Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Janez Juhant (foto: Rok Mihevc)
Janez Juhant | (foto: Rok Mihevc)

"Pomembno je, da izberemo kandidata, ki povezuje."

Spoznanje več | 05.10.2022, 07:52 Tanja Dominko

Državna volilna komisija je izžrebala vrstni red predsedniških kandidatov, ki se bodo 23. oktobra potegovali za mesto predsednika republike. Za nami je tudi prvo volilno soočenje, ki ga je pripravila TV Slovenija, na Radiu Ognjišče bo prva predvolilna oddaja prihodnjo sredo.

Znan vrstni red predsedniških kandidatov na glasovnicah

Ko bomo v nedeljo ali pa kakšen dan prej, če se bomo udeležili predčasnih volitev, držali v rokah volilni listič, bodo na njem kandidati zapisani po naslednjem vrstnem redu: Na prvem mestu bo napisano ime Milan Brglez, na drugem Anže Logar, tretji bo Janez Cigler Kralj, za njim Miha Kordiš, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar na zadnjem, sedmem mestu. Volitve potekajo tako, da obkrožimo zaporedno številko pred kandidatom, ki ga izberemo. Gregor Bezenšek na lističu ne bo zapisan, saj je včeraj kandidaturo zaradi groženj umaknil.

O grožnjah in sovražnem govoru

Dr. Janez Juhant je v oddaji "Spoznanje več, predsodek manj" ocenil, da so tovrstne grožnje nesprejemljive. "Seveda je popolnoma razumljivo, da je ta kandidat proti temu protestiral. A poglejte, te grožnje se dogajajo vsepovsod." Ostra retorika se res dogaja vse prepogosto, zato je bilo zanimivo slišati, ko so vsi kandidati na TV Slovenija včeraj izrazili pripravljenost, da podpišejo, da se bodo v času kampanje vzdržali sovražnega govora. Tudi mnogi med njimi so bili tarče groženj v preteklosti, z izjemo Sabine Senčar so jih vsi prijavili pristojnim organom.

Prisluhnite celotni oddaji o zbiranju referendumskih podpisov pod zakon o RTV, sprejemanju sprememb družinskega zakonika, dotaknili smo se tudi glasu katoličana v družbi nasploh.

Politična igra levice

Dr. Juhant je sicer o tej dinamiki, ki smo ji priče, ko se kandidati pojavljajo in umikajo, dejal: "Kar zadeva kandidate na levici, je to zdaj določena politična igra, ki poskuša preigravati, kako bi nekako najbolje uspeli. Ko en kandidat ni dovolj prepoznaven, poskušajo najti drugega in tudi tretjega, da se zadeve še bolj zapletejo. To je pri nas problem in ni poštena politična igra, ker dejansko je treba dati vsem možnost in tudi to, da nekdo potem odstopi in nima enakih pogojev."

O prvenstveno moški tekmi ...

Dotaknil se je tudi zgodbe z Natašo Pirc Musar in njeno kandidaturo, ki je pristala na številnih državnih uradih, ne le v Sloveniji, tudi v tujini. "To so vse take zelo prefinjene igre, ki nekaterim kandidatom otežujejo uveljavljanje, druge pa se favorizira." Kaj pravi o prvenstveno moški tekmi, ki jo bomo spremljali? "Za leve kandidate moram žal reči, da ne podpirajo naših krščanskih stališč in da tudi njihov nastop kaže na aroganco, s katero nekateri kandidati nastopajo. Ne sodi v to, kar naj bi predsednik države bil, torej tisti, ki povezuje. Prav je, da zbiramo takšne kandidate, ki to s svojim vedenjem in dosedanjim delom tudi podpirajo."

VOLILNA ODDAJA

Volilno oddajo bomo na Radiu Ognjišče pripravili prihodnjo sredo, vodila jo bosta Alen Salihović in Tanja Dominko.

Spoznanje več
Molitveno bedenje z voditelji različnih krščanskih cerkva (photo: Vatican News) Molitveno bedenje z voditelji različnih krščanskih cerkva (photo: Vatican News)

Pred papežem pričeval tudi Slovenec

Udeleženci sinode so se po sobotnem molitvenem bedenju odpravili na tridnevne duhovne vaje. Z njimi naj bi se pripravili na sinodalno zasedanje, ki se bo začelo v sredo.

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...