Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Tone Kerin (foto: Jože Potrpin)
Tone Kerin | (foto: Jože Potrpin)

Kerin: Spoved je kot filter pri traktorju

Novice | 24.10.2022, 11:45 Marjana Debevec

Misijonska nedelja nas vse nagovarja, da odpremo srca in v svojem okolju postanemo Jezusove priče. Osrednje vseslovensko praznovanje je bilo včeraj popoldne v Rogaški Slatini.

Misijonarji se soočajo z razmerami, ki si jih tukaj pri nas težko predstavljamo. Tone Kerin, ki je že 38 let na Madagaskarju, pravi, da na začetku ni mogel razumeti nesmiselnega trpljenja in smrti ljudi. Jezusa je takole spraševal: »Zakaj dovoliš, da ti ljudje, ki niso nič krivi, umirajo od lakote. Razloži mi, sicer bom pustil duhovništvo.«Tri mesece je vsak dan iskal odgovor, dokler ni začutil močne Božje bližine in od takrat naprej ni več podvomil.

V skoraj štirih desetletjih je bil blizu ljudem, delil zakramente in jim posredoval evangelij. »Razmišljal sem, kako bi ljudem razložil spoved. Spomnil sem se na star traktor. Rekel sem jim: Veste kaj – spoved je tako, kot filter pri traktorju. Veste, kaj se zgodi, če se filter zapaca? Traktor začne crkavati potem pa crkne.« Vsak večer je vse ljudi v vasi obiskoval in ko je bila zgrajena cerkev, je hkrati krstil kar 300 ljudi.

S svojim misijonskim žarom pa nas Tone Kerin takole spodbuja: »Bodimo pogumni. Recimo ljudem: Lepo je živeti! Bog je dober, Bog je ljubezen. In oznanjevalci te ljubezni smo mi. Ker Bog je samo ljubezen

Na slovesnosti misijonske nedelje sta pričevala tudi  s. Zvonka Mikec in Ivan Bajec
Na slovesnosti misijonske nedelje sta pričevala tudi s. Zvonka Mikec in Ivan Bajec © Jože Potrpin

Te besede je potrdil mariborski nadškof Alojzij Cvikl, ki je na slovesnosti v Markovcih poudaril, da je vsak od nas misijonar. »Sveta Mati Terezija iz Kalkute je zapisala: 'Na svetu je veliko ljudi, ki hrepenijo po koščku kruha, še več jih je, ki hrepenijo po koščku ljubezni'.«

Tudi mi bi si namesto dobrin včasih bolj želeli ljubezni in miru, je še dejal nadškof Cvikl. »Če je kriza v naših družinah in narodu, če je kriza v svetu, v Ukrajini, če smo priča lakoti, nepismenosti, boleznim, je vse to zaradi tega, ker smo se oddaljili od Božje ljubezni. In ne znamo in ne zmoremo živeti medsebojne ljubezni Povabilo k negovanju te ljubezni ostaja tako tudi po koncu misijonske nedelje.

Slovesno somaševanje v Rogaški slatini je vodil celjski škof Maksimilijan Matjaž
Slovesno somaševanje v Rogaški slatini je vodil celjski škof Maksimilijan Matjaž © Jože Potrpin

Novice
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...