Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Janez Juhant (foto: Rok Mihevc)
Janez Juhant | (foto: Rok Mihevc)

"Pomembno je, da izberemo kandidata, ki povezuje."

Spoznanje več | 05.10.2022, 07:52 Tanja Dominko

Državna volilna komisija je izžrebala vrstni red predsedniških kandidatov, ki se bodo 23. oktobra potegovali za mesto predsednika republike. Za nami je tudi prvo volilno soočenje, ki ga je pripravila TV Slovenija, na Radiu Ognjišče bo prva predvolilna oddaja prihodnjo sredo.

Znan vrstni red predsedniških kandidatov na glasovnicah

Ko bomo v nedeljo ali pa kakšen dan prej, če se bomo udeležili predčasnih volitev, držali v rokah volilni listič, bodo na njem kandidati zapisani po naslednjem vrstnem redu: Na prvem mestu bo napisano ime Milan Brglez, na drugem Anže Logar, tretji bo Janez Cigler Kralj, za njim Miha Kordiš, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar na zadnjem, sedmem mestu. Volitve potekajo tako, da obkrožimo zaporedno številko pred kandidatom, ki ga izberemo. Gregor Bezenšek na lističu ne bo zapisan, saj je včeraj kandidaturo zaradi groženj umaknil.

O grožnjah in sovražnem govoru

Dr. Janez Juhant je v oddaji "Spoznanje več, predsodek manj" ocenil, da so tovrstne grožnje nesprejemljive. "Seveda je popolnoma razumljivo, da je ta kandidat proti temu protestiral. A poglejte, te grožnje se dogajajo vsepovsod." Ostra retorika se res dogaja vse prepogosto, zato je bilo zanimivo slišati, ko so vsi kandidati na TV Slovenija včeraj izrazili pripravljenost, da podpišejo, da se bodo v času kampanje vzdržali sovražnega govora. Tudi mnogi med njimi so bili tarče groženj v preteklosti, z izjemo Sabine Senčar so jih vsi prijavili pristojnim organom.

Prisluhnite celotni oddaji o zbiranju referendumskih podpisov pod zakon o RTV, sprejemanju sprememb družinskega zakonika, dotaknili smo se tudi glasu katoličana v družbi nasploh.

Politična igra levice

Dr. Juhant je sicer o tej dinamiki, ki smo ji priče, ko se kandidati pojavljajo in umikajo, dejal: "Kar zadeva kandidate na levici, je to zdaj določena politična igra, ki poskuša preigravati, kako bi nekako najbolje uspeli. Ko en kandidat ni dovolj prepoznaven, poskušajo najti drugega in tudi tretjega, da se zadeve še bolj zapletejo. To je pri nas problem in ni poštena politična igra, ker dejansko je treba dati vsem možnost in tudi to, da nekdo potem odstopi in nima enakih pogojev."

O prvenstveno moški tekmi ...

Dotaknil se je tudi zgodbe z Natašo Pirc Musar in njeno kandidaturo, ki je pristala na številnih državnih uradih, ne le v Sloveniji, tudi v tujini. "To so vse take zelo prefinjene igre, ki nekaterim kandidatom otežujejo uveljavljanje, druge pa se favorizira." Kaj pravi o prvenstveno moški tekmi, ki jo bomo spremljali? "Za leve kandidate moram žal reči, da ne podpirajo naših krščanskih stališč in da tudi njihov nastop kaže na aroganco, s katero nekateri kandidati nastopajo. Ne sodi v to, kar naj bi predsednik države bil, torej tisti, ki povezuje. Prav je, da zbiramo takšne kandidate, ki to s svojim vedenjem in dosedanjim delom tudi podpirajo."

VOLILNA ODDAJA

Volilno oddajo bomo na Radiu Ognjišče pripravili prihodnjo sredo, vodila jo bosta Alen Salihović in Tanja Dominko.

Spoznanje več
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.