji deset let. V tem času je obiskal več sto šol in vrtcev, 1812 občinskih in drugih prireditev ter priredil skoraj 400 sprejemov. Od 212 občin jih je uradno obiskal 183, v predsedniški palači pa pripravil 66 javnih predstavitev kandidatov, ki jih je predlagal na posamezne funkcije. Ob različnih priložnostih je imel več kot 1600 govorov oziroma pozdravnih nagovorov, poslanic in video sporočil.

"Tak način stika z ljudmi se mu zdi osnoven"

"Predsednik Pahor je nadpovprečno pogosto obiskoval javne prireditve, kot priložnosti, kjer se srečuje z ljudmi, se z njimi pogovarja, jih nagovori, z njimi dela in podobno. Tak način stika z ljudmi se mu zdi osnoven in mu posveča veliko pozornost in veliko časa," so ob tem pojasnili v njegovem uradu.

Tak način stika z ljudmi se mu zdi osnoven in mu posveča veliko pozornost in veliko časa.

41 jabolk navdiha

Predsedniško palačo je v njegovem mandatu ob dnevih odprtih vrat doslej obiskalo skoraj 28.000 obiskovalcev. Pahor je v desetletju izročil 370 državnih odlikovanj, ki so najvišja priznanja države za izjemne zasluge in dejanja posebnega pomena. Ob tem pa je podelil tudi 41 jabolk navdiha, ki jih podeljuje posameznikom in organizacijam, ki s svojo odličnostjo družbi predstavljajo zgled in navdih.

Številke se bodo še nekoliko povečale

187 krat se je odpravil v tujino, našo državo pa je v njegovem mandatu obiskalo 84 tujih državnikov. Postavil je tudi 26 klopi prijateljstva kot trajen spomin na srečanja s pomembnimi državniki, ki so obiskali Slovenijo in s tem prispevali h krepitvi dvostranskih odnosov med državama. Navedene številke, ki vključujejo podatke do 27. oktobra, se bodo do konca predsednikovega mandata še nekoliko povečale. Pahor bo svoj mandat uradno zaključil decembra.

Slovenija
Jože Dežman (photo: STA) Jože Dežman (photo: STA)

Jože Dežman prejel odpoved

Jože Dežman, nekdanji direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije, je, kot je sporočil, v torek prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi. Dežman je bil po ustanovitvi Muzeja novejše in sodobne ...

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Papež Frančišek je v bolnišnici

Vatikanski tiskovni urad oziroma tiskovni predstavnik Svetega sedeža Matteo Bruni je sporočil, da so papeža Frančiška sprejeli v univerzitetni bolnišnici Gemelli v Rimu na že prej načrtovanih ...

 (photo: )  (photo: )

Nabožne ljudske pesmi

V sklopu letošnjega 18. radijskega misijona pod geslom "Ko se temelji reda podirajo" je bila temu primerno oblikovana tudi oddaja o ljudski glasbi.