Petra StoparPetra Stopar
Katero jed je pa vam skuhala vaša stara mama? (foto: Halfpoint)
Katero jed je pa vam skuhala vaša stara mama? | (foto: Halfpoint)

Krasna ideja za vse svete: Skuhajte jed, ki so vam jo pripravljali vaši dragi pokojni

Pozitiva | 28.10.2022, 09:55 Rok Mihevc

Približujejo se prazniki, ko se še posebej spomnimo naših pokojnih. Ponavadi to storimo z molitvijo, svetimi mašami, prižgemo svečo, na grob položimo cvetje ... Sašo Dolenec, znan kot avtor bloga »Futr v izi«, pa nam je dal še eno dobro idejo, kako se pokloniti našim najdražjim. Z njim se je pogovarjala Nataša Ličen.

Skozi hrano in vonjave se spomnimo na preminule

Že dve leti nazaj, v času epidemije, je dal pobudo, da bi na dan vseh svetih skuhali nekaj v spomin na nam ljube preminule. »Želel sem ljudem samo približati idejo, da se lahko skozi hrano, vonjave, okuse spomnimo na svoje preminule. S hrano se spominjamo vse, kar so nam stari starši ali starši skuhali. Tega okusa sicer ne znamo ponoviti, ker so zraven še spomini, prijaznost, toplina, so čustva, ne samo okusi in vonji. A tudi tako se jih lahko spomnimo.«

Prisluhnite celotnemu pogovoru s Sašom Dolencem

Kajžerjeva mama mu je skuhala polento z ocvirki in belo kavo

Sam vedno skuha jed, ki mu jo je delala »Kajžerjeva mama«. »Polento z ocvirki in belo kavo. Itak ne bo niti pol tako dobra, kot je bila njena, ampak s spomini spet zaživi.« Sašo spodbuja še, da ohranjamo pristni stik z živečimi in skrbimo za odnose, dokler jih imamo ob sebi. »Ko gredo, res ostanejo samo spomini. Bodimo prijazni, to je glavno sporočilo.« Tu je še več njegovih idej.

Sašo Dolenec, znan kot Futr v izi
Sašo Dolenec, znan kot Futr v izi © osebni arhiv



Pozitiva
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.