Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Janez Juhant (foto: Rok Mihevc)
Janez Juhant | (foto: Rok Mihevc)

"Pomembno je, da izberemo kandidata, ki povezuje."

Spoznanje več | 05.10.2022, 07:52 Tanja Dominko

Državna volilna komisija je izžrebala vrstni red predsedniških kandidatov, ki se bodo 23. oktobra potegovali za mesto predsednika republike. Za nami je tudi prvo volilno soočenje, ki ga je pripravila TV Slovenija, na Radiu Ognjišče bo prva predvolilna oddaja prihodnjo sredo.

Znan vrstni red predsedniških kandidatov na glasovnicah

Ko bomo v nedeljo ali pa kakšen dan prej, če se bomo udeležili predčasnih volitev, držali v rokah volilni listič, bodo na njem kandidati zapisani po naslednjem vrstnem redu: Na prvem mestu bo napisano ime Milan Brglez, na drugem Anže Logar, tretji bo Janez Cigler Kralj, za njim Miha Kordiš, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar na zadnjem, sedmem mestu. Volitve potekajo tako, da obkrožimo zaporedno številko pred kandidatom, ki ga izberemo. Gregor Bezenšek na lističu ne bo zapisan, saj je včeraj kandidaturo zaradi groženj umaknil.

O grožnjah in sovražnem govoru

Dr. Janez Juhant je v oddaji "Spoznanje več, predsodek manj" ocenil, da so tovrstne grožnje nesprejemljive. "Seveda je popolnoma razumljivo, da je ta kandidat proti temu protestiral. A poglejte, te grožnje se dogajajo vsepovsod." Ostra retorika se res dogaja vse prepogosto, zato je bilo zanimivo slišati, ko so vsi kandidati na TV Slovenija včeraj izrazili pripravljenost, da podpišejo, da se bodo v času kampanje vzdržali sovražnega govora. Tudi mnogi med njimi so bili tarče groženj v preteklosti, z izjemo Sabine Senčar so jih vsi prijavili pristojnim organom.

Prisluhnite celotni oddaji o zbiranju referendumskih podpisov pod zakon o RTV, sprejemanju sprememb družinskega zakonika, dotaknili smo se tudi glasu katoličana v družbi nasploh.

Politična igra levice

Dr. Juhant je sicer o tej dinamiki, ki smo ji priče, ko se kandidati pojavljajo in umikajo, dejal: "Kar zadeva kandidate na levici, je to zdaj določena politična igra, ki poskuša preigravati, kako bi nekako najbolje uspeli. Ko en kandidat ni dovolj prepoznaven, poskušajo najti drugega in tudi tretjega, da se zadeve še bolj zapletejo. To je pri nas problem in ni poštena politična igra, ker dejansko je treba dati vsem možnost in tudi to, da nekdo potem odstopi in nima enakih pogojev."

O prvenstveno moški tekmi ...

Dotaknil se je tudi zgodbe z Natašo Pirc Musar in njeno kandidaturo, ki je pristala na številnih državnih uradih, ne le v Sloveniji, tudi v tujini. "To so vse take zelo prefinjene igre, ki nekaterim kandidatom otežujejo uveljavljanje, druge pa se favorizira." Kaj pravi o prvenstveno moški tekmi, ki jo bomo spremljali? "Za leve kandidate moram žal reči, da ne podpirajo naših krščanskih stališč in da tudi njihov nastop kaže na aroganco, s katero nekateri kandidati nastopajo. Ne sodi v to, kar naj bi predsednik države bil, torej tisti, ki povezuje. Prav je, da zbiramo takšne kandidate, ki to s svojim vedenjem in dosedanjim delom tudi podpirajo."

VOLILNA ODDAJA

Volilno oddajo bomo na Radiu Ognjišče pripravili prihodnjo sredo, vodila jo bosta Alen Salihović in Tanja Dominko.

Spoznanje več
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...