Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
volitve (foto: )
volitve | (foto: )

Odločil sem se, koga bom volil!

Komentar tedna | 11.11.2022, 14:30 Alen Salihović

Ne vem, če se je v zgodovini Slovenije kdaj zgodilo tako skoncentrirano volilno leto, v katerem smo oziroma bomo celotni državni aparat izvolili na novo. Najprej državnozborske, sedaj predsedniške, nato še lokalne in tudi volitve v državni svet. Res velika odgovornost nam je naložena letos.

Borut Pahor bo v nedeljo, po dveh mandatih dobil svojega naslednika. Ne glede na to, kdo ga bo nasledil, bo moral ta stopiti v velike čevlje. Čeprav želijo nekateri zmanjšati vlogo, ki jo je imel Pahor, pa lahko sam ocenim, da je bil resnično predsednik vseh. Spremljal sem ga ves čas. Z njim sem opravil kar nekaj intervjujev, večkrat tudi pokramljal, ob tem pa spoznaval njegova iskrena prizadevanja za spravo, za povezovanje naroda, za iskanje skupnih interesov in odlično predstavljanje Slovenije v svetu. Mislim, da mu pretekli predsedniki pri vsem tem ne sežejo do kolen.

Pahor je bil pogosto deležen kritik tako iz ene kot druge strani, da se premalo oglaša pri dnevnopolitičnih temah, a je tako, kot mu to nalaga tudi institut predsednika, ostal nad dnevno »kregarijo«. Ni obračunaval z drugorazrednimi temami, ni s svojimi izjavami povzročal dodatnih delitev, bil je zadržan, pa vendar je bil jasen in odločen v temah, ki so v njegovi pristojnosti. In glede na precej buren čas v katerem smo in ki nas čaka, prav takšnega predsednika potrebujemo v prihodnje.

Dobro sem spoznal oba kandidata, dr. Anžeta Logarja in dr. Natašo Pirc Musar. Njune nastope na našem radiu lahko ocenim zelo dobro. Odgovarjala sta suvereno in na vse, brez vnaprejšnjega seznanjanja z vprašanji. Lahko bi sicer sedaj obračunaval z milijonskim premoženjem odvetnice Pirc Musar, s posli njenega moža, polemiziral njen odnos do domobranstva, evtanazije, »janšizma« in še česa, pa to ni namen mojega komentarja. Volivci ste tisti, ki boste morali to presoditi.

Slovenija potrebuje predsednika, ki bo nadaljeval delo Boruta Pahorja, hkrati pa vnesel svoje posebnosti. Glede na do sedaj slišano in videno menim, da bo to uspelo Anžetu Logarju. Umirjeni nastopi, brez podučevanja in brez obračunavanja takšnega in drugačnega, stoično prenašanje kritik na računa Janeza Janše, ki sploh ne kandidira na teh volitvah, je dokaz, da se Anže Logar lahko dvigne nad dnevno politikantstvo.

To ugotavlja vse več znanih osebnosti ne samo na desni, ampak tudi na levi. Marko Pavliha pravi, da se na volitvah odloča za konkretnega človeka. Njegova prvotna izbira je bila Marta Kos, ki pa so jo izigrali v lastni stranki (in še kdo iz ozadja), potem pa je glas oddal za Anžeta Logarja, ki ga je med drugim prijetno presenetil kot odličen zunanji minister. »Zakaj? Zaradi vrhunske strokovnosti in povezovalnosti, pa tudi prijaznosti, umirjenosti, zmernosti in strpnosti, za nameček pa je med njegovimi vodilnimi podporniki v predsedniški kampanji sijajna znanstvenica in političarka dr. Romana Jordan, ki jo tudi zelo cenim,« je svoj glas na portalu Domovina obrazložil Pavliha.

Politolog, nekdanji politik SD-ja, zdaj TV voditelj Aljuš Pertinač pa prav tako za omenjeni portal poudarja, da bi bilo v izjemno zapletenih zunanjepolitičnih ter globalnih ekonomskih okoliščinah, v katerih smo ta hip, za državo izjemno pomembno, da dobi predsednika republike, ki razume politiko kot delovanje v javnem oziroma skupnem interesu in se zna gibati na mednarodnem diplomatskem parketu. Pertinač še dodaja, da bi bila izvolitev Logarja, ker bi bil prvi predsednik republike, ki spada na slovensko politično desnico, izjemnega pomena tudi za slovensko levico.

Da se ta boji nedelje, pa kaže današnja napoved protesta v prestolnici, ki ga organizirajo kolesarji. Gre za predvolilno protestno akcijo z naslovom »Soočenje Anžeta Logarja z ljudstvom«. Kako podlo. Kako sramotno, da demokracijo in demokratične vrednote vse bolj tepta manjšina, ki dobiva od nastopa nove vlade vse večjo težo. Manjšina, ki grobo krši vse demokratične standarde in za dosego lastnih ciljev ali pa ciljev tistih iz ozadja tepta voljo ljudstva, še preden je bila ta izražena na volitvah. In pri tem ji pomagajo večinski mediji, ki prav v teh dneh tekmujejo, kdo bo bolj razdelil volilno telo, kdo bo v to telo vnesel dodatne prepire in dvome. Tudi z objavljanjem takšnih anket, da narašča zaupanje v politične institucije, policijo in vojsko, pada pa zaupanje v trgovine, banke, opozicijo in v Cerkev. Kako prikladna anketa družbe Valicon tik pred volitvami.

Kolega in urednik portala Domovina Rok Čakš je pred nedeljskim drugim krogom opozoril še na nekaj. Pravi, da je zanimivo, da najbolj radikalni aktivisti z levega obrobja zdaj skušajo leve volivce s strašenjem pred »mračnimi silami« mobilizirati k podpori kandidatki, ki pooseblja družbeni sistem, ki ga sicer tako črtijo in zaničujejo.

Strinjam se s Čakšem, da je nedeljski razplet predsedniških volite težko napovedati, saj je v marsičem odvisen od tega, ali bodo volivci levo od sredine še stoprvič trznili na sprožilec glasovanja »proti«, pri čemer zdaj to sploh ni osovraženi in demonizirani Janša, temveč desnosredinski kandidat povsem drugačnega profila. Vsekakor bo rezultat podal odgovore na pomembna vprašanja glede narave volilnega odločanja pri nas, predvsem pa ponudil izhodišča za bodoče politične strategije tako levega, še bolj pa desnosredinskega pola slovenske politike, piše Čakš.

S tem se popolnoma strinjam. In zato, ne glede na vse napade, ki jih je bil deležen Anže Logar, je jasno, da bo dobil moj glas.

Komentar tedna
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...