Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Verstva so se zavezala k prizadevanjem za mir (foto: Vatican News)
Verstva so se zavezala k prizadevanjem za mir | (foto: Vatican News)

Osvobodimo svet jedrske grožnje!

Novice | 26.10.2022, 09:42 Marjana Debevec

Molitev za mir je letos postala krik, je med sinočnjim srečanjem vernikov različnih verstev v Koloseju zatrdil papež Frančišek. Srečanja v Rimu se je od nedelje do včeraj udeležilo več kot 3000 predstavnikov velikih verstev z vsega sveta.

Če se bodo vsa verstva povezala, lahko s svojo ustvarjalno močjo ustavijo tudi to tretjo svetovno vojno, ki poteka po koščkih, je prepričan predsednik skupnosti sv. Egidija, ki že 36 let pripravlja molitvena medverska srečanja Duh Assisija. Tridnevni dogodek, ki je bil preplet pričevanj, pesmi, molitve in razmišljanj, so sklenili v rimskem Koloseju.

Na tem na pomenljivem kraju so močno odmevale papeževe besede, da krika po miru ni mogoče zatreti. Zasluži si, da mu spoštljivo in resno prisluhnejo najprej vladajoči. Žal je mir v Evropi, ki je doživela tragedijo dveh svetovnih vojn, danes močno poteptan. Dogaja se to, česar smo se bali, in sicer jedrska grožnja, je dejal papež. Zavzel se je za pravico vsakega človeka do mirnega reševanja sporov. »Vere ne moremo uporabiti za vojno. Samo mir je svet. Nihče naj ne uporablja Božjega imena za blagoslavljanje terorja in nasilja. Ne vdajte ste, če okrog vas divjajo vojne! Ljudje si želijo miru

Molitev za mir v rimskem Koloseju
Molitev za mir v rimskem Koloseju © Vatican News

Verski voditelji so ob sklepu srečanja podpisali poziv, v katerem so se odločno zavzeli za končanje vseh vojn in za pogajanja, ki bodo vodila do pravičnega miru, preden bo prepozno. Posebej so opozorili na jedrsko grožnjo. »Svet, naš skupni dom, je edinstven in ne pripada nam, temveč prihodnjim generacijam. Zato ga osvobodimo jedrske nočne more«, so med drugim prebrali v pozivu, ki so ga na odru podpisali papež Frančišek in vsi verski voditelji. Predali so ga političnim oblastem in predstavnikom vseh narodov sveta.

Kristjani različnih cerkva zbrani v molitvi
Kristjani različnih cerkva zbrani v molitvi © Vatican News
Sklepno srečanje verstev sveta pred Kolosejem
Sklepno srečanje verstev sveta pred Kolosejem © Vatican News

Novice
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...